Asculta

Ordinul ministrului finanţelor publice Nr.1393 din 22 august 2006

pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice şi a modelului şi conţinutului formularelor "Decizie de impunere din oficiu"

publicat  īn Monitorul Oficial  nr. 758 din  6 septembrie 2006

 

    Īn temeiul prevederilor art. 11 alin. (5) din Hotărārea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

    īn baza prevederilor art. 81 alin. (4), art. 196 alin. (2) şi ale art. 208 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

 

    ministrul finanţelor publice emite următorul ordin:

 

    ART. 1

    Se aprobă Procedura privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice, prevăzută īn anexa nr. I.

    ART. 2

    Se aprobă modelul şi conţinutul următoarelor formulare, prevăzute īn anexa nr. II:

    - "Decizie de impunere din oficiu", cod 14.13.02.13/o, pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile realizate īncepānd cu data de 1 ianuarie 2005;

    - "Decizie de impunere din oficiu", cod 14.13.02.13/s, pentru stabilirea din oficiu a impozitului pe veniturile realizate pānă la data de 31 decembrie 2004.

    ART. 3

    Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor menţionate la art. 2 sunt prevăzute īn anexa nr. III.

    ART. 4

    Procedura de stabilire din oficiu a impozitului pe veniturile realizate pānă la data de 31 decembrie 2004 se aplică potrivit reglementărilor legale īn vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea, cu excepţia dispoziţiilor care contravin prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    ART. 5

    La data intrării īn vigoare a prezentului ordin se abrogă art. 4 din Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 545/2005 privind deciziile de impunere anuală, publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I, nr. 411 din 16 mai 2005.

    ART. 6

    Anexele nr. I, II şi III fac parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 7

    Direcţia generală de gestiune a impozitelor şi contribuţiilor şi Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţia generală a tehnologiei informaţiei din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Finanţelor Publice şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la īndeplinire prevederile prezentului ordin.

    ART. 8

    Prezentul ordin va fi publicat īn Monitorul Oficial al Romāniei, Partea I.

 

 

 

Ministrul finanţelor publice,

 

Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu


 

    ANEXA 1

 

PROCEDURA

privind stabilirea din oficiu a impozitului pe venit la persoanele fizice

 

    1. Organul fiscal competent are dreptul de a stabili din oficiu impozitul pe venitul net anual impozabil, pe fiecare sursă şi categorie de venit, īn situaţia īn care contribuabilul nu depune declaraţia de venit la termenul prevăzut de lege. Stabilirea din oficiu a obligaţiilor fiscale nu se poate face īnainte de īmplinirea unui termen de 15 zile de la īnştiinţarea contribuabilului privind depăşirea termenului legal de depunere a declaraţiei fiscale.

    Organul fiscal competent este:

    a) organul fiscal īn a cărui rază teritorială contribuabilul īşi are domiciliul fiscal, pentru persoanele fizice cu domiciliul fiscal īn Romānia;

    b) organul fiscal īn a cărui rază teritorială se află sursa de venit, pentru persoanele fizice fără domiciliul fiscal īn Romānia.

    2. Impunerea din oficiu a obligaţiilor fiscale se face prin estimarea bazei de impunere. Estimarea constă īn identificarea acelor elemente care sunt cele mai apropiate situaţiei de fapt fiscale, urmărindu-se stabilirea unei baze de impunere estimată cāt mai apropiată de cea reală.

    La estimarea bazei de impunere se vor avea īn vedere toate documentele şi informaţiile relevante pentru impunere aflate la dispoziţia organului fiscal, primite de la alte organe fiscale, de la plătitorii de venit sau direct de la contribuabili, precum şi din alte surse, cum ar fi:

    a) documente existente la dosarul fiscal al contribuabilului, referitoare la perioade de raportare privind anul īn curs sau anii anteriori, după caz:

    a.1) declaraţii fiscale:

    a.1.1) declaraţii estimative;

    a.1.2) declaraţii speciale sau declaraţii de venit global din anii precedenţi;

    a.1.3) contracte de īnchiriere/subīnchiriere/arendare;

    a.1.4) declaraţii informative depuse de plătitorii de venituri;

    a.1.5) declaraţii privind venitul estimat pentru asociaţiile fără personalitate juridică;

    a.1.6) declaraţii anuale de venit pentru asociaţiile fără personalitate juridică;

    a.1.7) declaraţie privind veniturile din străinătate;

    a.2) rapoarte de inspecţie fiscală;

    b) informaţii despre contribuabilii cu activităţi şi condiţii de desfăşurare a activităţii similare.

