Asculta

ORDIN   Nr. 633/1821 din  7 septembrie 2006

privind aprobarea Instrucţiunilor pentru administrarea de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a contribuţiilor pentru producţiile de zahăr şi izoglucoză realizate în cadrul cotelor alocate României de către Uniunea Europeană

EMITENT:      MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

              Nr. 633 din 7 septembrie 2006

              MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

              Nr. 1.821 din 27 octombrie 2006

PUBLICAT  ÎN: MONITORUL OFICIAL  NR. 915 din 10 noiembrie 2006

 

    Având în vedere dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi dispoziţiile art. 2 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 41/2005 privind reglementarea unor măsuri financiare, cu modificările şi completările ulterioare,

    în temeiul prevederilor art. 9 alin. (6) din Hotărârea Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 11 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice şi a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

    văzând Referatul de aprobare nr. 20.493 din 6 septembrie 2006, întocmit de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură,

 

    ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi ministrul finanţelor publice emit prezentul ordin.

 

    ART. 1

    Se aprobă Instrucţiunile pentru administrarea de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a contribuţiilor pentru producţiile de zahăr şi izoglucoză realizate în cadrul cotelor alocate României de către Uniunea Europeană, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

    ART. 2

    Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

         p. Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale,

                           Nicolae Flaviu Lazin,

                              secretar de stat

 

                        Ministrul finanţelor publice,

                      Sebastian Teodor Gheorghe Vlădescu

 

    ANEXA 1

 

                               INSTRUCŢIUNI

pentru administrarea de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a contribuţiilor pentru producţiile de zahăr şi izoglucoză realizate în cadrul cotelor alocate României de către Uniunea Europeană

 

    ART. 1

    (1) Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, este obligată să plătească contribuţiile pentru producţia de zahăr şi pentru producţia de izoglucoză, în cadrul cotelor alocate.

    (2) Contribuţiile prevăzute la alin. (1) se fac venit la bugetul de stat şi se virează apoi Sistemului de resurse proprii tradiţionale ale Uniunii Europene.

    (3) Sectorul zahărului este singurul domeniu din cadrul cap. 7 "Agricultură" care va contribui prin plata acestor taxe la bugetul Uniunii Europene.

    (4) Contribuţiile pentru producţiile de zahăr şi izoglucoză, prevăzute în contextul organizării comune a pieţei zahărului, reprezintă contribuţiile pentru producţie, cu care producătorii de zahăr contribuie la sprijinirea pieţei zahărului şi la formarea de rezerve. Aceste sume finanţează sistemul repartizării echitabile a cheltuielilor făcute cu restituţiile la export, astfel încât să se asigure o desfacere normală a zahărului.

    ART. 2

    Cotele alocate României în urma negocierilor cu Uniunea Europeană pentru sectorul zahărului sunt prevăzute în Tratatul dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă, Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului, Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria, Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă, Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, ratificat prin Legea nr. 157/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 465 din 1 iunie 2005.

    ART. 3

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură realizează calculul, colectarea şi controlul contribuţiilor prevăzute la art. 1.

    ART. 4

    În procesul de administrare a contribuţiilor prevăzute la art. 3, în caz de neplată a contribuţiilor stabilite, se va proceda la executarea creanţelor conform procedurii stabilite în anexa care face parte integrantă din prezentele instrucţiuni.

    ART. 5

    Administrarea cotelor de zahăr şi izoglucoză alocate României pentru anul comercial 2007 - 2008 se va realiza prin directa aplicare a reglementărilor comunitare corespunzătoare.

    ART. 6

    Colectarea, înregistrarea, controlul şi recuperarea debitelor vor fi detaliate în manualele de proceduri ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, elaborate de către direcţiile de specialitate ale agenţiei şi aprobate prin decizie a directorului general al acesteia.

 

    ANEXA 1

    la instrucţiuni

 

                             PROCEDURĂ

de executare a creanţelor reprezentând contribuţiile pentru producţia de zahăr şi pentru producţia de izoglucoză

 

    ART. 1

    Dispoziţii generale

    (1) În cazul în care debitorul nu îşi plăteşte de bună-voie contribuţia pentru producţia de zahăr şi/sau contribuţia pentru producţia de izoglucoză datorate, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi prin structurile sale teritoriale, în vederea stingerii acestora, va proceda la acţiuni de executare silită, potrivit dispoziţiilor Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    (2) Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură este abilitată să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să efectueze procedura de executare silită, prin intermediul executorilor fiscali desemnaţi prin decizie a directorului general.

    (3) În sensul prezentelor instrucţiuni, prin contribuabili se înţelege producătorii de zahăr din sfeclă de zahăr şi producătorii de izoglucoză, operatori economici, persoane fizice sau juridice, pentru producţia realizată în cadrul cotelor repartizate acestora.

    ART. 2

    Executorii fiscali

    (1) În exercitarea atribuţiilor de serviciu, executorii fiscali sunt învestiţi cu exerciţiul autorităţii publice şi beneficiază de protecţie potrivit legii.

    (2) Executorii fiscali vor fi împuterniciţi în faţa debitorului şi a terţilor prin legitimaţia de executor fiscal şi prin delegaţia emisă de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

    (3) În exercitarea atribuţiilor ce le revin, pentru aplicarea procedurilor de executare silită, executorii fiscali pot:

    a) să intre în orice incintă de afaceri a debitorului, persoană juridică, sau în alte incinte unde acesta îşi păstrează bunurile, în scopul identificării bunurilor ori valorilor care pot fi executate silit, precum şi să analizeze evidenţa contabilă a debitorului în scopul identificării terţilor care datorează sau deţin în păstrare venituri ori bunuri ale debitorului;

    b) să intre în toate încăperile în care se găsesc bunuri sau valori ale debitorului, persoană fizică, precum şi să cerceteze toate locurile în care acesta îşi păstrează bunurile;

    c) să solicite şi să cerceteze orice document sau element material care poate constitui o probă în determinarea bunurilor proprietate a debitorului.

    (4) Modelul legitimaţiei de executor fiscal este prevăzut în anexa nr. 1 la prezenta procedură.

    (5) Legitimaţiile de executor fiscal vor fi eliberate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin Direcţia management resurse umane şi Direcţia economică, şi vor fi semnate de către directorul general.

    (6) Evidenţa legitimaţiilor se ţine într-un registru special, care va conţine: numărul de ordine, numele, prenumele şi funcţia titularului, indicativul judeţului, seria, data eliberării şi semnătura de primire.

    (7) La încetarea calităţii de executor fiscal a persoanelor desemnate în condiţiile art. 1 alin. (2), acestea vor preda legitimaţiile în vederea anulării. Anularea va fi consemnată în registrul special prevăzut la alin. (6).

    ART. 3

    Obiectul executării silite

    (1) Fac obiectul executării silite, în condiţiile prezentei proceduri:

    a) creanţele fiscale reprezentând contribuţiile pentru producţiile de zahăr şi izoglucoză în cadrul cotelor alocate, prevăzute în contextul organizării comune a pieţei zahărului;

    b) dobânzile, majorările de întârziere, penalităţile, amenzile administrative privind creanţele fiscale prevăzute la lit. a);

    c) cheltuielile de executare a creanţelor fiscale prevăzute la lit. a).

    (2) Sumele menţionate mai sus vor fi calculate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin Direcţia economică, şi vor fi consemnate în titlul executoriu care se comunică debitorului.

    ART. 4

    Titlurile executorii

    (1) Executarea silită a creanţelor fiscale reprezentând contribuţiile pentru producţia de zahăr şi/sau contribuţiile pentru producţia de izoglucoză se efectuează în temeiul unui titlu executoriu emis, potrivit prevederilor Codului de procedură fiscală, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, prin Direcţia economică, în condiţiile art. 5 alin. (2).

    (2) Titlul executoriu se emite în formă scrisă, în temeiul titlului de creanţă, şi cuprinde următoarele elemente:

    a) denumirea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

    b) data la care a fost emis şi data de la care îşi produce efectele;

    c) datele de identificare a contribuabilului, codul de identificare fiscală, domiciliul fiscal ale acestuia sau datele de identificare a persoanei împuternicite de contribuabil, după caz;

    d) cuantumul şi natura sumelor datorate şi neachitate;

    e) motivele de fapt;

    f) temeiul de drept;

    g) numele şi semnătura persoanelor împuternicite ale organului fiscal, potrivit legii;

    h) ştampila Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

    i) posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestaţiei şi organul fiscal la care se depune contestaţia;

    j) menţiuni privind audierea contribuabilului.

    (3) Modelul titlului executoriu este prezentat în anexa nr. 2 la prezenta procedură.

    ART. 5

    Termene

    (1) Executarea silită începe prin comunicarea somaţiei. Dacă în termen de 15 zile de la comunicarea somaţiei nu se stinge debitul, se continuă măsurile de executare silită.

    (2) Notificarea privind contribuţia datorată de către operatorii economici, emisă de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură în temeiul repartizării cotelor de producţie realizate de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, reprezintă titlul de creanţă care devine titlu executoriu la data la care creanţa reprezentând contribuţia pentru producţia de zahăr şi/sau contribuţia pentru producţia de izoglucoză este scadentă, prin expirarea termenului de plată prevăzut de lege.

