Veniturile obţinute de către persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract sau convenţie civilă, încheiate potrivit Codului civil, sunt considerate venituri din activităţi independente. Pentru acestea, conform art. 52 alin. (1) lit. d) şi alin. (2) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, modificată şi completată prin OUG 138/2004, prestatorul de serviciu datorează în cursul anului un impozit anticipat în procent de 10% din venitul brut. Acest impozit este reţinut la sursă şi virat de către de plătitorul de venit la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.

            Persoanele fizice respective au obligaţia de a completa şi depune la organul fiscal competent Declaraţia specială privind veniturile realizate (cod 200), până la data de 15 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Pe baza acestei declaraţii, organul fiscal stabileşte impozitul anual datorat şi emite o decizie de impunere, în care se vor înscrie, după caz, sumele ce trebuie restituite contribuabilului sau sumele rămase de achitat de către acesta bugetului de stat, luându-se în calcul plăţile anticipate reţinute la sursă de plătitorul de venit.

            Începând cu data de 01.01.2005, s-a întrodus cota unica de impozit de 16%, veniturile din activităţi independente fiind una dîntre categoriile de venituri cărora le este aplicabila aceasta cotă, astfel cum este prevăzut la art. 43 alin. (1) lit. a).

În urma depunerii Declaraţiei speciale privind veniturile realizate şi a aplicării de către organul fiscal a cotei unice de 16% asupra venitului net anual impozabil, rezultă o diferenţă de achitat între această cotă şi impozitul anticipat în procent de 10% .