Asculta

ORDIN   Nr. 6343 din 14 iunie 2006

pentru aprobarea Normelor tehnice privind procedura simplificată de efectuare a formalităților vamale aferente aprovizionării mijloacelor de transport în trafic internațional

PUBLICAT  ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 524 din 16 iunie 2006

 

    Având în vedere prevederile art. 149, 634, 635 și 664 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006,

    în temeiul art. 5 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 165/2005 privind organizarea și funcționarea Autorității Naționale a Vămilor,

 

    vicepreședintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

 

    ART. 1

    Se aprobă Normele tehnice privind procedura simplificată de efectuare a formalităților vamale aferente aprovizionării mijloacelor de transport în trafic internațional, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Prezentul ordin intră în vigoare la data de 18 iunie 2006. Pe aceeași dată se abrogă Decizia directorului general al Direcției Generale a Vămilor nr. 179/2003 pentru aprobarea Normelor tehnice privind procedura simplificată de efectuare a formalităților vamale aferente aprovizionării mijloacelor de transport în trafic internațional, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 și 111 bis din 21 februarie 2003.

 

                        Vicepreședintele Agenției Naționale

                            de Administrare Fiscală,

                              Gelu Ștefan Diaconu

 

    ANEXA 1

 

                                 NORME TEHNICE

privind procedura simplificată de efectuare a formalităților vamale aferente aprovizionării mijloacelor de transport în trafic internațional

 

    A. Aprovizionarea navelor și aeronavelor străine

    1. Agențiile societăților de transport străine navale și aeriene, autorizate să funcționeze în România, pot introduce temporar bunuri destinate aprovizionării mijloacelor de transport proprii care prestează transporturi internaționale de mărfuri și de persoane.

    Bunurile menționate la alineatul anterior pot fi plasate sub regimul vamal de antrepozitare până la încărcarea lor pe mijloacele de transport străine.

    Utilizarea antrepozitului vamal se supune prevederilor cuprinse în Codul vamal al României, aprobat prin Legea nr. 86/2006, și în Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006.

    Evidențele cu privire la aceste operațiuni, respectiv intrările și ieșirile de mărfuri în/din antrepozit, se țin de către deținătorul de antrepozit sau, după caz, de antrepozitar.

    În cazurile în care agențiile societăților de transport străine navale și aeriene introduc în țară cu o frecvență sporită bunuri destinate aprovizionării proprii, acestea pot depune bilunar declarațiile vamale de introducere și de scoatere din antrepozit, la datele stabilite de comun acord cu birourile vamale prin care s-au realizat operațiunile.

    Declarațiile vamale menționate mai sus se depun împreună cu documentele justificative, inclusiv permisele vamale de încărcare/descărcare, documentele de livrare și borderourile centralizatoare.

    În cazul birourilor vamale unde nu sunt îndeplinite condițiile de antrepozitare sau în a căror rază de competență nu funcționează antrepozite, bunurile trimise de societățile de transport naval străine fac obiectul depozitului temporar.

    2. Declarațiile vamale de export aferente bunurilor românești sau bunurilor străine puse anterior în liberă circulație, cu care se aprovizionează navele și aeronavele străine, se depun bilunar, la datele stabilite de comun acord cu birourile vamale prin care se efectuează aceste operațiuni de aprovizionare.

 

    B. Evidența bunurilor cu care sunt aprovizionate navele și aeronavele

    3. Evidența livrărilor de bunuri destinate aprovizionării navelor și aeronavelor române este organizată pe baza permiselor vamale de încărcare/descărcare, a documentelor de livrare, borderourilor centralizatoare și facturilor fiscale. În cazul bunurilor destinate aprovizionării navelor și aeronavelor străine, evidența include suplimentar și declarațiile vamale și documentele anexate acestora.

    4. Permisul vamal de încărcare/descărcare se întocmește în două exemplare semnate de către comandantul, armatorul, agentul navei sau de un împuternicit legal al acestora și se înaintează biroului vamal. Dacă în urma analizei solicitării cuprinse în permisul vamal biroul vamal constată că datele înscrise în acesta concordă cu cele din documentul de livrare, permisul vamal depus în două exemplare este acceptat și se înregistrează în evidența biroului vamal, fiind asimilat cu declarația vamală acceptată și producând aceleași efecte juridice.

    5. Documentul de livrare este formular cu regim special, iar normele de tipărire, înseriere și numerotare sunt stabilite în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

    Documentul de livrare se întocmește în patru exemplare. Exemplarul al doilea, de culoare galbenă, revine autorității vamale.

    6. Controlul vamal al aprovizionării navelor și aeronavelor, române și străine, se realizează în conformitate cu prevederile art. 104, 631, 632 și 635 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 707/2006, și constă în verificarea concordanței dintre datele înscrise în documentele de livrare și permisele vamale, precum și a concordanței dintre datele înscrise în declarația proviziilor de bord/declarația privind proviziile de bord și situația reală a acestora.

    La controlul vamal al bunurilor destinate aprovizionării aeronavelor aflate în trafic internațional, dacă agentul vamal desemnat constată că datele înscrise în documentul de livrare și permisul vamal de încărcare coincid, vizează permisul vamal de încărcare, certifică documentul de livrare și reține exemplarul al doilea (galben) al acestuia, destinat biroului vamal, împreună cu un exemplar al permisului vamal.

    7. După efectuarea operațiunii de aprovizionare, respectiv la finalizarea operațiunilor de încărcare a bunurilor la bordul navei/aeronavei, transportatorul înaintează biroului vamal un exemplar al declarației proviziilor de bord/declarației privind proviziile navei/aeronavei.

    8. Declarația proviziilor de bord/declarația privind proviziile navei este documentul de bază la plecarea/sosirea navei în/din România și conține date privind proviziile navei. Declarația privind proviziile navei are forma și conținutul cuprinse în anexa nr. 1.4 la Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor Convenției privind facilitarea traficului maritim internațional (FAL), adoptată la Londra la 9 aprilie 1965 la Conferința internațională privind facilitarea voiajului și transportului maritim, modificată și completată prin amendamentele din 1984, 1986, 1989, 1991, 1993 și 1994.

    9. Persoana juridică română care efectuează operațiuni de aprovizionare nave/aeronave cumulează într-un borderou centralizator numărul total al livrărilor de bunuri destinate aprovizionării navelor/aeronavelor, care au fost realizate pe parcursul unei perioade bilunare.

    10. Borderoul centralizator conține date din documentele de livrare, următoarele fiind obligatorii:

    a) numărul și data documentului de livrare;

    b) data livrării;

    c) datele de identificare a beneficiarului (denumirea persoanei juridice, sediul acesteia și codul fiscal);

    d) denumirea comercială a produsului;

    e) cantitatea livrată;

    f) valoarea.

    11. Borderoul centralizator se întocmește în două exemplare, având următoarele destinații:

    a) un exemplar pentru biroul vamal prin care se efectuează operațiunile;

    b) un exemplar pentru persoana juridică română care realizează aprovizionarea.

    12. Declarațiile vamale întocmite în cazul operațiunilor de aprovizionare a navelor și aeronavelor străine se depun la biroul vamal, împreună cu documentele prevăzute la art. 148 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal, inclusiv borderourile centralizatoare, documentele de livrare aferente acestora, precum și permisele vamale emise în intervalul respectiv.

    13. După depunerea și înregistrarea declarațiilor vamale la termenele stabilite, agentul vamal desemnat de șeful biroului vamal prin care se derulează operațiunile de aprovizionare verifică concordanța dintre datele înscrise în documentele depuse în susținerea declarației vamale și datele înscrise în aceasta.