Potrivit art.46 alin.1 şi alin.4 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate īn mod individual şi/sau īntr-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente. Veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea.

Conform art.52 alin1 din legea mai sus menţionată, plătitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentānd plăţi anticipate.

Totodată, conform art.72 alin. 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de Procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente, pentru care plăţile anticipate se fac prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri, au obligaţia, īn vederea īnregistrării, să depună la organul fiscal competent declaraţia de īnregistrare fiscală. Declaraţia de īnregistrare fiscală se depune īn termen de 30 de zile de la data eliberării actului legal de funcţionare, data īnceperii activităţii, data obţinerii primului venit sau dobāndirii calităţii de angajator, după caz, īn cazul persoanelor fizice.

De asemenea, potrivit art.75 din ordonanţa mai sus menţionată, declaraţia de īnregistrare fiscală se īntocmeşte prin completarea unui formular pus la dispoziţie gratuit de organul fiscal din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi va fi īnsoţită de acte doveditoare ale informaţiilor cuprinse īn aceasta.