    3. Stabilirea veniturilor/cāştigurilor nete se face pe baza datelor din documentele menţionate la pct. 2, identificāndu-se rezultatul cel mai apropiat situaţiei de fapt fiscale. Baza de impozitare va fi ajustată īn funcţie de rata inflaţiei comunicată de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada dintre data de 31 decembrie a anului la care se referă datele deţinute şi data de 31 decembrie a anului fiscal īn care se face impunerea din oficiu.

    3.1. Venitul net din activităţi independente

    Īn cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente determinate īn sistem real, venitul net se determină pe baza datelor din documentele menţionate la pct. 2.

    Pentru contribuabilii care au realizat venituri din activităţi independente pentru care plăţile anticipate se stabilesc prin reţinere la sursă, cu excepţia veniturilor din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venitul net reprezintă venitul bază de calcul din declaraţiile informative depuse de plătitorii de venit care au obligaţia reţinerii impozitului la sursă.

    Pentru contribuabilii care au obţinut venituri din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuală, venitul net se calculează prin deducerea din venitul brut a unei cote de cheltuieli forfetare prevăzute de legislaţia specifică, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu. Venitul brut reprezintă venitul bază de calcul determinat pe baza declaraţiilor informative depuse de plătitorii de venit.

    Pentru contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente impuse pe baza normelor de venit, cuprinse īn nomenclatorul activităţilor independente, venitul net se determină pe baza normei de venit aprobate pentru anul fiscal de impunere, corespunzător activităţii desfăşurate, indiferent de opţiunea contribuabililor referitoare la modalitatea de stabilire a venitului net.

    3.2. Venitul net din cedarea folosinţei bunurilor

    Venitul brut se stabileşte pe baza chiriei sau arendei prevăzute īn contract. Īn cazul īn care īn evidenţa organului fiscal există mai multe contracte de īnchiriere, stabilirea venitului brut se face pe fiecare sursă de venit (contract de īnchiriere).

    Cheltuielile deductibile se calculează prin aplicarea la venitul brut a unei cote forfetare de cheltuieli prevăzute de legislaţia specifică, pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu.

    3.3. Venitul net din activităţi agricole

    Īn cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi agricole determinate īn sistem real, venitul net se determină pe baza datelor din documentele menţionate la pct. 2.

    Pentru contribuabilii care desfăşoară activităţi agricole pe baza normelor de venit, venitul net se determină pe baza normei de venit aprobate pentru anul de impunere, corespunzător activităţii desfăşurate.

    3.4. Cāştigul anual din transferul titlurilor de valoare

    Pentru tranzacţiile de titluri de valoare pentru care plătitorul de venit are obligaţia reţinerii impozitului la sursă, organul fiscal stabileşte din oficiu impozitul pe cāştigul anual la nivelul plăţilor anticipate reţinute de către plătitorii de venit īn cursul anului pentru care se face impunerea din oficiu, pe baza datelor din declaraţiile informative depuse de plătitorii de venit.

    Pentru tranzacţiile de titluri de valoare pentru care plătitorul de venit nu are obligaţia reţinerii impozitului la sursă, organul fiscal stabileşte din oficiu impozitul pe cāştigul anual pe īntregul portofoliu de titluri tranzacţionate de contribuabili īn anul fiscal de impunere, pe baza datelor din declaraţiile informative depuse de plătitorii de venit.

    4. Pe baza constatărilor făcute, organul fiscal stabileşte, conform legii, venitul net anual impozabil sau cāştigul anual, după caz.

    Venitul/cāştigul obţinut din străinătate de persoanele fizice romāne cu domiciliul īn Romānia se stabileşte pe fiecare sursă şi categorie de venit.

    Īn situaţia īn care nu există informaţii la dispoziţia organului fiscal, contribuabilul īn cauză va fi supus de īndată unei inspecţii fiscale.

    5. Rezultatul constatărilor efectuate īn scopul estimării bazei de impunere se va consemna īntr-un referat privind estimarea bazei de impunere.

    Referatul privind estimarea bazei de impunere cuprinde īn mod obligatoriu elementele avute īn vedere la stabilirea venitului/cāştigului anual pe fiecare sursă de venit, precum şi modul de calcul al acestuia şi va fi aprobat de către conducătorul unităţii fiscale.

    6. Pe baza datelor din referatul privind estimarea bazei de impunere, organul fiscal competent calculează impozitul pe venitul net anual impozabil sau cāştigul net, după caz, şi emite o decizie de impunere din oficiu pentru fiecare sursă de venit.

    Calculul impozitului datorat se face de organul fiscal prin aplicarea cotelor de impunere prevăzute de legislaţia īn vigoare pentru anul fiscal pentru care se face impunerea din oficiu. Īn situaţia īn care impozitul rezultat este mai mic decāt plăţile anticipate, impozitul se stabileşte din oficiu la nivelul acestora.

    7. Modelul şi conţinutul formularului "Decizie de impunere din oficiu", cod 14.13.02.13/o, sunt prevăzute īn anexa nr. II la ordin.

    Decizia de impunere din oficiu se emite de organul fiscal competent īn două exemplare, din care:

    - un exemplar se păstrează la dosarul contribuabilului;

    - un exemplar se comunică contribuabilului.

    8. Referatul privind estimarea bazei de impunere īmpreună cu un exemplar al deciziei de impunere din oficiu se arhivează la organul fiscal competent.

    9. Impozitul stabilit din oficiu de organul fiscal competent se corectează după cum urmează:

    a) prin depunerea efectivă de către contribuabil a declaraţiei de venit, conform legii. Īn situaţia īn care după depunerea de către contribuabil a declaraţiei de venit rezultă diferenţe faţă de impozitul pe venit stabilit prin decizia de impunere din oficiu, īn evidenţa fiscală se vor lua īn considerare numai diferenţele īn plus sau minus, iar pentru calculul majorărilor de īntārziere se va aplica procedura similară cu procedura de calcul a majorărilor de īntārziere īn cazul depunerii declaraţiei rectificative;

    b) prin efectuarea unei inspecţii fiscale privind impozitul care a fost stabilit din oficiu.

    10. Procedura prevăzută la pct. 1 - 9 se aplică pentru veniturile realizate īncepānd cu data de 1 ianuarie 2005.

    11. Īn vederea stabilirii din oficiu a impozitului pe venitul anual global pentru veniturile realizate pānă la data de 31 decembrie 2004 se utilizează modelul formularului "Decizie de impunere din oficiu", cod 14.13.02.13/s, prevăzut īn anexa nr. II la ordin.

    12. Decizia de impunere din oficiu se comunică conform prevederilor art. 44 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.


 

    ANEXA 2

 

 

  AF

Număr de     Ministerul Finanţelor Publice              Nr. īnregistrare ......

operator     Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  Data ....../..../......

de date cu   Administraţia Finanţelor Publice ........

caracter

personal -

1067

 

                           DECIZIE DE IMPUNERE DIN OFICIU

                                   pe anul ________

 

Către:                                   CNP/NIF: ______________________________

Nume: _________________________________  Īn baza art. 81 alin. (4) din

Prenume: ______________________________  Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003

Domiciliul fiscal: Localitate: ________  privind Codul de procedură fiscală,

Str. __________________________________  republicată, cu modificările şi

Nr. _____ Bl. _____ Sc. _____ Ap. _____  completările ulterioare, a Referatului

Judeţ/sector:                            privind estimarea bazei de impunere

                                         nr. ______ se stabileşte impozitul pe

                                         venitul net anual impozabil,

                                         după cum urmează:

 

Date privind activitatea desfăşurată:

Natura venitului ..........................................................

Statul īn care s-a realizat venitul .......................................

Obiectul principal de activitate ..........................................

Sediul ....................................................................

Document de autorizare/Contract de asociere/īnchiriere/arendare

Nr. ............ Data ......../....../...........

Localitatea īn a cărei rază teritorială se află terenul ...................

Datele de identificare a bunului căruia i se cedează folosinţa ............

Data īnceperii activităţii ....../......./..........

Data īncetării activităţii ....../......./..........

