Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează de plătitorii de impozite, taxe și contribuții sociale cărora le revin obligații de plată la bugetul stat. Semnarea declarațiilor se realizează prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condițiile Legii nr. 455/2001. Declarația privind obligațiile de plată la bugetul de stat se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Durată de completare: 6 minute. Motivul colectării informației: Obținerea de informații în procesul de administrare, referitoare la declararea impozitelor și taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reținere la sursă.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează și se depune anual de către plătitorii de impozit pe profit, până la data de 25 martie inclusiv a anului următor celui pentru care se calculează impozitul. Declarația privind impozitul pe profit se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Semnarea declarațiilor se realizează prin utilizarea certificatului calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condițiile Legii nr. 455/2001. Durată de completare: 9 minute. Motivul colectării informației: Obținerea de informații în procesul de administrare, referitoare la definitivarea și plata impozitului pe profit.
Declarația se completează ți se depune de către persoana juridică responsabilă pentru determinarea rezultatului fiscal consolidat al grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit până la data de 25 martie inclusiv a anului următor/până la data de 25 a celei de-a treia luni inclusiv, de la închiderea anului fiscal modificat. Durată de completare: 6 minute. Motivul colectării informației: Administrarea impozitului pe profit determinat de grupul fiscal.
Se completează și se depune de către reprezentanța unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcționeze în România, potrivit legii. Se depune la organul fiscal central competent până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului de impunere, sau, în cazul reprezentanței unei/unor persoane juridice străine înființate sau desființate în/din România în cursul unei luni din anul de impunere, în termen de 30 de zile de la data la care aceasta a fost înființată sau desființată, după caz. Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Administrarea impozitului datorat de reprezentanța unei/unor persoane juridice străine, autorizată să funcționeze în România, potrivit art. 237 din Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic Formular. Declarația se completează de către persoanele fizice și juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare la care își desfășoară activitatea sau beneficiază de concediul medical și indemnizații de asigurări sociale de sănătate persoanele prevăzute la art. 136 lit. a) și b) și art. 153 alin. (1) lit. a)- d) din Codul fiscal, de către entitățile prevăzute la art. 147 alin. (1) și (11), precum și art.153 alin.(1) lit.f),f1), f4) și f5) din aceeași lege, precum și de către orice plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor. Declarația se completează și de contribuabilii prevăzuți la art. 147 alin. (12) și (13), art. 151 alin. (5) și (6), art. 168 alin. (2), art. 169 alin. (1) lit. b), art. 174 alin. (4) și art. 1741 alin. (6) și (7) din Codul fiscal, care au obligația să depună declarația și să achite contribuțiile sociale obligatorii, potrivit legii, precum și de plătitorii de venit prevăzuți la art. 681 alin. (2), art. 72 alin. (2), art. 84 alin. (8), art. 101 alin. (1), art. 125 alin. (8) și (9) din Codul fiscal. Formularul se completează și de agențiile pentru ocuparea forței de muncă prevăzute la art.9 din Legea nr.111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, pentru veniturile realizate din desfășurarea activităților casnice începând cu 1 ianuarie 2024. Se completează cu ajutorul programului de asistență și se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, conform legii.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează și se depune de către plătitorii de venit ai lucrătorilor culturali profesioniști, care în perioada de raportare au încheiat contracte cu aceștia, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.21/2023 privind Statutul lucrătorului cultural profesionist și care datorează o contribuție asiguratorie reprezentând 1% din valoarea fiecărui contract încheiat. Se completează cu ajutorul programului de asistență și se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, conform legii.
Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează venituri supuse impozitului pe venit, conform legii, din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia asupra construcțiilor de orice fel și a terenurilor aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții din patrimoniul personal, în cazul în care transferul dreptului de proprietate sau al dezmembrămintelor acestuia se realizează prin altă procedură decât cea notarială sau judecătorească. Declarația se depune în format hârtie, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire. Durată de completare: 2 minute. Motivul colectării informației: Informațiile furnizate de contribuabili sunt colectate în scopul administrării impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.
Se completează și se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/și din străinătate, care datorează impozit pe venit și contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal. Declarația se completează și se depune și de către persoanele fizice care nu realizează venituri și care optează pentru plata contribuției de asigurări sociale de sănătate. Durată medie de completare: complexitate ridicată 35 de minute / complexitate scăzută 13 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate în procesul de administrare a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoanele fizice.
Durată de completare: 4 minute. Motivul colectării informației: Informațiile furnizate de persoana fizică și/sau juridică sunt colectate în vederea stabilirii impozitului pe veniturile din înstrăinarea, prin vânzare, a pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan.
Declarația se completează și se depune, la organul fiscal central competent, de către următorii contribuabili:
a) persoanele fizice care, la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, au în proprietate/proprietate comună clădiri rezidențiale situate în România, dacă valoarea impozabilă a clădirii, calculată potrivit art.457 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, depășește 2.500.000 lei;
b) persoanele fizice și persoanele juridice care au în proprietate autoturisme înmatriculate/înregistrate în România a căror valoare de achiziție individuală depășește 375.000 lei.
Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Durată de completare: 5 minute. Motivul colectării informației: Infomațiile colectate sunt utilizate în procesul de administrare a impozitului special pe bunurile imobile și mobile de valoare mare.
1. Declarația se completează și se depune de către persoanele fizice care încasează venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă, de la plătitori de venituri, alții decât persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă:
a) pentru veniturile determinate și încasate ulterior autentificării actului notarial prin care se transferă dezmembrămintele dreptului de proprietate;
b) pentru veniturile determinate și încasate ulterior transferului dezmembrămintelor dreptului de proprietate prin hotărâre judecătorească definitivă sau alt act juridic prevăzut de lege;
c) pentru veniturile încasate din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă, ca urmare a dobândirii, prin acte între vii sau pentru cauză de moarte, a dreptului de proprietate asupra unei proprietăți imobiliare care a făcut obiectul unui transfer al dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă.
2. Declarația se depune și de către persoanele fizice care în perioada 5 - 31 decembrie 2024 inclusiv, au încasat venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, pentru situațiile menționate la pct.1 lit.a)-c).
3. Declarația nu se depune de către persoanele fizice care încasează, începând cu 1 ianuarie 2025, venituri din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă, plătite de persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă, pentru care impozitul se reține la sursă de către plătitorii de venituri. Declarația se depune în format letric, direct la registratura organului fiscal competent sau se comunică prin poștă, cu confirmare de primire, dar poate fi depusă și prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii. Durată de completare: 5 minute. Motivul colectării informației: Infomațiile colectate sunt utilizate în procesul de administrare a impozitului pe veniturile din transferul dezmembrămintelor dreptului de proprietate sub condiție suspensivă.
Se completează în cazul asocierilor fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice care realizează venituri din activități independente - activități de producție, comerț, prestări de servicii și profesii liberale, inclusiv din activități adiacente, venituri din activități agricole pentru care venitul net anual se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate, precum și venituri din silvicultură și piscicultură. Durată de completare: 4 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt necesare administrării impozitului pe venit în cazul persoanelor fizice.
Se completează și se depune de către persoanele fizice care își desfășoară activitatea în România, obțin venituri sub formă de salarii sau asimilate salariilor de la angajatori care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanță în România și care datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor, potrivit prevederilor legislației europene aplicabile în domeniul securității sociale, precum și ale acordurilor privind sistemele de securitate socială la care România este parte, și care nu au încheiat cu angajatorul un acord referitor la obligația declarării și plății contribuțiilor sociale obligatorii. Durată de completare: 2 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt necesare administrării impozitului pe venit în cazul persoanelor fizice.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Formularul se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care efectuează în perioada de raportare numai operațiuni în interiorul țării pot opta pentru completarea formularului de decont simplificat, prin bifarea căsuței corespunzătoare din programul de asistență pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Semnarea declarațiilor se realizează prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condițiile Legii nr. 455/2001. Durată de completare: 10 minute. Motivul colectării informației: Utilizare în procesul de administrare a taxei pe valoare adaugată.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează de către contribuabilii menționați în instrucțiunile de completare, după caz. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție de Agenția Națională de Administrare Fiscală. Semnarea declarațiilor se realizează prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condițiile Legii nr. 455/2001.
Se completeză și se depune de către :
- persoana impozabilă, beneficiară a transferului de active prevăzut la art. 270 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumită în continuare Codul fiscal, în calitate de succesor al cedentului în ceea ce privește ajustarea dreptului de deducere, dacă nu este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal și nici nu se înregistrează în scopuri de TVA ca urmare a transferului;
- locatarul/utilizatorul activelor corporale fixe achiziționate printr-un contract de leasing, dacă transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor are loc după scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a locatarului/utilizatorului în baza prevederilor art. 310 alin. (7) din Codul fiscal;
- persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, care a efectuat ajustări incorecte sau nu a efectuat ajustările de taxă aferentă bunurilor de capital, potrivit pct. 79 alin. (14) din titlul VII "Taxa pe valoarea adăugată" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, denumite în continuare norme metodologice;
- persoana impozabilă pentru care înregistrarea în scopuri de TVA a fost anulată conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, care: - nu a efectuat ajustările de taxă prevăzute de lege în ultimul decont depus înainte de scoaterea din evidența persoanelor înregistrate în scopuri de TVA sau a efectuat ajustări incorecte, conform art. 270 alin. (4), art. 304, 305 sau 332 din Codul fiscal;
- trebuie să efectueze regularizările/ajustările prevăzute la art. 280 alin. (6) din Codul fiscal și pct. 23 alin. (2) din normele metodologice, la art. 287 din Codul fiscal și pct. 25 alin. (4) din normele metodologice, precum și la pct. 67 alin. (12) din normele metodologice, pentru operațiuni realizate înainte de anularea înregistrării.
