În conformitate cu dispoziţiile art. 29 din Legea nr. 77/1994, în vigoare de la data de 11 august 1994 până la data de 29 decembrie 1997, asociaţia salariaţilor putea dobândi acţiunile societăţii comerciale în numele acelora dintre membrii săi care au subscris acţiuni şi care le achită individual, precum şi în numele tuturor membrilor săi, grupaţi în asociaţie, dobândind acţiuni care iniţial nu sunt distribuite individual. În primul caz, acţiunile subscrise şi achitate integral, erau transmise în baza unei cereri de subscriere completată şi semnată de fiecare membru al asociaţiei. În cel de-al doilea caz, acţiunile erau transmise membrilor asociaţiei imediat după achitare, dacă statutul nu prevedea altfel, membrii asociaţiei având drept de vot în adunarea generală a acţionarilor societăţii comerciale, corespunzător numărului de acţiuni achitate.

            În aceste condiţii, data la care opera transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor diferea în funcţie de modalitatea de dobândire a acestora, în primul caz fiind în prezenţa unui drept de proprietate a asociaţilor afectat de condiţia suspensivă a plăţii integrale a preţului, iar în cel de-al doilea caz, dreptul de proprietate asupra acţiunilor aparţinea asociaţiei salariaţilor de tip P.A.S. până la data achitării integrale a contravalorii acestora.

            Începând cu data de 29 decembrie 1997, dispoziţiile legale enunţate mai sus au fost abrogate expres prin art. 44 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale, aprobată prin Legea nr. 44/1998, cu modificările şi completările ulterioare. Aceasta, la art. 21, dispune că:

            “(1) Acţiunile dobândite în conformitate cu prevederile acestei secţiuni se înscriu în registrul acţionarilor societăţii comerciale. Asociaţia va figura în registrul acţionarilor şi se va înscrie în Registrul comerţului la poziţia “Acţionari”, până la plata integrală a preţului, având drept de vot în adunarea generală a acţionarilor, în funcţie de natura acţiunilor achiziţionate: comune sau preferenţiale.

            (2) Acţiunile dobândite în conformitate cu prevederile acestei secţiuni sunt transmise membrilor asociaţiei numai după plata integrală a preţului.”

            Astfel, conform reglementărilor în vigoare, enunţate anterior, transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor de la asociaţia salariaţilor de tip P.A.S. la fiecare membru al asociaţiei în parte operează după data achitării integrale a preţului acestora.