Normele anuale de venit corespunzătoare unei camere de închiriat în scop turistic, în locuințe proprietate personală, pe categorii de localități, în funcție de amplasamentul locuinței, pentru anul 2021

 

 

Închirierea în scop turistic, de către proprietari, a camerelor situate în locuințele proprietate personală, reprezintă oferirea posibilității de ședere pentru o perioadă de minimum 24 de ore și maximum 30 de zile într-un an calendaristic, oricărei persoane care călătorește în scop turistic în afara mediului său obișnuit de viață.

Contribuabilii care realizează venituri din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, cuprinsă între una și 5 camere inclusiv, indiferent de numărul de locuințe în care sunt situate acestea, datorează un impozit pe venitul stabilit ca normă anuală de venit.

Nivelul normelor anuale de venit corespunzătoare unei camere de închiriat în scop turistic, în locuințe proprietate personală, pe categorii de localități, în funcție de amplasamentul locuinței, pentru anul 2021, se stabilește după cum urmează:

 

          1.în stațiunile turistice de interes național, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre, norma anuală de venit se stabilește la suma de 15000 lei.

 

          2.în stațiunile turistice de interes local, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre, norma anuală de venit se stabilește la suma de 15000 lei.

 

          3.în stațiunile balneare, climatice și balneoclimatice, cu excepția celor de pe litoralul Mării Negre, norma anuală de venit se stabilește la suma de 15000 lei.

 

          4.în localități din Delta Dunării și de pe litoralul Mării Negre, pentru sezonul turistic estival definit în conformitate cu legislația în vigoare, respectiv  perioada cuprinsă între 1 mai și 30 septembrie a fiecărui an, norma anuală de venit se stabilește la suma de 12500 lei. Pentru extrasezon norma anuală de venit se stabilește la suma de 6500 lei.

          5.în alte localități decât cele prevăzute la pct. 1-4, norma anuală de venit se stabilește la suma de 15000 lei.      

Normele anuale de venit pot fi ajustate de către contribuabili prin reducerea acestora cu 30%, în situația în care sunt îndeplinite cel puțin 3 dintre criteriile prevăzute la art. 85 alin. (4) lit. a) - f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Aceste criterii sunt:

          a) inexistența mijloacelor de transport în comun rutiere sau feroviare;

          b) situarea locuinței în mediul rural;

          c) materialele de construcții din care sunt construite clădirile în care sunt situate camerele sunt altele decât beton sau cărămidă;

          d) lipsa cel puțin a uneia dintre următoarele utilități, de care beneficiază imobilele din care fac parte camerele închiriate prin racordare la rețeaua publică: apă, canalizare, energie electrică, gaz;

          e) grupul sanitar aferent camerei închiriate nu este pus în exclusivitate la dispoziția turiștilor;

          f) suprafața camerei închiriate în scop turistic nu depășește 15 mp.