Se depune, după cum urmează:
- potrivit art. 324 alin. (10) lit. a) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal și care efectuează, după anularea înregistrării în scopuri de TVA, livrări de bunuri/prestări de servicii și/sau achiziții de bunuri și/sau de servicii pentru care sunt obligate la plata taxei, pentru care există obligația plății taxei colectate în conformitate cu prevederile art. 11 alin. (6) și (8) din Codul fiscal;
- potrivit art. 324 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, coroborat cu pct. 104 alin. (2) din titlul VII "Taxa pe valoarea adăugată" din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările ulterioare, de către persoanele impozabile care se află în situațiile prevăzute la art. 11 alin. (6) și (8) din Codul fiscal și al căror cod de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată a fost anulat, din oficiu, potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, în situația în care acestea efectuează, după anularea înregistrării în scopuri de TVA, livrări de bunuri prin organele de executare silită;
- potrivit art. 324 alin. (10) lit. b) din Codul fiscal, de către persoanele impozabile care au aplicat sistemul TVA la încasare și al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, pentru livrări de bunuri/prestări de servicii efectuate înaintea anulării înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate intervine, potrivit sistemului TVA la încasare prevăzut de art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, în perioada în care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA;
- potrivit art. 324 alin. (11) din Codul fiscal, de către persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, la cerere, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, care au aplicat sistemul TVA la încasare și care au efectuat livrări de bunuri/prestări de servicii înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA, dar a căror exigibilitate de taxă, potrivit sistemului TVA la încasare prevăzut de art. 282 alin. (3) - (8) din Codul fiscal, a intervenit în perioada în care persoanele impozabile nu au un cod valabil de TVA;
- potrivit pct. 51 alin. (2) lit. c) din titlul I "Dispoziții generale" din Normele metodologice, de către persoanele impozabile care, după înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, emit facturi de corecție pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, pentru care nu au colectat TVA, dar au emis facturi în acea perioadă;
- potrivit pct. 51 alin. (2) lit. d) din titlul I "Dispoziții generale" din Normele metodologice, de către persoanele impozabile care, după înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), emit facturi pentru livrările de bunuri/prestările de servicii taxabile efectuate în perioada în care au avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, pentru care nu au colectat TVA și nu au emis facturi în acea perioadă.
Termenele de depunere ale declarației:
- până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrările de bunuri/prestările de servicii și/sau pentru achizițiile de bunuri și/sau de servicii pentru care persoanele impozabile sunt obligate la plata TVA, efectuate de persoanele impozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, în situația în care exigibilitatea taxei pentru aceste operațiuni intervine în perioada în care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA;
- până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrările de bunuri efectuate prin organele de executare silită, de către persoanele impozabile care se află în situațiile prevăzute la art. 11 alin. (6) și (8) din Codul fiscal, livrări efectuate după anularea înregistrării în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal;
- până la 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrări de bunuri/prestări de servicii, efectuate înainte de anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e), g) sau h) din Codul fiscal, în situația în care exigibilitatea taxei pentru aceste operațiuni intervine, potrivit sistemului TVA la încasare, în perioada în care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA;
- după înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, în situația în care se emit facturi de corecție conform pct. 51 alin. (2) lit. c) din titlul I al Normelor metodologice;
- după înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, în situația în care se emit facturi conform pct. 51 alin. (2) lit. d) din titlul I al Normelor metodologice. Durată de completare: 5 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a taxei pe valoarea adăugată.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se utilizează pentru corectarea impozitelor/taxelor declarate la bugetul de stat, stabilite de către plătitori prin autoimpunere sau cu regim de reținere la sursă, declarate în formularul 100 "Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat". Formularul se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție de Ministerul Finanțelor Publice.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, de către:
- persoanele juridice române;
- asocierile și alte entități fără personalitate juridică;
- deținătorii autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române;
- reprezentanții legali, desemnați potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 184/2015, ai deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale. Durată de completare: 16 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a:
- persoanelor juridice române;
- asocierilor și altor entități fără personalitate juridică;
- deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, persoane juridice române;
- reprezentanților legali, desemnați potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuții pentru finanțarea unor cheltuieli în domeniul sănătății, aprobată prin Legea nr. 184/2015, ai deținătorilor autorizațiilor de punere pe piață a medicamentelor, care nu sunt persoane juridice române.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, de către contribuabilii nerezidenți care desfășoară activități pe teritoriul României prin unul sau mai multe sedii permanente.
Declarația se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia declarării primului sediu permanent pe teritoriul României, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale. Durată de completare: 12 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a contribuabililor nerezidenți care desfășoară activitate în România prin unul sau mai multe sedii permanente.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, la termenele prevăzute în legile speciale, de către contribuabilii nerezidenți alții decât persoanele fizice, care nu au sediu permanent în România, dar care au obligații fiscale, potrivit legilor speciale. Declarația se completează și se depune și de către contribuabilii nerezidenți stabiliți în spațiul comunitar, care se înregistrează în scopuri de TVA direct, în temeiul dispozițiilor art. 316 alin. (4) sau (6) din Codul fiscal, sau prin reprezentant fiscal.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale. Durată de completare: 11 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a contribuabililor nerezidenți care nu au sediu permanent în România.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, de către contribuabilii persoane juridice stăine rezidente în România potrivit locului conducerii efective. Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale. Durată de completare: 11 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a persoanelor juridice străine care au locul de exercitare a conducerii efective în România.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, de către persoanele fizice române și străine, care dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere. Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, iar declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior. Durată de completare: 10 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a persoanelor fizice române și străine care dețin cod numeric personal.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, de către persoanele fizice care nu dețin cod numeric personal, altele decât persoanele fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere. Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale, urmare atribuirii codului numeric personal, potrivit legii. Durată de completare: 10 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a persoanelor fizice care nu dețin cod numeric personal.
Se completează și se depune potrivit instrucțiunilor de completare de către instituțiile publice. Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale. Durată de completare: 10 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a instituțiilor publice.
Se completează și se depune, potrivit instrucțiunilor de completare, de către contribuabilii care, potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, au organizate sedii secundare stabile cu minimum 5 angajați pentru respectivul sediu secundar și au obligația să solicite înregistrarea fiscală a acestora, ca plătitor de impozit pe venituri din salarii și de venituri asimilate salariilor.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia înființării, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale.
Declarația de mențiuni se completează cu ocazia modificării adresei sediului secundar în cadrul aceluiași organ fiscal competent. Durată de completare: 8 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a sediilor secundare cu minim 5 salariați înregistrate fiscal ca plătitoare de impozit pe venituri din salarii.
Se completează și se depune potrivit instrucțiunilor de completare, de către persoanele fizice române sau străine care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere, în conformitate cu prevederile legale.
Declarația de înregistrare se completează cu ocazia primei înregistrări fiscale, de regulă cu ocazia înființării, declarația de mențiuni se completează ori de câte ori se modifică datele declarate anterior, iar declarația de radiere se completează cu ocazia radierii înregistrării fiscale. Durată de completare: 13 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a contribuabililor persoane fizice care desfășoară activități economice în mod independent sau exercită profesii libere.
Se completează de persoanele impozabile stabilite în România prin unul sau mai multe sedii fixe, conform art. 266 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, care sunt obligate să solicite înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată în condițiile prevăzute la art. 316 alin. (2) din Codul fiscal. Durată de completare: 6 minute. Motivul colectării informației: informațiile colectate sunt utilizate pentru înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile stabilite în România prin sediul fix sau pentru declararea de mențiuni ori de câte ori se modifică datele declarate anterior.
Formularul este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare. Se completează potrivit instrucțiunilor de completare, și se transmite ori de câte ori intervin modificări, ulterior înregistrării fiscale, în datele declarate de contribuabili/plătitori prin declarația de înregistrare fiscală/declarația de mențiuni, precum și cu ocazia radierii înregistrării fiscale.
Declarația se transmite exclusiv prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul internetului, pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Durată medie de completare: 10 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a tuturor categoriilor de contribuabili.
Se depune de către societățile naționale, companiile naționale și societățile la care statul este acționar unic, majoritar sau deține controlul, în cazul în care pentru anul de raportare au fost repartizate dividende acționarilor. Se depune anual, pînă la data de 25 a lunii următoare aprobării repartiției profitului. Declarația se completează cu ajutorul programului de asistență. Formularul se depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, semnat și ștampilat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Declarația informativă privind beneficiarii bunurilor/serviciilor/ sponsorizărilor/mecenatului se completează și se depune de către contribuabilii plătitori de impozit pe profit inclusiv în cazul în care datorează impozit pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, precum și cheltuieli privind bunurile, mijloacele financiare și serviciile acordate Fondului Națiunilor Unite pentru Copii - UNICEF, precum și altor organizații internaționale care își desfășoară activitatea potrivit prevederilor unor acorduri speciale la care România este parte. Formularul se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Durată de completare: 8 minute. Motivul colectării informației: Obținerea de informații privind beneficiarii sponsorizării/mecenatului/burselor private.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează și se depune anual de către operatorii economici, plătitori de accize. Decontul privind accizele se completează cu ajutorul programului de asistență și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Durată de completare: 4 minute. Motivul colectării informației: Obținerea de informații în procesul de administrare, referitoare la accizele datorate pentru anul de raportare, pe produse și grupe de produse.
