DIRECŢIA DE CONTROL FINANCIAR
Direcţia de Control Financiar funcţionează, în baza prevederilor Legii nr.30/1991 şi O.M.F.P. nr.889/2005 privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar de stat cu modificările şi completările ulterioare, ca aparat specializat de control financiar ulterior care asigură îndeplinirea în bune condiţii şi la timp a sarcinilor ce revin Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pe linia exercitării controlului administrării şi utilizării resurselor financiare şi respectării reglementărilor financiar-contabile în activitatea desfăşurată de agenţii economici cu capital de stat - regii autonome, societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi comerciale - în legătură cu îndeplinirea obligaţiilor acestora faţă de stat.
Direcţia are în structură Serviciul de Control Financiar al Statului şi Compartimentul de analiză, sinteză, programare şi coordonare a activităţii de control financiar. De asemenea, Direcţia de Control Financiar are în coordonare Serviciile de control al gestionării şi administrării patrimoniului public şi privat al statului din cadrul Direcţiilor Generale a Finanţelor Publice teritoriale şi din cadrul Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili. Aparatul de control este condus de un director. Are în subordine un număr total de posturi de 349, din care 27 la nivel central.
În exercitarea atribuţiilor prevăzute în art. 5 din Legea nr. 30/1991, privind organizarea şi funcţionarea controlului financiar, principalele obiective ale controlului financiar sunt:
1. Modul de respectare a disciplinei economico-financiare şi de realizare a prevederilor din bugetul de venituri şi cheltuieli;Strategiile de acţiune pe temen scurt si mediu:
contextul încheierii procesului de tranziţie şi atingerea statutului de economie de piaţă funcţională, se impune reforma statului acţionar şi clarificarea rolurilor diferite ale statului în economia de piaţă, justificată de faptul că, sectorul public reprezintă mize economice şi sociale importante şi trebuie să facă faţă unor evoluţii profunde.
Noul concept privind controlul financiar al statului în sectorul public trebuie să contribuie la asigurarea unor sisteme sănătoase de gestiune şi administrare a patrimoniului public, precum şi la creşterea eficacităţii, economicităţii şi eficienţei utilizării resurselor şi îmbunătăţirea calităţii managementului financiar.
Îmbunătăţirea managementului şi a eficienţei activităţii de control prin:
Îmbunătăţirea managementului de resurse umane: