Ce este EMCS?
Ascultă

1. Ce este EMCS?

EMCS este un sistem computerizat de monitorizare a circulatiei produselor accizabile intre Statele Membre.

Produsele accizabile pot circula sub doua forme: cu acciza platita sau in regim suspensiv. EMCS se refera exclusiv la circulatia produselor accizabile in regim suspensiv.

In prezent, circulatia produselor accizabile trebuie sa fie insotita de un document numit Documentul Administrativ de Insotire (DAI) care contine informatii privind transportul, originea sa, destinatia sa, continutul sau si informatii privind administratiile si operatorii economici implicati in aceasta circulatie a bunurilor.

DAI-ul este emis de catre expeditor si o copie a lui trebuie sa fie trimisa inapoi expeditorului de catre destinatar pentru a se inchide circuitul si pentru recuperarea garantiei depuse. Aceasta garantie obligatorie pentru produsele deplasate, care de obicei e depusa de catre expeditor, acopera pierderea fiscala potentiala in cazul in care bunurile sau o parte din bunuri nu ajung la destinatie.

Principalul obiectiv al EMCS este informatizarea DAI-urilor in format hartie:

Comparativ cu sistemul actual pe baza de hartie, EMCS va:

- permite transmiterea si validarea electronica a documentului administrativ de insotire (e-DAI)

- permite descarcarea electronica a circulatiei produselor;

- imbunatatii functionarea pietei interne, prin simplificarea deplasarii produselor accizabile in interiorul UE, prin imbunatatirea monitorizarii in timp real a fluxurilor si desfasurarii controalelor;

Avantajele EMCS sunt:

- pentru operatorii economici: o descarcare rapida a garantiei aferente miscarii produselor, si o reducere a poverii administrative;

- pentru Administratiile Statelor Membre: o mai buna monitorizare a deplasarii produselor accizabile, o scadere a riscului de frauda si o mai buna coordonare a controalelor.

×
--