Prin OUG 85/1997 privind impunerea veniturilor realizate de persoane fizice, au fost abrogate prevederile referitoare la impozitul pe venit cuprinse la articolul 15 lit. e) din Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de razboi, cu modificările şi completările ulterioare. Abrogarea s-a făcut în sensul integrării facilităţilor respective în legea fiscală.

            Începând cu data de 1 ianuarie 2000, odată cu intrarea în vigoare a OG 73/19909 privind impozitul pe venit, adică la introducerea sistemului de impozitare globală a veniturilor persoanelor fizice, au fost abrogate în mod expres prevederile OUG 85/1997.

            Potrivit articolului 62 alin. (3) din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, abrogarea unei dispoziţii sau a unui act normativ are caracter definitiv. Astfel, începând cu anul 2000, au fost abrogate toate facilităţile sub forma scutirilor sau reducerilor care se acordau în funcţie de calitatea persoanei, noua legislaţie tratând toţi contribuabilii în mod egal, indiferent de sursa de venit, fiecare contribuabil având de suportat aceeaşi sarcină fiscală. S-au eliminat astfel toate privilegiile şi orice formă de discriminare între diferitele categorii sociale.

            Începând cu data de 01.07.2000, veniturile din pensii fac parte din categoria de venituri care se supun impozitului pe venit, reglementare ce a fost introdusa prin OUG 87/2000 pentru modificarea şi completarea OG 73/1999 privind impozitul pe venit.  

            De asemenea, potrivit prevederilor art. 68-70 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, venitul din pensii este un venit supus impozitarii, modul de calcul al impozitului stabilindu-se prin scăderea unei sume neimpozabile lunare de 1000 lei din venitul din pensii.  Suma din venitul din pensii care depăşeşte partea neimpozabilă de 1000 lei se impozitează prin aplicarea cotei de impunere de 16%, impozitul fiind calculat, reţinut şi vărsat la bugetul de stat de către plătitorul veniturilor din pensii.