MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ

CABINET PRESEDINTE

Nr.

 

REFERAT DE APROBARE

 

            Administrarea taxei pe valoarea adăugată şi, în special, problema soluţionării solicitărilor de rambursare a sumei negative de taxă, constituie o preocupare permanentă a administraţiei fiscale din România.

             În acest sens, a fost aprobat Ordinul ministrului finanţelor publice nr.967/2005, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.698/2005, care se aplică pentru soluţionarea rambursărilor de taxă pe valoarea adăugată, începând cu deconturile aferente lunii iulie 2005.

            Având în vedere modificările aduse legislaţiei privind regimul taxei pe valoarea adăugată, respectiv intrarea în vigoare, începând cu data de 1 ianuarie 2007 a dispoziţiilor Legii nr.343/2006, cât şi modificările intervenite în administrarea contribuabililor mijlocii prin Ordinul ministrului finanţelor publice  nr. 1074/2006 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii la Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti şi prin Ordinul ministrului finanţelor publice nr.266/2007 privind organizarea activităţii de administrare a contribuabililor mijlocii la administraţiile finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii din cadrul direcţiilor generale ale finanţelor publice judeţene, a fost propusă modificarea Capitolului III Dispoziţii speciale al Metodologiei de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adăugata, cu opţiune de rambursare.

Astfel, pentru contribuabilii care, în principiu, beneficiază de rambursare cu inspecţie fiscală ulterioară, respectiv contribuabilii mari şi mijlocii, a fost stabilită o procedură de analiză a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare, pentru a identifica gradul de risc fiscal.

In condiţiile propuse, deconturile de TVA depuse de contribuabilii mari şi mijlocii, care au fapte înscrise în cazierul fiscal, pentru care a fost deschisă procedura insolvenţei sau pentru care organele de control au transmis organelor de cercetare penală sesizări privind fapte ce pot întruni elementele constitutive ale infracţiunii, se încadrează în categoria deconturilor cu risc fiscal mare, rambursarea solicitată fiind soluţionată în urma efectuării inspecţiei fiscale anticipate.

 

            Faţă de cele prezentate, s-a elaborat proiectul de ordin alăturat, cu ale cărui prevederi, dacă sunteţi de acord, vă rugăm să-l semnaţi.

 

 

p. PREŞEDINTE,

 

DANIEL CHITOIU

Vicepreşedinte