Veniturile obtinute de o persoana fizica ca urmare a activităţii desfăşurate în baza unei conventii civile reprezintă venituri  din activităţi independente în acceptiunea Codului fiscal.

            Platitorii de venituri din activităţi independente desfasurate în baza unor conventii civile, conform prevederilor art.52 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile şi completarile ulterioare, au obligaţia de a calcula, de a retine şi de a vira impozit retinut la sursa, reprezentand plati anticipate.

            Impozitul ce trebuie retinut se stabileste aplicand cota de 10% la venitul brut şi se vireaza la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul.

            Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, sunt obligaţi să depuna o declaraţie informativa privind calcularea şi retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat, conform prevederilor art.93, din legea mai sus mentionata.

            Beneficiarii de venituri din activităţi independente desfasurate în baza unor conventii civile, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligaţia să depuna o declaraţie speciala de venit până la data de 15 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului conform prevederilor art.83 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal cu modificarile şi completarile ulterioare.

            Organul fiscal, pe baza declaraţiei mentionate mai sus, stabileste impozitul anual datorat prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net anual impozabil, din care se deduce suma reprezentand platile anticipate retinute la sursa de catre platitorii de venit în cursul anului şi emite o decizie de impunere.

            Diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala, se platesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza şi nu se datoreaza majorari şi penalitati de intarziere.