 

                                                                      - lei -

 ______________________________________________________________________________

|                  Denumire indicator                       |       Sume       |

|___________________________________________________________|__________________|

| 1. Venit net din activităţi comerciale                    |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 2. Venit net din profesii libere                          |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 3. Venit net din valorificarea drepturilor de proprietate |                  |

| intelectuală                                              |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 4. Venit net din cedarea folosinţei bunurilor             |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 5. Venit net din activităţi agricole                      |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 6. Cāştig anual din transferul titlurilor de valoare      |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 7. Alte venituri                                          |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 8. Venit net anual/Cāştig anual*                          |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 9. Pierderi fiscale          | 9.1. compensate            |                  |

| reportate din anii precedenţi|____________________________|__________________|

|                              | 9.2. de reportat |2001     |                  |

|                              |                  |_________|__________________|

|                              |                  |2002     |                  |

|                              |                  |_________|__________________|

|                              |                  |2003     |                  |

|                              |                  |_________|__________________|

|                              |                  |2004     |                  |

|______________________________|__________________|_________|__________________|

| 10. Venit net anual impozabil (rd. 8 - rd. 9.1.)          |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 11. Impozit pe venitul net anual impozabil datorat        |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 12. Obligaţii stabilite privind plăţile anticipate        |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 13. Diferenţe de impozit anual de regularizat             |                  |

| stabilite īn plus (rd. 11 - rd. 12)                       |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

 

    Diferenţa de impozit stabilită īn plus (rd. 13) īn sumă de ................. lei se plăteşte īn termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării prezentei. Pentru impozitul neachitat pānă la termenul precizat mai sus, se vor calcula majorări de īntārziere.

    Prezenta reprezintă titlu de creanţă şi constituie īnştiinţare de plată, conform legii.

    Impozitul stabilit din oficiu se corectează prin depunerea de către contribuabili a unei declaraţii de venit.

 

Aprobat:            Verificat:          Īntocmit:           Am primit un

                                                            exemplar,

 

Funcţie ..........  Funcţie ..........  Funcţie ..........  Semnătură

                                                            contribuabil .......

Nume,               Nume,               Nume,

prenume ..........  prenume ..........  prenume ..........  Data .../...../.....

                                                            sau Nr. şi data

Data .............  Data .............  Data .............  confirmării de

                                                            primire ............

________________________________________________________________________________

    *) Se preia suma de la rd. 1, rd. 2, rd. 3, rd. 4. rd. 5, rd. 6 sau rd. 7 după caz.

 

    NOTĂ:

    Se emite cāte o decizie pentru fiecare categorie şi sursă de venit.

 

    Cod 14.13.02.13/o

 

  AF

Număr de     Ministerul Finanţelor Publice              Nr. īnregistrare ......

operator     Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  Data ....../..../......

de date cu   Administraţia Finanţelor Publice ........

caracter

personal -

1067

 

                          DECIZIE DE IMPUNERE DIN OFICIU

                                 pe anul ________

 

 

Către:                                   CNP/NIF: ______________________________

Nume: _________________________________  Īn baza art. 81 alin. (4) din

Prenume: ______________________________  Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003

Domiciliul fiscal: Localitate: ________  privind Codul de procedură fiscală,

Str. __________________________________  republicată, cu modificările şi

Nr. _____ Bl. _____ Sc. _____ Ap. _____  completările ulterioare, a Referatului

Judeţ/sector:                            privind estimarea bazei de impunere

                                         nr. ______ se stabileşte impozitul pe

                                         venitul net anual impozabil,

                                         după cum urmează:

                                                                        - lei -

 ______________________________________________________________________________

|                  Denumire indicator                       |       Sume       |

|___________________________________________________________|__________________|

| 1. Venit net/pierdere din activităţi comerciale           |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 2. Venit net/pierdere din profesii libere                 |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 3. Venit net/pierdere din valorificarea drepturilor       |                  |

| de proprietate intelectuală                               |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 4. Venit net/pierdere din cedarea folosinţei bunurilor    |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 5. Venit net/pierdere de reportat                         |                  |

| (rd. 1 + rd. 2 + rd. 3 + rd. 4)                           |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 6. Venit net din salarii recalculat (rd. 6.1 - rd. 6.2)   |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 6.1. Venit net din salarii                                |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 6.2. Diferenţe din regularizare (cheltuieli profesionale, |                  |

