1. Referitor la impozitul pe venit:

            Potrivit Normelor metodologice date în aplicarea articolului 55 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, compensaţiile bănesti individuale acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, potrivit dispoziţiilor prevăzute în contractul de muncă, sunt venituri asimilate salariilor. 

            Astfel, veniturile obţinute în condiţiile menţionate mai sus, sunt venituri impozabile, iar determinarea impozitului se face în conformitate cu prevederile articolului 57 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

            Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l vira la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri, astfel cum este prevăzut la art. 58 din legea mai sus amintită.

 

            2. Referitor la contribuţiile datorate:   

            a) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate:

            În conformitate cu art. 257 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, care se aplică asupra veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit. Pentru anul 2007, persoanele juridice sau fizice la care asiguraţii îşi desfăşoară activitatea au obligaţia să calculeze şi să vireze la fond o contribuţie de 6% asupra fondului de salarii, datorată pentru asigurarea sănătăţii personalului din unitatea respectivă, astfel cum este prevăzut la art. 2581 din aceeaşi lege.

            Conform art. 256 alin. (2), prin fond de salarii realizat, în sensul legii menţionate, se înţelege totalitatea sumelor utilizate de o persoană fizică şi juridică pentru plata drepturilor salariale sau asimilate salariilor.           

           

            b) Contribuţia de asigurări sociale:

            În cuprinsul art. 23 alin. (1) lit. a) din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare, este reglementată baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale datorată în cazul asiguraţilor. Astfel, baza lunară cuprinde: salariile individuale brute, realizate lunar, inclusiv sporurile şi adaosurile, reglementate prin lege sau prin contractul colectiv de muncă, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. I, sau veniturile brute de natura drepturilor salariale realizate lunar de asiguraţii prevazuti la art. 5 alin. (1) pct. II.

            Cota contribuţiei de asigurări sociale pe care angajatorul trebuie să o vireze bugetului asigurărilor sociale de stat, pentru condiţiile normale de muncă, este de 29%, din care 9,5% reprezintă contribuţia individuală de asigurări sociale reţinută de la asiguraţi.

            Potrivit art. 26 alin. (1) lit. b) din Legea nr.19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, contribuţia de asigurări sociale nu se datorează asupra sumelor reprezentând drepturile plătite potrivit dispoziţiilor legale, în cazul încetării raporturilor de muncă.

 

            c) Contribuţia datorată bugetului asigurărilor pentru şomaj: 

            În conformitate cu art. 27 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, angajatorii au obligaţia de a reţine şi de a vira lunar contribuţia individuală la bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cotă de 1%  aplicată asupra salariului de bază lunar brut, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 19 lit. a) - d) din lege, sau, după caz, pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 19 lit. e), asupra veniturilor brute lunare realizate.

            Contribuţia datorată de angajatori la bugetul asigurărilor pentru şomaj conform art. 26 din Legea nr. 76/2002, cu modificările şi completările ulterioare, este de 2%, aşa cum a fost stabilit prin Legea nr. 487/2006 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2007. Această cotă se aplică asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de persoanele asigurate obligatoriu, prin efectul legii, prevăzute la art. 19 din Legea nr. 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare.