În conformitate cu prevederile art.161 din Legea nr.53/2003 privind Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul individual de muncă, în contractul colectiv de muncă, sau în regulamentul intern, după caz. Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia, conform dispoziţiilor art.58 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de a calcula şi de a retine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Conform art.6 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii - la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici - sunt obligaţi să depună în fiecare lună, la termenul stabilit de CNPAS, declaraţia privind evidenţa nominală a asiguraţilor şi a obligaţiilor de plată către bugetul asigurărilor sociale de stat. Declaraţia menţionată constituie titlu de creanţă şi devine titlu executoriu la data la care creanţa bugetară este scadentă, conform legii.

Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de muncă.

   În conformitate cu art.28, contribuţia individuală de asigurări sociale, datorată de asiguraţi, se reţine integral din salariul sau din venitul brut lunar al asiguratului şi se virează lunar de angajator la casa teritorială de pensii. Angajatorul calculează şi virează lunar contribuţia de asigurări sociale pe care o datorează bugetului asigurărilor sociale de stat, împreună cu contribuţiile individuale reţinute de la asiguraţi. Neplata contribuţiei de asigurări sociale la termenele prevăzute de lege generează plata unor majorări calculate pentru fiecare zi de întârziere, până la data achitării sumei datorate inclusiv.

Conform art.257 din Legea nr.95/2006 privind reforma în sistemul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare, persoana asigurată are obligaţia plăţii unei contribuţii băneşti lunare pentru asigurările de sănătate. Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit. Obligaţia virării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate revine persoanei juridice sau fizice care plăteşte asiguraţilor veniturile din salarii sau asimilate salariilor.

   Începând cu anul 2007, conform dispoziţiilor art.2581 din Legea nr.95/2006, angajatorii la care îşi desfăşoară activitatea asiguraţii au obligaţia să calculeze şi să vireze la fondul de sănătate o contribuţie de 6% asupra fondului de salarii, datorată pentru asigurarea sănătăţii personalului din unitatea respectivă.

Totodată, conform prevederilor art.26 şi art.27 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cotă de 2%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii. De asemenea, angajatorii au obligaţia de a retine şi de a vira lunar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cotă de 1%, aplicată asupra salariului de bază lunar brut, realizat de asiguraţi.

În conformitate cu prevederile art.7 din Legea nr.200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii au obligaţia de a plăti lunar o contribuţie la Fondul de garantare, în cotă de 0,25%, aplicată asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariaţi.

Aşadar, precum rezultă din actele normative menţionate, angajatorii au obligaţia de a calcula şi vira lunar impozitul şi contribuţiile aferente veniturilor din salarii, datorate atât de angajaţi, cât şi de angajatori.