Conform prevederilor art. 55 alin.(1) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, sunt considerate venituri din salarii toate veniturile īn bani şi/sau īn natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate īn baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.

Potrivit prevederilor pct.68 lit. a) din Normele metodologice de aplicare a art.55 alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărārea Guvernului nr.44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, veniturile din salarii sau asimilate salariilor cuprind sumele primite pentru munca prestată ca urmare a contractului individual de muncă, a contractului colectiv de muncă, precum şi pe baza actului de numire, cum sunt : salariile de bază, sporurile şi adaosurile de orice fel, indemnizaţiile, recompensele şi premiile de orice fel, sumele primite pentru concediul de odihnă, sumele primite īn caz de incapacitate temporară de muncă, orice alte cāştiguri īn bani şi īn natură, primite de la angajatori de către angajaţi, ca plată a muncii lor.

De asemenea, conform art.57 alin.(2) lit.a) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, impozitul lunar aplicat asupra veniturilor din salarii se determină, la locul unde se află funcţia de bază, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenţă īntre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii aferente unei luni, şi deducerea personală acordată pentru luna respectivă, cotizaţia sindicală plătită īn luna respectivă si contribuţiile la fondurile de pensii facultative, astfel īncāt la nivelul anului să nu se depăşească echivalentul īn lei a 200 euro.

Prin urmare, elementele salariale precum sporurile, premiile şi orele suplimentare intră īn calculul bazei de impozitare al veniturilor din salarii sau asimilate salariilor.