Ascultă

Din anul 2009 - un nou sistem, complet informatizat va functiona in Romania pentru urmarirea transporturilor intracomunitare in regim suspensiv de produse accizabile: EMCS

Conform Deciziei Comisiei nr.1152/2003 a Parlamentului European si a Consiliului din 16 iunie 2003, Comisia Europeana impreuna cu Statele Membre ale Uniunii Europene au decis implementarea unui sistem computerizat pentru monitorizarea miscarilor bunurilor accizabile, astfel incat sa permita Statelor Membre sa obtina informatii in timp real despre aceste miscari si sa realizeze verificarile cerute, inclusiv cele pe parcursul miscarii produselor.

Punerea in aplicare a acestui sistem computerizat, denumit EMCS - Excise Movement Control System va permite de asemenea simplificarea miscarilor intra-comunitare a bunurilor in regim suspensiv.

EMCS va introduce o procesare electronica a declararii, monitorizarii si inchiderii circuitului miscarilor intracomunitare de produse accizabile aflate in regim suspensiv. Acest sistem va inlocui astfel procedurile actuale bazate pe hartii, actualele documente administrative de insotire (DAI) urmand a fi inlocuite cu documente procesate electronic.

Pe scurt, prin acest sistem, DAI in format hartie se va inlocui cu o inregistrare electronica denumita eDAI. Aceasta inregistrare va fi creata de catre expeditor si trimisa electronic catre destinatar. Inregistrarea va fi receptionata in timp real si va fi validata de catre administratiile statelor membre de expeditie si destinatie. La momentul sosirii produselor destinatarul va completa un raport de receptie electronic, care va fi transmis catre expeditor pentru inchiderea circuitului, in mod asemanator fiind informate si administratiile statelor membre.

EMCS va permite astfel monitorizarea electronica in timp real, atat de catre Statele Membre cat si de comercianti, a livrarilor in regim suspensiv si va asigura o securitate mai buna a acestor tranzactii.

Proiectul EMCS este un proiect ambitios, prin care se vor lega aproximativ 100.000 de producatori, comercianti si importatori de produse accizabile (ex: alcool, tutun sau uleiuri minerale) ce realizeaza anual aproximativ 4 milioane de transporturi si pentru care plata accizelor, de nivelul miliardelor de euro, este suspendata.

Proiectul este dezvoltat etapizat, fiind necesare o serie de reglementari privind specificatiile de ordin procedural si tehnic, modificari legislative, dezvoltare de software, stabilirea unei retele comune de comunicatii securizate, precum si campanii de informare a operatorilor economici care vor utiliza acest sistem.

Comisia Europeana coordoneaza activitatile statelor membre astfel incat sa asigure operarea lina pe piata interna. Comisia si Statele Membre vor dispune de resursele necesare pentru dezvoltarea si implementarea sistemului, finantarea EMCS realizandu-se atat din fonduri comunitare, cat si din fonduri nationale, in functie de natura componentelor dezvoltate.

×
--