| contribuţii sociale)                                      |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 7. Venit anual global [rd. 5 (venit) + rd. 6)]            |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 8. Pierderi fiscale          | 8.1. compensate            |                  |

| reportate din anii precedenţi|____________________________|__________________|

|                              | 8.2. de reportat | 2000    |                  |

|                              |                  |_________|__________________|

|                              |                  | 2001    |                  |

|                              |                  |_________|__________________|

|                              |                  | 2002    |                  |

|                              |                  |_________|__________________|

|                              |                  | 2003    |                  |

|______________________________|__________________|_________|__________________|

| 9. Deduceri personale cuvenite                            |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 10. Venit anual global impozabil (rd. 7 - rd. 8.1 - 9)    |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 11. Impozit pe venitul anual global datorat               |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 12. Obligaţii stabilite privind plăţile anticipate        |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

| 13. Diferenţe de impozit anual de regularizat stabilite   |                  |

| īn plus (rd. 11 - rd. 12)                                 |                  |

|___________________________________________________________|__________________|

 

    Diferenţa de impozit stabilită īn plus (rd. 13) īn sumă de ............. lei se plăteşte īn termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării prezentei. Pentru impozitul neachitat pānă la termenul precizat mai sus, se vor calcula majorări de īntārziere.

    Prezenta reprezintă titlu de creanţă şi constituie īnştiinţare de plată, conform legii.

    Impozitul stabilit din oficiu se corectează prin depunerea de către contribuabili a unei declaraţii de venit.

 

Aprobat:            Verificat:          Īntocmit:           Am primit un

                                                            exemplar,

 

Funcţie ..........  Funcţie ..........  Funcţie ..........  Semnătură

                                                            contribuabil .......

Nume,               Nume,               Nume,

prenume ..........  prenume ..........  prenume ..........  Data .../...../.....

                                                            sau Nr. şi data

Data .............  Data .............  Data .............  confirmării de

                                                            primire ............

________________________________________________________________________________

 

    NOTĂ:

    Pentru persoanele fizice fără domiciliul fiscal īn Romānia, venitul net anual se determină pe fiecare categorie de venit şi pe fiecare loc de realizare a acestuia.

 

    Cod 14.13.02.13/s


 

    ANEXA 3

 

Caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularelor "Decizie de impunere din oficiu"

 

    Decizie de impunere din oficiu, cod 14.13.02.13/o

 

    1. Denumirea: Decizie de impunere din oficiu

    2. Codul: 14.13.02.13/o

    3. Formatul: A4/t1

    4. Caracteristicile de tipărire: - pe o singură faţă;

                                     - se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare, cu adaptări adecvate situaţiei contribuabilului.

    5. Se difuzează: gratuit.

    6. Se utilizează: la stabilirea din oficiu a impozitului pe venitul net anual pentru veniturile realizate de contribuabili persoane fizice.

    7. Se īntocmeşte: īn două exemplare de către organul fiscal īn a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului/organul fiscal de sursă.

    8. Circulă: - un exemplar la organul fiscal īn a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului/organul fiscal de sursă;

                - un exemplar la contribuabil.

    9. Se arhivează: la organul fiscal al contribuabilului.

 

    Decizie de impunere din oficiu, cod 14.13.02.13/s

 

    1. Denumirea: Decizie de impunere din oficiu

    2. Codul: 14.13.02.13/s

    3. Formatul: A4/t1

    4. Caracteristicile de tipărire: - pe o singură faţă;

                                     - se poate utiliza şi echipament informatic pentru editare şi completare, cu adaptări adecvate situaţiei contribuabilului.

    5. Se difuzează: gratuit.

    6. Se utilizează: la stabilirea din oficiu a impozitului pe venitul anual global pentru veniturile realizate de contribuabili persoane fizice.

    7. Se īntocmeşte: īn două exemplare de către organul fiscal īn a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului /organul fiscal de sursă.

    8. Circulă: - un exemplar la organul fiscal īn a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al contribuabilului/organul fiscal de sursă;

                - un exemplar la contribuabil.

    9. Se arhivează: la organul fiscal al contribuabilului.