Se completează și se depune în cazul asocierilor fără personalitate juridică, constituite între persoane fizice care realizează venituri din activități independente - activități de producție, comerț, prestări servicii, profesii liberale, drepturi de proprietate intelectuală, inclusiv din activități adiacente, din activități agricole, din piscicultură, din silvicultură, pentru care venitul net se determină în sistem real, pe baza datelor din contabilitate și din activități agricole pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit. Declarația se depune direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, dar și prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Durată de completare: 9 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate în procesul de administrare a impozitului pe venit.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Declarația se completează și se depune de către plătitorii de venituri care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului, pentru venituri din: dividende, dobânzi, lichidarea unei persoane juridice, pensii, premii, jocuri de noroc, alte surse. Declarația se depune și de intermediarii/societățile de administrare a investițiilor/societățile de investiții autoadministrate pentru câștigurile/pierderile din transferul titlurilor de valoare și orice alte operațiuni cu instrumente financiare, inclusiv instrumente financiare derivate, precum și din transferul aurului financiar, definit potrivit legii, cu excepția veniturilor neimpozabile. Durată de completare: 9 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt necesare administrării impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale, pe baza informațiilor declarate de plătitorii de venit.
Formularul este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează și se depune de către plătitorii de venit prevăzuți la art.224, alin.(1) din Codul fiscal, respectiv persoana desemnată din cadrul asocierii/entității transparente fiscal prevăzută la art.224, alin.(2) din Codul fiscal, care au obligația calculării, reținerii și plății impozitului pe veniturile cu regim de reținere la sursă a impozitului conform titlului VI din Codul fiscal sau convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state. Declarația se completează și se depune și pentru veniturile scutite de impozit potrivit titlului VI din Codul fiscal sau convențiilor de evitare a dublei impuneri încheiate de România cu alte state. Durată de completare: 11 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt necesare administrării impozitelor, taxelor și contribuțiilor, pe baza informațiilor declarate de plătitorii de venit.
Formularul este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Declarația se completează și se depune de către notarii publici care au obligația calculării, încasării și plății impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal și se completează cu ajutorul programului de asistență, pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, de unitățile fiscale sau poate fi descărcat de pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu respectarea structurii de date (fișier XML). Durată de completare: 21 minute. Motivul colectării informației: Informațiile furnizate de notarii publici sunt colectate în scopul administr[rii impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.
Se completează și se depune de către persoanele juridice, fizice sau orice altă entitate la care își desfășoară activitatea persoanele fizice, care desfășoară activitate în România și care obțin venituri sub formă de salarii și asimilate salariilor din străinătate. Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt necesare administrării impozitului pe venit în cazul persoanelor fizice.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se depune lunar până la data de 25 inclusiv a lunii următoare unei luni calendaristice, de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316 sau art. 317 din Codul fiscal, numai pentru lunile calendaristice în care ia naștere exigibilitatea taxei pentru:
a) livrările intracomunitare scutite de taxă în condițiile prevăzute la art. 294 alin. (2) lit. a) și d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat naștere în luna calendaristică respectivă;
b) livrările de bunuri efectuate în cadrul unei operațiuni triunghiulare prevăzute la art. 276 alin. (5) din Codul fiscal efectuate în statul membru de sosire a bunurilor și care se declară drept livrări intracomunitare cu cod T, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naștere în luna calendaristică respectivă;
c) prestările de servicii prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal efectuate în beneficiul unor persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană, altele decât cele scutite de TVA în statul membru în care acestea sunt impozabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naștere în luna calendaristică respectivă;
d) achizițiile intracomunitare de bunuri taxabile, pentru care exigibilitatea de taxă a luat naștere în luna calendaristică respectivă;
e) achizițiile de servicii prevăzute la art. 278 alin. (2) din Codul fiscal, efectuate de persoane impozabile din România care au obligația plății taxei conform art. 307 alin. (2), pentru care exigibilitatea de taxă a luat naștere în luna calendaristică respectivă, de la persoane impozabile nestabilite în România, dar stabilite în Uniunea Europeană;
f) livrările intracomunitare de bunuri prevăzute la art. 3151 alin.(8) lit. c) și d) din Codul fiscal, pentru care exigibilitatea taxei a luat naștere în luna calendaristică respectivă. Durată de completare: 12 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a taxei pe valoare adăugată. Semnarea declarațiilor se realizează prin utilizarea certificatului digital calificat emis de un furnizor de servicii de certificare, acreditat în condițiile Legii nr. 455/2001.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează de către persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referință, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a căror cifră de afaceri, efectiv realizată la acea dată este inferioară sumei de 220.000 lei. Nu se depune dacă persoanele impozabile nu au desfășurat livrări de bunuri și prestări de servicii în anul de referință, în interiorul țării. Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare. Se depune în format electronic și va fi însoțit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează de către persoanele impozabile care, la data de 31 decembrie a anului de referință, respectiv a anului pentru care se depune acest formular, nu erau înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispozițiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și a căror cifră de afaceri realizată la acea dată, excluzând veniturile obținute din vânzarea de bilete de transport internațional rutier de persoane, este inferioară sumei de 220.000 lei. Nu se depune în situația în care persoanele impozabile nu au desfășurat în anul de referință livrări de bunuri și prestări de servicii în interiorul țării și/sau achiziții efectuate din țară. Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare. Se depune, în format electronic, însoțit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează de către persoanele înregistrate în scopuri de TVA, potrivit dispozițiilor art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, care în cursul anului precedent au prestat servicii de transport internațional de persoane. Se depune la organul fiscal competent, până la data de 25 februarie, inclusiv, a anului următor celui de raportare. Se depune, în format electronic, însoțit de formularul editat de persoana impozabilă cu ajutorul programului de asistență, semnat și ștampilat.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Declarația se completează și se depune de către:
a) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și care sunt obligate la plata taxei conform art. 307 alin. (1), (2), (6) și (7) din Codul fiscal, pentru operațiuni impozabile în România conform art. 268 alin. (1) și taxabile cu cota prevăzută de Codul fiscal;
b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art. 316 din Codul fiscal, care realizează în România achiziții de bunuri sau servicii. Declarația se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță, pe portalul e-România, sau se poate depune la registratura organului fiscal competent (ori se comunică prin poștă cu confirmare de primire) în format electronic, pe suport electronic, însoțit de anexa nr. 1 la ordin, în format hârtie (doar prima pagină), semnat și ștampilat, conform legii. Prevederile OPANAF 3769/2015 se aplică începând cu operațiunile efectuate în trimestrul I 2016 pe teritoriul național.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se depune de către organele fiscale locale. Se completează pe baza datelor și informațiilor cuprinse în declarațiile de impunere depuse, potrivit legii, de rezidenții din alte state membre ale Uniunii Europene, referitoare la bunurile imobile deținute de aceștia în România. Termen: 10 aprilie an curent, pentru anul anterior.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se depune anual de către plătitorii veniturilor de natură salarială sau asimilate salariilor/remunerațiilor administratorilor și ale altor persoane asimilate acestora care au obligația calculării, reținerii și virării impozitului pe veniturile din astfel de remunerații. Termen: ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic.Se depune anual de către asigurătorii definiți conform Legii nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare și supravegherea asigurărilor, cu modificările și completările ulterioare. Termen: ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat.
Formularul este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic, cu ajutorul programului de asistență. Se utilizează pentru raportarea alocării, în cadrul unui grup de întreprinderi multinaționale, a veniturilor, a impozitelor și a activităților economice pentru fiecare jurisdicție fiscală în parte. Se depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Fiecare entitate constitutivă a unui grup de întreprinderi multinaționale care își are rezidența fiscală în România are obligația de a notifica până cel târziu în ultima zi a anului fiscal de raportare al respectivului grup de întreprinderi multinaționale, dar nu mai târziu de termenul-limită de depunere a declarației fiscale anuale privind impozitul pe profit (declarația 101 "Declarație privind impozitul pe profit"), prevăzut de actele normative în vigoare, a respectivei entități constitutive pentru anul fiscal precedent. Se depune la organul fiscal competent, în format PDF, cu fișier XML atașat, pe suport CD, însoțit de formatul hârtie, semnat conform legii, sau se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Declarația SAF-T conform OPANAF 1783 din 04.11.2021 privind natura informațiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fișierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura și condițiile de transmitere, precum și termenele de transmitere și data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fișierul standard de control fiscal.
Persoanele juridice române, persoanele fizice rezidente, precum și persoanele juridice străine care desfășoară activitate în România printr-un sediu permanent/sediu permanent desemnat au obligația să înregistreze contractele/documentele încheiate cu persoane juridice străine sau persoane fizice nerezidente care execută pe teritoriul României prestări de servicii de natura lucrărilor de construcții, de montaj, activităților de supraveghere, activităților de consultanță, de asistență tehnică și a oricăror altor servicii prestate în România care genereazș venituri impozabile, prin depunerea acestei declarații la organul fiscal competent în termen de 30 de zile de la data încheierii contractelor sau de la data emiterii oricăror documente prevăzute de lege. Durată de completare: 5 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate în procesul de încadrare ca sediu permanent a activității desfășurate de persoanele juridice străine sau persoanele fizice nerezidente.
