Asculta

Ordinul Preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală   Nr. 2333 din 11 decembrie 2007

pentru aprobarea Procedurii privind declararea şi stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de īnchiriere/subīnchiriere

publicat  īn Monitorul Oficial  nr. 868 din 19 decembrie 2007

 

    Īn temeiul prevederilor art. 12 alin. (3) din Hotărārea Guvernului nr. 495/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

    īn temeiul prevederilor art. 46 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pct. 23^2 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărārea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

 

    preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul ordin:

 

    ART. 1

    Se aprobă Procedura privind declararea şi stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de īnchiriere/subīnchiriere, prevăzută īn anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Pentru anul de impunere, următor celui īn care au fost īndeplinite condiţiile pentru calificarea veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor īn categoria venituri din activităţi independente, contribuabilii au obligaţia declarării venitului estimat pānă la data de 15 ianuarie a anului de impunere.

    ART. 3

    Prevederile prezentului ordin se aplică pentru impunerea veniturilor īncepānd cu 1 ianuarie 2008.

    ART. 4

    Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor şi Direcţia generală de tehnologia informaţiei din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la īndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 5

    Prezentul ordin va fi publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

 

           Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală,

                             Daniel Chiţoiu

 

    Bucureşti, 11 decembrie 2007.

    Nr. 2.333.

 

    ANEXA 1

 

PROCEDURA

privind declararea şi stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosinţei bunurilor realizate din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de īnchiriere/subīnchiriere

 

    1. Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de īnchiriere sau subīnchiriere la sfārşitul anului fiscal, īncepānd cu anul fiscal următor, califică aceste venituri īn categoria veniturilor din activităţi independente.

    La stabilirea numărului de contracte se iau īn calcul contractele de īnchiriere sau subīnchiriere aflate īn derulare la data de 31 decembrie a anului precedent celui de impunere, cu excepţia contractelor de arendare a bunurilor agricole.

    2. Obligaţia contribuabililor de īnregistrare a contractelor de īnchiriere/subīnchiriere la organul fiscal se menţine şi după īndeplinirea condiţiilor de la pct. 1.

    3. Persoanele fizice care realizează venituri īn condiţiile de la pct. 1 stabilesc venitul net, īn sistem real, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente şi conduc contabilitate īn partidă simplă īn conformitate cu prevederile Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile īn partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil īn conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

    Veniturile şi cheltuielile luate īn calcul pentru stabilirea venitului net sunt cele realizate la nivelul tuturor contractelor de īnchiriere/subīnchiriere aflate īn derulare īn anul de raportare.

    4. Stabilirea plăţilor anticipate şi a impozitului anual datorat se efectuează de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din activităţi independente pentru care venitul net se stabileşte īn sistem real.

    Īn vederea stabilirii plăţilor anticipate pentru primul an īn care veniturile realizate īn condiţiile de la pct. 1 au fost calificate ca venituri din activităţi independente, contribuabilii declară pānă la data de 15 ianuarie a anului de impunere, la organul fiscal competent, veniturile şi cheltuielile estimate.

    Organul fiscal va verifica īndeplinirea condiţiilor de la pct. 1 şi va notifica contribuabilul īn situaţia īn care acesta nu a declarat venitul estimat din activităţi independente, aplicānd prevederile legale prevăzute īn cazul neīndeplinirii obligaţiilor declarative.

    Īn vederea stabilirii impozitului anual datorat, contribuabilii care au realizat īn anul fiscal venituri īn condiţiile de la pct. 1 declară venitul net realizat, potrivit regulilor aplicabile activităţilor independente.

    5. Īn cazul īn care la sfārşitul anului fiscal nu mai sunt īndeplinite condiţiile de la pct. 1, īncepānd cu anul fiscal următor persoanele fizice determină şi declară venitul net realizat din īnchiriere/subīnchiriere potrivit regulilor aplicabile pentru categoria venituri din cedarea folosinţei bunurilor.

    Stabilirea plăţilor anticipate şi a impozitului anual datorat se efectuează de organul fiscal competent, potrivit regulilor prevăzute pentru veniturile din cedarea folosinţei bunurilor.

    6. Prin organ fiscal competent se īnţelege:

    - organul fiscal īn a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde īşi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, īn cazul īn care aceasta este diferită de domiciliu - pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal īn Romānia;

    - organul fiscal īn a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru ceilalţi contribuabili persoane fizice.

    Persoanele fizice fără domiciliu fiscal īn Romānia care īndeplinesc condiţiile de la pct. 1, iar bunurile īnchiriate/subīnchiriate se află īn raza teritorială a mai multor organe fiscale au obligaţia să desemneze o sursă principală de venit, īn funcţie de care vor īndeplini obligaţiile fiscale prevăzute īn prezenta procedură.