Conform art. 46 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate īn mod individual şi/sau īntr-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
Conform art. 81 din aceeaşi lege, precum şi ale punctului 161 din Normele metodologice date īn aplicarea acestuia, aprobate prin HG 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care īncep o activitate independentă au obligaţia declarării veniturilor şi cheltuielilor estimate a se realiza īn anul de impunere, pe fiecare sursă şi categorie de venit. Declararea veniturilor şi a cheltuielilor estimate se face prin depunerea declaraţiilor privind venitul estimat, pe fiecare sursă şi categorie de venit, la organul fiscal competent, īn termen de 15 zile de la data producerii evenimentului. Nu depun declaraţii privind venitul estimat contribuabilii care desfăşoară activităţi independente pentru care plăţile anticipate se realizează prin reţinere la sursă de către plătitorul de venit.
Pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, plătitorul venitului are obligaţia reţinerii la sursă a unui impozit anticipat īn procent de 10% din venitul brut; ca urmare, persoanele fizice care obţin acest tip de venit NU au obligaţia depunerii declaraţiei de venit estimat.
Totodată, conform art. 72 alin. (5) şi (6) din OG 92/2003 privind Codul de procedura fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, contribuabilii care obţin venituri din activităţi independente pentru care plăţile anticipate se fac prin reţinere la sursă de către plătitorii de venituri, trebuie să depună la organul fiscal competent o declaraţie de īnregistrare fiscală (formularul 070).
Ca urmare, persoanele fizice care obţin venituri din drepturi de proprietate intelectuală au obligaţia să se īnregistreze fiscal, īn termen de 30 de zile de la data īnceperii activităţii sau de la data obţinerii PRIMULUI venit.