Se completează de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), stabilite în România, conform art. 266 alin. (2) din Codul fiscal, care dețin o licență valabilă de furnizare a energiei electrice, o licență pentru activitatea traderului de energie electrică sau orice licență care permite comercializarea de energie electrică, eliberată de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, și a căror activitate principală, în ceea ce privește cumpărările de energie electrică, o reprezintă revânzarea acesteia, iar consumul propriu din energia electrică cumpărată este neglijabil, respectiv este de maximum 1% din energia electrică cumpărată în perioada ianuarie - noiembrie a anului calendaristic/în perioade anterioare anului depunerii declarației sau în perioada din luna decembrie în care au deținut licența, în situația persoanelor impozabile care obțin licența de furnizare a energiei electrice în perioada 1 - 31 decembrie, după caz. Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a taxei pe valoarea adăugată.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se completează și se depune de către plătitorii de venit care au reținut la sursă un impozit pe venit în cuantum mai mare decât cel legal datorat și efectuează regularizarea sumelor restituite beneficiarilor de venit cu obligațiile fiscale de același tip datorate în perioada fiscală în care s-a efectuat restituirea. Formularul se depune atât în cazul în care, în perioada fiscală în care a avut loc restituirea sumelor către beneficiarii de venit, impozitul datorat este mai mare decât suma restituită, cât și în situația în care suma restituită beneficiarilor de venit este mai mare decât impozitul datorat, rezultând astfel diferențe de plată sau diferențe de recuperat de la bugetul de stat. În situația în care în urma regularizării rezultă diferențe de recuperat de la bugetul de stat, formularul are rolul unei cereri de restituire, caz în care se bifează rubrica prevăzută în acest scop. Durată de completare: 5 minute. Motivul colectării informației: Obținerea de informații referitoare la regularizarea impozitului pe venit reținut la sursă, potrivit art. 170 din Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Durată de completare: 15 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a contribuabililor care înregistrează contractele de fiducie și de colectare a informațiilor despre beneficiarii reali ai contractelor de fiducie.
Durată de completare: 9 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în vederea deținerii a informațiilor adecvate, corecte și actualizate cu privire la beneficiarul real al contractelor de fiducie.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se depune în cazul în care, ulterior depunerii unei cereri de rambursare, pro-rata de deducere se modifică, ca urmare a calculului pro-ratei definitive conform art. 300 alin. (8) din Codul fiscal, pentru a rectifica suma solicitată sau deja rambursată. Durată de completare: 2 minute. Motivul colectării informației: Informațiile furnizate de persoanele impozabile în România sunt puse la dispoziția autorităților fiscale din alte state membre, în vederea rectificării sumei solicitate la rambursare sau a sumei deja rambursate, ca urmare a stabilirii pro-ratei definitive.
Se depune la organul fiscal competent de către persoanele care obțin venituri pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii, și care dețin o asigurare socială de sănătate încheiată pe teritoriul altui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și al Confederației Elvețiene sau în statele cu care România are încheiate acorduri bilaterale de securitate socială cu prevederi pentru asigurarea de boală și maternitate, în temeiul legislației interne a statelor respective, care produce efecte pe teritoriul României. Durată de completare: 6 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate în procesul de administrare a contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care nu au calitatea de contribuabil la sistemul de asigurări sociale de sănătate.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic, cu ajutorul programului de asistență. Se completează de către utilizatorii aparatelor de marcat electronice fiscale în situația în care există aparate de marcat electronice fiscale care nu au fost utilizate pentru generarea de date, în nicio zi din perioada de raportare. Declarația se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel mai târziu în data de 20 a lunii următoare perioadei de raportare în care aparatele de marcat electronice fiscale nu au fost utilizate.
Se întocmește și semnează de către administratorul sau împuternicitul legal al societății, la finalizarea inspecției fiscale, în baza prevederilor art. 118 alin. (7) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Declarația se completează pentru a se obține exceptarea de la impozitare a plăților de dobânzi și redevențe ce provin din România, cu condiția ca beneficiarul efectiv al dobânzilor sau redevențelor să fie o societate rezidentă în alt stat membru al Uniunii Europene sau un sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat în alt stat membru al Uniunii Europene.
Dividendele plătite de o întreprindere, care este persoană juridică română sau persoană juridică cu sediul social în România, înființată potrivit legislației europene, unei persoane juridice rezidente într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau unui sediu permanent al unei întreprinderi dintr-un stat membru al Uniunii Europene situat în alt stat membru al Uniunii Europene sunt scutite de impozit dacă persoana juridică străină beneficiară a dividendelor întrunește cumulativ condițiile indicate în formular.
Persoana fizică supusă verificării situației fiscale personale are obligația de a depune o declarație de patrimoniu și venituri la solicitarea organului fiscal. În situația în care solicitarea are loc odată cu comunicarea avizului de verificare, declarația se depune în termen de cel mult 60 de zile de la comunicarea avizului; în situația în care solicitarea are loc pe perioada verificării, declarația se depune în termen de 15 zile de la data comunicării solicitării.
Se completează și se transmite de către organele de executare silită, inclusiv executorii judecătorești și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, care emit facturi în numele și în contul debitorilor, persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, indiferent dacă debitorii sunt sau nu înregistrați în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare, pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operațiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile și imobile sechestrate în cadrul procesului penal, care au obligația să respecte prevederile art. 5, 91, art. 10 alin. (1) și art. 101 alin. (2) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcționarea și implementarea sistemului național privind factura electronică RO e-Factura și factura electronică în România, precum și pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărții de identitate a vehiculului și certificarea autenticității vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piață, punerii la dispoziție pe piață, înmatriculării sau înregistrării în România, precum și supravegherea pieței pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare. Formularul se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.
Se utilizează pentru obținerea dreptului de acces la serviciul de depunere on line a declarațiilor fiscale. Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat se completează on-line, se listează și se depune împreună cu documentele necesare (documentul de identitate a solicitantului, în original și în copie, documentul eliberat de contribuabil, din care rezultă dreptul solicitantului de a semna declarațiile fiscale pentru contribuabil) la sediul organului fiscal.
Acesta se depune în format hârtie, semnat și ștampilat de către contribuabili, la unitatea fiscală în a cărei rază contribuabilul își are domiciliul fiscal. Cererea va fi însoțită de următoarele documente:
- actul de autorizare a funcționării contribuabilului, în original și copie;
- documentul de identitate al persoanei care solicită revocarea certificatului digital, în original și copie;
- împuternicire eliberată de contribuabil, din care rezultă dreptul solicitantului de a revoca dreptul de utilizare a serviciului. Atenție: prin formularul 151 nu se anulează certificatul digital, ci doar dreptul de acces la serviciul on-line.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Prin depunerea acestui formular entitatea/unitatea de cult solicită înscrierea sau radierea din Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Formularul se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanță. Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Înscrierea/radierea în/din Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Se depune direct la registratura organului fiscal central competent în scopul înregistrării contractelor de locațiune, înregistrării modificărilor sau a încetărilor contractelor de locațiune. Durată de completare: 4 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate în procesul de administrare a contribuabililor care înregistrează contracte de locațiune.
Se completează de către persoanele juridice care optează să fie tratate drept grup fiscal în domeniul impozitului pe profit, potrivit art.423 din Codul fiscal. Durată de completare: 10 minute. Motivul colectării informației: Implementarea și administrarea grupului fiscal în domeniul impozitului pe profit.
Se completează și se depune de către operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienți finali - persoane fizice și juridice care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu, care acordă o reducere de preț la prețul de vânzare și beneficiază de la bugetul de stat de o compensare, aferentă reducerii acordate potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr.106/30.06.2022 pentru susținerea acordării de reduceri ale prețurilor la benzină și motorină și pentru modificarea art.18 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.41/2022 pentru instituirea Sistemului național privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport și de abrogare a art.XXVIII din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Durată de completare: 1 minut și 50 de secunde. Motivul colectării informației: Identificarea sumei privind compensația la carburanți.
Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Informațiile furnizate de persoana fizică și/sau juridică sunt colectate în vederea stabilirii impozitului pe venitul realizat de persoanele fizice și/sau juridice la înstrăinarea, prin hotărâre judecătorească, a terenurilor agricole situate în extravilan/pachetului de control al persoanelor juridice care au în proprietate unul sau mai multe terenuri agricole situate în extravilan.
Formularul se completează și se depune de către persoanele fizice care dispun direcționarea unei sume din impozitul anual datorat pentru susținerea entităților nonprofit care se înființează și funcționează în condițiile legii și a unităților de cult, precum și pentru acordarea de burse private, conform legii. Cererea se poate depune direct la registratura organului fiscal, prin poștă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire, sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, potrivit legii.
Se completează de către persoanele fizice și se depune la organul fiscal competent în vederea obținerii adeverinței de venit/adeverinței. Durată de completare: 2 minute. Motivul colectării informației: informațiile sunt necesare la identificarea persoanei fizice care solicită eliberarea adeverinței de venit/adeverinței, precum și anul fiscal la care se referă veniturile.