    (3) Măsurile de executare silită se ridică prin decizie întocmită, în cel mult 5 zile de la data la care a încetat executarea silită, de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

 

    ANEXA 1

    la procedură

 

 ______________________________________________________________________________

| DRAPEL | ROMÂNIA  | În temeiul Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind     |

|        | STEMA    | Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările |

|________|__________| şi completările ulterioare, titularul are calitatea de   |

| GUVERNUL ROMÂNIEI | executor fiscal şi are dreptul:                          |

| MINISTERUL        | a) să intre în orice incintă de afaceri a debitorului,   |

| AGRICULTURII,     | persoană juridică, sau în alte incinte unde acesta îşi   |

| PĂDURILOR ŞI      | păstrează bunurile, în scopul identificării bunurilor    |

| DEZVOLTĂRII RURALE| ori valorilor care pot fi executate silit, precum şi să  |

|___________________| analizeze evidenţa contabilă a debitorului în scopul     |

| AGENŢIA DE PLĂŢI  | identificării terţilor care datorează sau deţin în       |

| ŞI INTERVENŢIE    | păstrare venituri ori bunuri ale debitorului;            |

| PENTRU AGRICULTURĂ|                                                          |

|                   | b) să intre în toate încăperile în care se găsesc bunuri |

| LEGITIMAŢIE DE    | sau valori ale debitorului, persoană fizică, precum şi să|

| EXECUTOR FISCAL   | cerceteze toate locurile în care acesta îşi păstrează    |

|___________________| bunurile;                                                |

|                   |                                                          |

| Seria ... nr. ... | c) să solicite şi să cerceteze orice document sau element|

|___________________| material care poate constitui o probă în determinarea    |

|                   | bunurilor proprietate a debitorului;                     |

| Numele .......... |                                                          |

|___________________| d) să ducă la îndeplinire măsurile asigurătorii şi să    |

|                   | efectueze procedura de executare silită pentru creanţele |

| Prenumele ....... | reprezentând contribuţia pentru producţia de zahăr şi/sau|

|___________________| contribuţia pentru producţia de izoglucoză.              |

|                   |                                                          |

| C.N.P. .......... | Pierderea legitimaţiei se face publică în presă şi se    |

|___________________| anunţă instituţia emitentă în termen de 15 zile.         |

|                   |                                                          |

| Semnătura         |                            VIZE                          |

| autorizată ...... |                ____________________________              |

|___________________|               |      AN     |      AN      |             |

|          |        |               | Semestrul I | Semestrul II |             |

|Loc       |Data    |               |_____________|______________|             |

|fotografie|emiterii|               |      AN     |      AN      |             |

|__________|________|               | Semestrul I | Semestrul II |             |

|                   |               |_____________|______________|             |

| Legitimaţia nu    |                                                          |

| este transmisibilă|                                                          |

|___________________|__________________________________________________________|

 

    ANEXA 2

    la procedură

 

    MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE

    AGENŢIA DE PLĂŢI ŞI INTERVENŢIE PENTRU AGRICULTURĂ

    Sediul în str. ......... nr. ...., localitatea ...........................

    Dosar de executare nr. ......../...........

    Nr. ............... din .............

 

                             TITLUL EXECUTORIU Nr.*1) ..................

 

    Numele şi prenumele/denumirea debitorului .................................

    Domiciliul fiscal în localitatea ........................................., str. ............................... nr. ...., bl. ....., sc. ....., ap. ....., sectorul/judeţul .........................................

    Alte date de identificare a debitorului*2)

..............................................................................

..............................................................................

 

______________________________________________________________________________

Natura obligaţiei*3)  Termenul legal de plată      Cuantumul sumelor calculate

                      sau perioada pentru care au               (lei)

                      fost calculate accesoriile

______________________________________________________________________________

 

______________________________________________________________________________

 

______________________________________________________________________________

 

______________________________________________________________________________

 

    Întrucât a expirat scadenţa/termenul de plată a contribuţiei pentru producţia de zahăr şi/sau contribuţia pentru producţia de izoglucoză*4), a fost emis prezentul înscris care constituie titlu executoriu în temeiul art. 137 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Împotriva prezentului înscris se poate introduce contestaţie la instanţa judecătorească competentă, în termen de 15 zile de la comunicare sau luare la cunoştinţă, în conformitate cu prevederile art. 169 şi 170 din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Potrivit dispoziţiilor art. 9 alin. (2) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, când urmează să se ia măsuri de executare silită, nu este obligatorie audierea contribuabilului.

 

                            Directorul general al

              Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură,

              ....................................................

                         (numele, prenumele şi semnătura)

                                      L.S.

 

------------

    *1) Se emite câte un titlu executoriu distinct pentru fiecare creanţă reprezentând contribuţia pentru producţia de zahăr şi/sau contribuţia pentru producţia de izoglucoză.

    *2) Datele de identificare a contribuabilului, codul de identificare fiscală, domiciliul fiscal ale acestuia sau datele de identificare a persoanei împuternicite de contribuabil, după caz, etc.

    *3) Se va preciza denumirea creanţei principale, respectiv contribuţia pentru producţia de zahăr sau contribuţia pentru producţia de izoglucoză, şi a creanţei fiscale accesorii.

    *4) Se va preciza tipul contribuţiei.