Impozitarea veniturilor obtinute de catre persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul asociatiilor de proprietari (cenzor, casier, presedinte, personalul angajat pentru curatenie etc.), poate imbraca una din urmatoarele forme:                                  

            1. In cazul in care veniturile sunt obtinute dintr-o activitate dependenta, (in baza contractului de munca, potrivit Codului Muncii), persoana fizica avand statutul de angajat, impozitul in cota de 16%, se aplica asupra bazei de calcul determinate conform art. 57 alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Potrivit acestei prevederi legale, baza de calcul se determina ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni si deducerea personala acordata pentru luna respectiva.

            Cuantumul deducerilor personale, pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei, fara persoane in intretinere sau cu una sau mai multe persoane in intretinere, este prevazut la art. 56 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 modificarile si completarile ulterioare iar calculatorul pentru determinarea deducerilor personale lunare incepand cu luna iulie 2005 a fost aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1016/2005.   

            In situatia in care, o persoana este incadrata cu contract de munca la mai multi angajatori, este necesar ca aceasta sa-si aleaga locul unde va avea functia de baza. La locul de munca unde se afla functia de baza, impozitul se stabileste conform articolului mentionat mai sus, iar la celalalt loc de munca (sau la celelalte locuri de munca, dupa caz), impozitul se stabileste potrivit art. 57 alin. (2) lit. b) din acelasi act normativ, respectiv, prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinata ca diferenta intre venitul brut si contributiile obligatorii pe fiecare loc de realizare a acestora. 

            2. In cazul in care veniturile sunt obtinute din activitati desfasurate in baza unui contract sau conventie civila, incheiate potrivit Codului civil, acestea sunt considerate venituri obtinute din activitati independente, pentru care, conform prevederilor art. 52 alin. (1) lit. d) si alin. (2) lit. a) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, prestatorul de serviciu datoreaza in cursul anului un impozit anticipat in procent de 10% din venitul brut, retinut la sursa de platitorul de venit si virat de catre acesta la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

            Beneficiarul unor astfel de venituri trebuie sa fie o persoana fizica autorizata conform prevederilor Legii nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, acesta avand obligatia ca, potrivit prevederilor art. 69 alin. (5) si alin (6) din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, sa depuna in vederea inregistrarii la organul fiscal competent, Declaratia de inregistrare fiscala, in termen de 30 de zile de la data eliberarii actului legal de functionare, inceperii activitatii sau data  obtinerii primului venit, dupa caz.

            Inregistrarea fiscala a acestor persoane se realizeaza prin completarea si depunerea formularului 020 - Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane, al carui model a fost aprobat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 300/2004.

             Totodata, persoanele respective au obligatia de a completa si depune la organul fiscal competent, Declaratia speciala privind veniturile realizate, pana la data de 15 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului.

            Pe baza acestei declaratii, organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere, in care se vor inscrie, dupa caz, sumele ce trebuie restituite contribuabilului, sau sumele ramase de achitat de catre acesta bugetului de stat, luandu-se in calcul platile anticipate retinute la sursa de platitorul de venit.

            De asemenea, platitorii de astfel de venituri au obligatia depunerii unei declaratii privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului curent pentru anul fiscal expirat.