Se completează și se depune de către membrii Comandamentelor Forțelor Aliate sau dependenții acestora, după caz, care intenționează să înstrăineze în România, prin vânzare, schimb sau donație, articolele achiziționate fără plata impozitelor și taxelor datorate în România. Cererea se depune înainte de înstrăinarea articolelor achiziționate fără plata impozitelor și taxelor datorate în România la organul fiscal central competent. Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Stabilirea impozitelor și taxelor datorate în România de către membrii Comandamentelor Forțelor Aliate sau dependenții acestora, pentru articolele care urmează să fie înstrăinate și care au fost achiziționate fără plata impozitelor și taxelor datorate.
Prin această cerere, persoana impozabilă înregistrată în scopuri de TVA poate solicita utilizarea altei perioade fiscale decât luna sau trimestrul:
- semestrul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operațiuni impozabile numai pe maximum 3 luni calendaristice dintr-un semestru;
- anul calendaristic, dacă persoana impozabilă efectuează operațiuni impozabile numai pe maximum 6 luni calendaristice dintr-o perioadă de un an calendaristic.
Cererea de rambursare se depune de către persoanele impozabile neînregistrate și care nu sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în România, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene, pentru rambursarea taxei facturate de alte persoane impozabile pentru bunurile mobile corporale care le-au fost livrate sau serviciile care le-au fost prestate în beneficiul lor în România, precum și a taxei aferente importului de bunuri în România pe o perioadă de minimum trei luni sau de maximum un an calendaristic ori pe o perioadă mai mică de trei luni rămasă din anul calendaristic. Se depune la registratura organului fiscal central competent sau prin poștă, cu scrisoare recomandată, în format electronic, pe suport electronic, însoțit de formularul editat de solicitant cu ajutorul programului de asistență elaborat de Ministerul Finanțelor Publice, semnat, conform legii.
Acest formular este inclus în această pagină doar pentru informare, și nu pentru utilizare, deoarece el se completează electronic. Se depune de către persoanele impozabile stabilite în România, pentru rambursarea taxei pe valoarea adăugată aferentă importurilor și achizițiilor de bunuri/servicii efectuate în alt stat membru al Uniunii Europene. Durată de completare: 20 de minute. Motivul colectării informației: Informațiile furnizate de persoanele impozabile în România sunt puse la dispoziția autorităților fiscale din alte state membre care soluționează cererea de rambursare.
Formular . Se completează și se depune de către: - misiunile diplomatice și oficiile consulare, personalul acestora și cetățenii străini cu statut diplomatic sau consular în România ori într-un stat membru al Uniunii Europene, care au importat sau achiziționat în regim de scutire de la plata TVA mijloace de transport și le înstrăinează, în condițiile art. 2941 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), într-o perioadă mai scurtă de 2 ani de la data importului/achiziției;
- altă persoană care ar beneficia de scutire de TVA conform art. 294 alin. (1) lit. j) - l) din Codul fiscal, în calitate de nou proprietar al mijlocului de transport, care are obligația de a achita TVA, potrivit art. 2941 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, în cazul în care înstrăinează mijlocul de transport până la finalul perioadei de 2 ani calculate de la data când primul proprietar a importat/achiziționat mijlocul de transport în regim de scutire. Durată de completare: 4 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate pentru stabilirea, de către organele fiscale competente, la cererea contribuabililor, a taxei pe valoarea adăugată datorată potrivit art. 2941 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
Se utilizează la eliberarea unui certificat de cazier fiscal. Se întocmește într-un exemplar de către contribuabil. Durată medie de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de gestionare a cazierului fiscal.
Se folosește la rectificarea datelor înscrise în cazierul fiscal. Se completează într-un exemplar de către contribuabil. Durată medie de completare: 5 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de gestionare a cazierului fiscal.
Se depune de către persoanele care pot solicita restituirea impozitelor, taxelor vamale și a altor taxe plătite de acestea pentru echipamente, provizii, materiale, tehnologie, pregătire sau servicii necesare implementării acestuia, sau de împuterniciții acestora, la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu scrisoare recomandată și confirmare de primire. La cererea de restituire contribuabilul atașează următoarele documente:
a) un borderou care să cuprindă, în ordine cronologică, pentru fiecare achiziție, următoarele informații: denumirea, numărul și data documentului de achiziție de bunuri sau servicii care au fost prestate, valoarea fără TVA, valoarea TVA, valoarea inclusiv TVA, denumirea, numărul și data documentului de plată corespunzător și suma achitată;
b) copii de pe facturile în care sunt consemnate bunurile și serviciile achiziționate, pentru care se solicită restituirea TVA;
c) copii de pe bonurile fiscale emise, pentru care se face restituirea TVA, conform Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, având înscrise denumirea cumpărătorului și numărul de înmatriculare al autovehiculului, în cazul achizițiilor de carburanți auto de la stațiile de distribuție;
d) copii de pe documentele care atestă achitarea contravalorii bunurilor/serviciilor și a TVA aferente, până la data depunerii cererilor;
e) documente care să ateste calitatea de persoană îndreptățită să solicite restituirea taxei, în copie conformă cu originalul, cum ar fi: contractul încheiat între Guvernului Statelor Unite ale Americii și contractori, documente care să ateste calitatea de salariat al Guvernului Statelor Unite ale Americii/contractorilor Guvernului Statelor Unite ale Americii, după caz.
Se completează de către persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care optează să fie tratate drept grup fiscal unic, potrivit art. 269 alin. (9) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare (Codul fiscal), și pct. 5 din titlul VII al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1/2016, cu modificările și completările ulterioare. Formularul de cerere se completează și pentru notificarea, potrivit legii, a organului fiscal cu privire la evenimentele apărute ulterior implementării grupului fiscal. Durată de completare: 6 minute. Motivul colectării informației: verificarea îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege pentru implementarea grupului fiscal unic, precum și pentru administrarea fiscală a persoanelor impozabile care formează grupul fiscal unic.
În cazul transferului dreptului de proprietate imobiliară din patrimoniul personal, realizat pe cale judecătorească, în condițiile prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, persoanele fizice nu datorează impozit pe venit, potrivit art. 111 alin. (2) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru prima operațiune de dare în plată. Pentru a beneficia de această prevedere, persoanele fizice au obligația depunerii acestui formular la organul fiscal central competent. Cererea se depune în termen de 90 de zile de la data comunicării hotărârii judecătorești, sub sancțiunea decăderii. La cerere se anexează certificatul eliberat de Centrul Național de Administrare a Registrelor Naționale Notariale (CNARNN - Infonot), din care rezultă faptul că hotărârea judecătorească definitivă prin care s-a realizat darea în plată s-a înregistrat în Registrul național notarial de evidență a actelor de dare în plată și nu s-a mai înregistrat niciun alt act de dare în plată potrivit Legii nr. 77/2016 până la data înregistrării hotărârii judecătorești respective. Durată de completare: 3 minute. Motivul colectării informației: Administrarea impozitului pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal.
Se depune de persoanele care solicită restituirea taxei pe valoarea adăugată aferentă livrărilor de bunuri către organismele recunoscute care transportă sau expediază aceste bunuri în afara Uniunii Europene, ca parte a activităților umanitare, caritabile sau educative desfășurate în afara Uniunii Europene.
Se depune în vederea restituirii sumelor plătite la bugetul de stat în plus față de obligația legală ori a sumelor plătite în vederea realizării unei prestații care nu a mai fost efectuată și pentru care nu există obligația de declarare, încasate/stabilite de autoritățile și instituțiile publice, altele decât cele prevăzute de Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 2465/2010. Solicitanții depun acest formular la autoritatea sau instituția publică care nu a realizat prestația solicitată ori la care au efectuat o plată în plus față de obligația legală.
Durată medie de completare: 4 minute. Motivul colectării informației: Informațiile sunt utilizate în procesul de administrare a taxei pe valoarea adăugată.
Se întocmește de către consultanții fiscali care sunt înscriși ca membri activi în Registrul consultanților fiscali și al societăților de consultanță fiscală și se depune de către aceștia în baza acordului dat de contribuabilul titular al declarației certificate pentru depunerea la organul fiscal. Nota de certificare se completează cu ajutorul programului de asistență pus la dispoziție pe portalul Agenției Naționale de Administrare Fiscală și se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanță.
Producătorul, importatorul, persoana juridică română care achiziționează din statele membre ale Uniunii Europene aparate de marcat electronice fiscale, respectiv distribuitorul autorizat, înregistrează informații privind fiecare aparat de marcat electronic fiscal produs, importat sau achiziționat intracomunitar, fără excepție, prin completarea acestui formular.
Prin completarea formularului, distribuitorul autorizat sau unitatea de service acreditată, după caz, înregistrează informații privind instalarea aparatului de marcat.
Se completează ori de câte ori este cazul de că distribuitorul autorizat pentru a transmite informații privind schimbări ale stării sau situației aparatelor de marcat electronice fiscale.
Prin transmiterea unei notificări utilizatorii informează organul fiscal competent cu privire la apariția uneia dintre următoarele situații:
a) schimbarea locului de utilizare a aparatului între puncte de lucru ale aceluiași operator economic;
b) furtul/dispariția/distrugerea aparatului de marcat electronic fiscal;
c) înstrăinarea aparatului;
d) închiderea punctului de lucru;
e) lichidarea, dizolvarea, fuziunea, divizarea societății sau altele, după caz;
f) încetarea activității;
g) altele similare.
Este documentul prin care inspectorii antifraudă solicită explicații scrise reprezentantului contribuabilului, oricărui angajat al acestuia sau oricărei persoane implicate în săvârșirea faptelor constatate, care să contribuie la stabilirea unor elemente relevante din activitatea contribuabilului, ce pot influența constatările sau pentru clarificarea unor cauze și/sau împrejurări.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Este documentul prin care inspectorii fiscali solicită explicații scrise persoanei verificate și/sau împuternicitului acesteia sau altei persoane fizice cu care aceasta are sau a avut raporturi economice și/sau juridice, care să contribuie la clarificarea unor elemente relevante din activitatea persoanei fizice verificate și pentru fundamentarea unor constatări.
Reprezintă documentul prin care organele de inspecție fiscală, pot solicita explicații scrise, reprezentantului legal sau împuternicitului contribuabilului/plătitorului sau altor persoane, care să contribuie la clarificarea/stabilirea unor elemente relevante din activitatea contribuabilului, ce pot influența inspecția fiscală. Solicitarea de explicații scrise se va face în timpul inspecției fiscale/controlului inopinat/incrucișat/constatării la fața locului, ori de câte ori acestea sunt necesare pentru clarificarea și definitivarea constatărilor privind situația fiscală a contribuabililor.
Durată medie de completare: 7 minute. Motivul colectării informației: Informațiile colectate sunt utilizate de organul fiscal competent pentru contribuabilul care depune formularul, în situația în care, în România, există mai multe entități constitutive ale aceluiași grup, în termen de 6 luni de la încheierea exercițiului financiar de raportare.
Pentru a beneficia de procedura de mediere, debitorii pentru care a fost demarată procedura de executare silită prin comunicarea somației pot depune în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia o Notificare privind intenția de mediere.
Are obligația completării acestui formular persoana fizică sosită în România care are o ședere în statul român o perioadă sau mai multe perioade care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive, care se încheie în anul calendaristic vizat.
Are obligația completării acestui formular persoana fizică rezidentă în România, precum și persoana fizică nerezidentă care a avut obligația completării formularului "Chestionar pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România", care pleacă din țară pentru o perioadă sau mai multe perioade de ședere în străinătate care depășesc în total 183 de zile, pe parcursul oricărui interval de 12 luni consecutive.
Se emite de către compartimentul de specialitate pentru aprobarea sau respingerea cererii de înscriere în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale.
Se emite de către compartimentul de specialitate, pe baza Referatului privind radierea din registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, urmare depunerii de către entitatea/unitatea de cult care nu mai îndeplinește toate condițiile prevăzute de Procedura privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale, în vederea radierii. Se poate emite din oficiu de către compartimentul de specialitate când se constată neîndeplinirea a cel puțin unei condiții prevăzute la la pct.4 lit.b)-e) din Procedura privind organizarea Registrului entităților/unităților de cult pentru care se acordă deduceri fiscale. Data radierii din registru este data comunicării deciziei.
Se emite de către compartimentul de specialitate, pe baza Referatului privind îndreptarea erorilor în situația în care entitatea/unitatea de cult a fost înregistrată în registru din eroare, aceasta fiind radiată din registru cu data înscrierii din eroare, sau în situația în care cererea a fost respinsă din eroare, entitatea/unitatea de cult fiind înscrisă în registru cu data comunicării Deciziei privind respingerea cererii de înscriere. Îndreptarea erorilor se poate face la cererea entității/unității de cult sau din oficiu, pe baza informațiilor existente în evidența fiscală.
Se emite de către compartimentul de specialitate, pe baza Referatului privind îndreptarea erorilor, în situația în care o entitate/unitate de cult a fost radiată din registru din eroare, entitatea/unitatea de cult figurând înscrisă în registru cu data înscrierii inițiale. Îndreptarea erorilor se poate face la cererea entității/unității de cult sau din oficiu, pe baza informațiilor existente în evidența fiscală.
Se eliberează de organul fiscal central competent, potrivit legii, la solicitarea persoanelor fizice, pe baza formularului "Cerere de eliberare a unei adeverințe de venit". Formularul "Adeverință de venit" reprezintă documentul prin care se atestă veniturile realizate de persoanele fizice, în cursul unui an fiscal, existente în evidența fiscală, constituită pe baza declarațiilor depuse de acestea și/sau de terți (plătitori de venituri, intermediari etc), care au obligații declarative, potrivit legii, precum și pe baza deciziilor de impunere emise de organul fiscal central.
Se emite de către organul fiscal competent pe baza datelor declarate de contribuabili în Declarația privind veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal (formular 209) sau pe baza propriilor date.
Se emite de către organul fiscal competent în vederea stabilirii impozitului datorat în cazul în care, după autentificarea actului sau întocmirea încheierii de finalizare în procedura succesorală, notarul public constată erori sau omisiuni în calcularea și încasarea impozitului pe veniturile din transferul dreptului de proprietate și al dezmembrămintelor acestuia.
Se întocmește de organul fiscal central competent în scopul stabilirii cheltuielilor admise cu bursele private în limita unei sume reprezentând până la 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și asimilate salariilor.
Se întocmește de către organul fiscal central competent pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe venitul/câștigul net anual impozabil realizat de persoanele fizice.
Se întocmește de către compartimentul cu atribuții de gestiune registru contribuabili, declarații fiscale, bilanțuri persoane juridice din cadrul organului fiscal în a cărui evidență fiscală este înregistrată entitatea nonprofit/unitatea de cult beneficiară a sumei pe baza referatelor de stabilire a sumei reprezentând 2% sau 3,5% din impozitul anual pe veniturile din salarii și din pensii, virată în mod necuvenit entităților nonprofit/unităților de cult.
Se emite de compartimentul de specialitate în vederea stabiliri impozitelor/taxelor datorate în România de către membrii Comandamentelor Forțelor Aliate sau dependenții acestora.
Se emite în cazul în care, după emiterea deciziei privind stabilirea impozitelor și taxelor datorate în România de către membrii Comandamentelor Forțelor Aliate sau dependenții acestora, pentru articolele care urmează să fie înstrăinate și care au fost achiziționate fără plata impozitelor și taxelor datorate, contribuabilul renunță la cererea de stabilire.
Se întocmește de organul fiscal. Se utilizează pentru stabilirea din oficiu a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice, pentru anul fiscal 2023.
Se emite de organul fiscal central competent pentru contribuabilul/plătitorul care nu a depus declarația de mențiuni pentru situația pentru care a fost notificat, pe baza referatului privind modificarea din oficiu a datelor din Registrul contribuabililor/plătitorilor.
Se utilizează de organul de executare competent, potrivit legii, în procedura de valorificare, în regim de urgență, a bunurilor perisabile sau supuse degradării.
Reprezintă documentul prin care organele de inspecție fiscală înștiințează contribuabilul/pătitorul în legătură cu inspecția fiscală care urmează să se efectueze la acesta.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Se întocmește de echipa de inspectori fiscali și reprezintă documentul prin care persoana fizică este înștiințată că urmează a fi supusă verificării situației fiscale personale/refacerii verificării situației fiscale personale.
În cazul în care compartimentul de specialitate consideră că persoana impozabilă nestabilită în România, stabilită în alt stat membru al Uniunii Europene nu furnizează toate informațiile relevante pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare de TVA în totalitatea ei sau privind o parte a acesteia, poate cere, pe cale electronică, informații suplimentare de la solicitant.
În cazul în care compartimentul de specialitate consideră că persoana impozabilă nestabilită în România, stabilită în alt stat membru al Uniunii Europene nu furnizează toate informațiile relevante pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare de TVA în totalitatea ei sau privind o parte a acesteia, poate cere, pe cale electronică, informații suplimentare de la autoritățile competente din statul membru în care este stabilit solicitantul.
În cazul în care compartimentul de specialitate consideră că persoana impozabilă nestabilită în România, stabilită în alt stat membru al Uniunii Europene nu furnizează toate informațiile relevante pentru a lua o decizie privind cererea de rambursare de TVA în totalitatea ei sau privind o parte a acesteia, poate cere informații suplimentare de la o altă sursă decât solicitantul sau o autoritatea competentă din statul membru în care acesta este stabilit.
Reprezintă actul administrativ fiscal emis de organele de inspecție fiscală pentru ajustarea/estimarea venitului sau cheltuielii unei persoane române afiliate participante la o tranzacție, alta decât cea la care a fost efectuată o inspecție fiscală.
În cazul în care nu sunt îndeplinite condițiile pentru îndreptarea erorilor, organul fiscal competent, după efectuarea audierii contribuabilului, emite și comunică debitorului decizia de respingere a cererii de îndreptare a erorilor din documentele de plată.
Este actul administrativ fiscal emis de organele de inspecție fiscală în aplicarea prevederilor legale privind stabilirea impozitului pe venit și/sau a contribuțiilor sociale, aferente diferențelor bazelor de impozitare, datorate de persoana fizică în calitatea sa de contribuabil la sistemul public de pensii și la cel de asigurări sociale de sănătate. Se va completa la încheierea unei inspecții fiscale generale sau parțiale, ca urmare a constatării de diferențe de baze de impozitare stabilite suplimentar, pentru impozitul pe venit și/sau contribuțiile sociale aferente, înscrise în Raportul de inspecție fiscală.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Este actul administrativ fiscal emis de organele fiscale pentru stabilirea unei situații individuale pentru persoana verificată atunci când ca urmare a verificării situației fiscale personale, se modifică baza de impozitare și se stabilesc creanțe fiscale, în scopul de a produce efecte juridice față de aceasta, precum și pentru comunicarea acestui act.
Reprezintă actul administrativ fiscal emis de organele de inspecție fiscală pentru stabilirea obligațiilor fiscale suplimentare principale aferente diferențelor de baze de impozitare constatate, precum și pentru soluționarea cu inspecție fiscală anticipată a decontului de taxă pe valoarea adăugată cu sume negative cu opțiune de rambursare, în situația în care suma aprobată la rambursare diferă de cea solicitată.
Se completează la încheierea unei inspecții fiscale generale sau parțiale, ca urmare a stabilirii de obligații fiscale suplimentare principale aferente diferențelor de baze de impozitare (cu excepția impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate de persoana fizică în calitatea sa de contribuabil la sistemul public de pensii și la cel de asigurări sociale de sănătate), constatate și înscrise în raportul de inspecție fiscală, întocmit la încheierea acesteia.
Se emite la cererea contribuabilului/plătitorului verificat, persoană fizică sau juridică, în scopul plății obligațiilor fiscale principale suplimentare aferente unei perioade, pentru unul sau mai multe tipuri de obligații fiscale verificate, stabilite de organele de inspecție, anterior întocmirii raportului de inspecție fiscală și emiterii în baza constatărilor înscrise în acesta a actului administrativ fiscal.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Reprezintă actul administrativ fiscal emis de organul fiscal pentru stabilirea unei situații individuale pentru persoana verificată, atunci când ca urmare a verificării situației fiscale personale nu se modifică baza de impozitare și în scopul de a produce efecte juridice față de aceasta, precum și în aplicarea prevederilor legale pentru comunicarea acestui act.
Se întocmește de compartimentul de specialitate, la cererea persoanei impozabile sau din oficiu, când se constată că persoana impozabilă a fost radiată din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, ca urmare a unei erori, ori persoana impozabilă a fost radiată din registru cu altă dată decât cea corectă.
Se emite de organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul și-a stabilit domiciliul fiscal, urmare a depunerii formularului 050 "Cerere de înregistrare/modificare a domiciliului fiscal al contribuabilului" de către acesta.
Se emite de organul fiscal în cazul în care contribuabilul căruia i-a fost transmisă notificarea privind înregistrarea/modificarea din oficiu a domiciliului fiscal nu s-a prezentat la sediul organului fiscal pentru lămurirea situației.
Se întocmește de către organul fiscal competent, când există pericolul ca debitorul sau persoanele care răspund în solidar cu acesta, să se sustragă, să își ascundă ori să își risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea.
Se întocmește de către organul fiscal competent care a instituit măsurile asigurătorii, când există motive de prelungire a valabilității acestora, în situația în care nu au fost sesizate organele de urmărire penală, pe numele debitorului sau a persoanelor care răspund în solidar cu acesta, după caz, nu a fost emis și comunicat titlul de creanță sau decizia de atragere a răspunderii solidare.
Se întocmește de compartimentul de specialitate în cazul radierii din oficiu din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Se întocmește de compartimentul de specialitate pe baza constatărilor cuprinse în referatul de analiză și, după caz, în procesul-verbal întocmit ca urmare a constatării la fața locului.
Se întocmește de către compartimentul de specialitate pe baza referatului de analiză, în care se consemnează rezultatul analizei efectuate în vederea soluționării cererii de rambursare.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Reprezintă actul administrativ care are ca obiect dispunerea reverificării unei anumite perioade, de către conducătorul organului fiscal, ca urmare a apariției unor date suplimentare necunoscute organelor fiscale la data efectuării verificărilor, care influențează rezultatele acestora.
Este actul administrativ care are ca obiect dispunerea reverificării unei anumite perioade, în baza art. 128 alin. (1) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, de către conducătorul structurii de inspecție fiscală, ca urmare a apariției unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuării verificărilor, care influențează rezultatele acestora. Se completează în situația în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 128 alin. (2) din Legea nr. 207/2015, cu modificările și completările ulterioare, în baza unor informații, documente sau alte înscrisuri obținute ca urmare a unor controale inopinate/controale încrucișate desfășurate la alți contribuabili/plătitori ori comunicate organului fiscal de către organele de urmărire penală sau de alte autorități publice ori obținute în orice mod de organele de inspecție, de natură să modifice rezultatele inspecției fiscale anterioare.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Se întocmește de către echipa care efectuează verificarea situației fiscale personale. Este actul administrativ emis în baza unui referat de aprobare de către organele fiscale în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale cu privire la impozitul pe venit.
Se întocmește de compartimentul de specialitate când se constată că persoana impozabilă a fost înregistrată în scopuri de TVA ca urmare a unei erori sau din eroare a fost anulată, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA a persoanei impozabile.
Se utilizează în procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
Se emite de către compartimentul de specialitate în în baza referatului privind soluționarea cererii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoare adăugată depuse în temeiul art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare prin care se propune respingerea cererii de înregistrare.
Se întocmește de compartimentul cu atribuții în domeniul înregistrării fiscale, în baza datelor deținute, în cazul în care contribuabilul nu se prezintă în urma notificării privind înregistrarea din oficiu.
Reprezintă actul administrativ fiscal emis de organele de inspecție fiscală în aplicarea prevederilor legale pentru comunicarea rezultatelor inspecțiilor fiscale atât la persoane juridice, cât și la persoane fizice, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Reprezintă actul administrativ fiscal emis de organele de inspecție fiscală în aplicarea prevederilor legale pentru comunicarea rezultatelor inspecțiilor fiscale atât la persoane juridice, cât și la persoane fizice, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală.
Se emite de compartimentul de specialitate în baza referatului de analiză pentru aprobarea perioadei fiscale semestriale/anuale pentru persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Se emite de către compartimentul de specialitate în în baza referatului privind soluționarea cererii de înregistrare în scopuri de taxă pe valoare adăugată depuse în temeiul art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare prin care se propune înregistrarea în scopuri de TVA.
Se întocmește de compartimentul de specialitate dacă cererea de rambursare depusă înainte de rectificarea sumei TVA a fost deja soluționată (suma TVA a fost rambursată) și, ca urmare a rectificării sumei rambursate, rezultă o sumă de rambursat mai mică decât suma deja rambursată.
Este actul administrativ emis de organele de inspecție fiscală, în aplicarea prevederilor legale, privind obligativitatea contribuabililor de a îndeplini măsurile stabilite. Nu cuprinde măsuri referitoare la sumele pe care contribuabilii/plătitorii le datorează bugetului general consolidat al statului. Formularul se întocmește în timpul sau ca urmare a finalizării unei inspecții fiscale generale sau parțiale, a unui control inopinat sau a unei constatări la fața locului, în cazul în care organele de inspecție fiscală stabilesc măsuri în sarcina contribuabilului/plătitorului.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Reprezintă actul administrativ emis de organele cu atribuții de verificare fiscală, în aplicarea prevederilor legale, prin care se dispune persoanei fizice verificate îndeplinirea unor obligații prevăzute de legislația fiscală.
Se transmite de organul fiscal central către unitatea Trezoreriei Statului, în vederea efectuării restituirii în numerar a sumelor reprezentând taxe sau alte venituri ale bugetului de stat, plătite în plus sau necuvenit și pentru care nu există obligația de declarare.
Prin această înștiințare organul fiscal competent aduce la cunoștinț debitorului data și ora la care acesta are obligația de a se prezenta la întâlnirea de mediere.
Reprezintă documentul prin care un contribuabil este invitat și îi sunt solicitate lămuriri/înscrisuri de către inspectorii antifraudă, la sediul acestora, în situațiile în care se impune efectuarea/continuarea controlului ori controlul nu a putut fi efectuat la sediul social, domiciliul fiscal sau un sediu secundar al contribuabilului și nici într-un loc stabilit de comun acord cu contribuabilul.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Reprezintă documentul prin care o persoană fizică este invitată la sediul organului fiscal în vederea efectuării unor verificări.
Reprezintă documentul prin care un contribuabil este solicitat să se prezinte la sediul organului de inspecție fiscală în vederea efectuării/ stabilirii condițiilor de efectuare a unei acțiuni în conformitate cu prevederile art. 56, 64, 65, 113, 134 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de porcedură fiscală.
Pentru persoanele impozabile scoase, la cerere, din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate întocmește și comunică Înștiințarea privind radierea, din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Reprezintă documentul în care inspectorii fiscali consemnează, pe parcursul desfășurării verificării situației fiscale personale, concluziile uneia sau mai multor întâlniri cu persoana verificată sau reprezentantul legal al acesteia sau cu altă persoană fizică cu care persoana verificată are sau a avut raporturi economice și/sau juridice, în urma prezentării de documente justificative, clarificări sau note explicative pentru stabilirea situației fiscale reale sau pentru informarea persoanei verificate asupra constatărilor rezultate din verificare.
În cazul în care sunt îndeplinite condițiile pentru îndreptarea erorilor, organul fiscal competent emite nota privind corecția erorilor din documentele de plată întocmite de debitori prin care s-au achitat obligații fiscale.
Se întocmește pentru a notifica persoana impozabilă desemnată ca reprezentant al grupului în cazul în care cererea sau documentația anexată sunt incomplete.
Se întocmește de către compartimentul de specialitate în cazul în care cererea de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, potrivit art. 316 alin. (12) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare sau documentația anexată este incompletă ori incorectă, în vederea notificării contribuabilului.
Se emite de organul fiscal central competent în scopul înștiințării contribuabililor cu privire la erorile identificate în completarea declarațiilor fiscale.
Se emite de organul fiscal central competent în urma înregistrării Chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la sosirea în România.
Se emite de organul fiscal central competent în urma înregistrării Chestionarului pentru stabilirea rezidenței fiscale a persoanei fizice la plecarea din România.
Se utilizează în procedura de înregistrare fiscală, din oficiu sau la cererea altei autorități care administrează creanțe fiscale, a unui subiect de drept fiscal care nu și-a îndeplinit obligația de înregistrare fiscală, potrivit legii.
Când se constată că o persoană impozabilă îndeplinește condițiile pentru înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, în conformitate cu prevederile art. 316 alin. (1) lit. b), alin. (2), (4) sau (6) ori art. 317 alin. (1), după caz, din Codul fiscal, și nu a solicitat înregistrarea, organul fiscal notifică respectiva persoană în vederea înregistrării în scopuri de TVA.
Se transmite de către organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul și-a stabilit domiciliul fiscal fără depunerea cererii de înregistrare/modificare a noului domiciliu fiscal.
Se emite de organul fiscal central competent în scopul înștiințării contribuabililor cu privire la neîndeplinirea la termen a obligațiilor de declarare.
Se emite de organul fiscal central competent în scopul înștiințării contribuabililor cu privire la nedepunerea declaraŧiei de impunere la termenul prevăzut la art. 107 alin. (5) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Se emite de organul fiscal central competent în scopul înștiințării contribuabililor cu privire la neîndeplinirea la termen a obligațiilor de declarare.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Se întocmește de șeful serviciului coordonator al echipei de inspectori fiscali. Reprezintă documentul prin care organul fiscal competent deleagă persoane angajate în cadrul acestuia drept inspectori fiscali împuterniciți să efectueze verificarea situației fiscale personale sau refacerea/reverificarea situației fiscale personale la o persoană fizică.
Reprezintă documentul prin care organele de inspecție fiscală sunt împuternicite să efectueze inspecție fiscală generală/parțială/control inopinat/control încrucișat/constatare la fața locului la contribuabilul/plătitorul nominalizat.
Se utilizează de organul de executare competent, potrivit legii, în procedura de valorificare, în regim de urgență, a bunurilor perisabile sau supuse degradării.
Se utilizează de organul de executare competent, potrivit legii, în procedura de valorificare, în regim de urgență, a bunurilor perisabile sau supuse degradării.
Se utilizează de organul de executare competent, potrivit legii, în procedura de valorificare, în regim de urgență, a bunurilor perisabile sau supuse degradării.
Reprezintă actul de control bilateral care se întocmește de către inspectorii antifraudă cu ocazia controlului operativ și inopinat, pentru constatarea unor situații faptice și documentare existente la un moment dat, pentru stabilirea stării de fapt fiscale, precum și pentru constatarea unor împrejurări privind săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal și vamal și pentru stabilirea implicațiilor fiscale ale acestora.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Reprezintă actul de control care se întocmește de către inspectorii fiscali în cazul efectuării unei constatări la fața locului, în cazul controlului inopinat, în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, în vederea emiterii unei dispoziții de măsuri sau în vederea dispunerii măsurilor asigurătorii și pentru consemnarea unor fapte, în timpul verificării situației fiscale personale, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni. Se întocmește și în cazul în care contribuabilul/plătitorul nu ține sau nu prezintă inspectorilor fiscali Registrul unic de control, precum și în situația în care la data de începere comunicată de către organul fiscal persoana fizică nu se prezintă la locul de desfășurare a verificării situației fiscale personale, pentru consemnarea datei de începere a inspecției fiscale/verificării situației fiscale personale.
Procesul-verbal reprezintă actul de control care se întocmește de către organele de inspecție fiscală în cazul efectuării, în condițiile legii, a unei constatări la fața locului precum și în cazul controlului inopinat/încrucișat, potrivit prevederilor art. 65 și ale art. 135 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală sau pentru consemnarea unor fapte, în timpul inspecției fiscale, care pot întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni, potrivit prevederilor art.132 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală. Procesul- verbal se întocmește și în cazul în care contribuabilul/ plătitorul nu ține sau nu prezintă organului de inspecție fiscală registrul unic de control, pentru consemnarea datei de începere a inspecției fiscale, conform prevederilor art.123 alin. (2) din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală și se înregistrează la registratura contribuabilului/plătitorului, după caz. Procesul verbal se poate încheia și în alte situații prevăzute de lege, inclusiv pe durata efectuării unei inspecții fiscale.
Se utilizează la constatarea unor fapte de care se face vinovat contravenientul și la stabilirea sancțiunilor prevăzute de lege. Se întocmește în 3 exemplare de agentul constatator.
Reprezintă documentul prin care organele de inspecție fiscală sunt împuternicite să preleveze probe de banderole sau timbre și să consemneze toate informațiile legate de acestea. Se completează de echipa de inspecție fiscală cu ocazia acțiunilor de control.
Se completează de către organele de inspecție fiscală, în cadrul unei acțiuni de inspecție fiscală/control inopinat/încrucușat/constatare la fața locului cu ocazia ridicării/restituirii de documente, acte, înscrisuri, registre și documente financiar-contabile, în original sau copii ale acestor documente.
Se completează de către inspectorii antifraudă cu ocazia ridicării/restituirii de înscrisuri, indiferent de mediul în care sunt stocate, în condițiile legii.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Se întocmește și se completează de către inspectorii fiscali, în cadrul unei acțiuni de control inopinat/constatare la fața locului sau în cadrul procedurii de verificare a situației fiscale personale, cu ocazia ridicării/restituirii de documente, acte, înscrisuri, registre și documente financiar-contabile, în original.
Se întocmește de către organele de inspecție fiscală în cadrul unei inspecții fiscale/control inopinat/încrucișat/constatare la fața locului, în situațiile în care există indicii că în locurile de producție, depozitare, comercializare se găsesc bunuri sau produse a căror proveniență nu este legală sau a căror fabricație este interzisă de lege sau se produce fără autorizație, iar acțiunea de inspecție fiscală/control nu poate fi finalizată, urmând a fi continuată în ziua lucrătoare următoare, în vederea conservării probelor constatate.
Se întocmește de către inspectorii antifraudă când există indicii conform cărora în locurile de producție, depozitare, comercializare sau pe timpul transportului se găsesc bunuri sau produse a căror proveniență nu este legală sau a căror fabricație este interzisă de lege sau se produc fără autorizație, iar acțiunea de control nu poate fi finalizată, urmând a fi continuată ulterior, când există posibilitatea ca documentele, înscrisurile, bunurile necesare efectuării controlului să fie sustrase, distruse ori nu se poate face un inventar al acestora în vederea ridicării/reținerii acestora, în activitățile de monitorizare a transporturilor de bunuri și în alte cazuri în care se impune sigilarea, în condițiile legii.
Se utilizează în activitatea de verificare a situației fiscale personale. Se întocmește de inspectorii fiscali desemnați prin ordin de serviciu, pentru consemnarea rezultatelor verificării situației fiscale personale cu privire la impozitul pe venit.
Se întocmește de echipa de inspecție fiscală pentru consemnarea constatărilor cu privire la stabilirea situației de fapt fiscale și a consecințelor fiscale, indiferent dacă se modifică sau nu baza de impozitare și/sau se stabilesc sau nu obligații fiscale principale în cadrul unei inspecții fiscale generale sau parțiale efectuate la contribuabili/plătitori persoane fizice.
Raportul de inspecție fiscală se întocmește de echipa de inspecție fiscală pentru consemnarea constatărilor cu privire la stabilirea situației de fapt fiscale și a consecințelor fiscale, indiferent dacă se modifică sau nu baza de impozitare și/sau se stabilesc sau nu diferențe de obligații fiscale principale în cadrul unei inspecții fiscale generale sau parțiale la persoane juridice.
Reprezintă documentul prin care un contribuabil este somat să se prezinte la sediul organului de inspecție fiscală în vederea efectuării unei acțiuni în conformitate cu prevederile art. 56, 64, 65, 113, 134 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de porcedură fiscală. Se întocmește în cazurile când contribuabilul/plătitorul nu a dat curs invitației organului de inspecție fiscală/control pentru efectuarea inspecției fiscale/ controlul inopinat/încrucișat/constatarea la fața locului sau refuză să pună la dispoziția organelor de inspecție fiscală documentele și înscrisurile necesare efectuării/ continuării acțiunii de inspecției fiscale/controlul inopinat/încrucișat/constatarea la fața locului și există indicii rezonabile conform cărora contribuabilul/plătitorul refuză nejustificat să prezinte documentele legale și bunurile din patrimoniu necesare pentru stabilirea situației fiscale de fapt, în scopul împedicării verificărilor fiscale. Se întocmește de către echipa desemnată pentru efectuarea inspecției fiscale/ controlul inopinat/încrucișat/constatarea la fața locului.