Anexa

 

„Procedura privind declararea si stabilirea impozitului pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere”

 

            1. Veniturile din cedarea folosintei bunurilor realizate de persoanele fizice se califica in categoria venituri din activitati independente daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a)     la sfârşitul anului fiscal persoana fizica realizeaza venituri din cedarea folosinţei bunurilor din derularea unui număr mai mare de 5 contracte de închiriere, inclusiv, aflate in derulare;

b)      contractele de inchiriere au obiect diferit.

 

2. Persoanele fizice care realizeaza  venituri din categoria prevazuta la pct.1 au obligatia sa conduca contabilitate in partida simpla, in conformitate cu  Ordinul ministrului finantelor publice nr.1040/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice privind organizarea şi conducerea evidenţei contabile în partidă simplă de către persoanele fizice care au calitatea de contribuabil în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal.

Venitul net se stabileste in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, potrivit regulilor prevazute pentru activitati independente.

Contractele de inchiriere incheiate dupa indeplinirea conditiilor de la pct.1 se inregistreaza la organul fiscal competent, in conformitate cu prevederile art.81 alin.(2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completerile ulterioare.

             

3. Persoanele fizice care realizeaza venituri in conditiile prevazute la pct1. au urmatoarele obligatii declarative:

a) sa declare pana la data de 30 ianuarie, inclusiv, a anului urmator indeplinirii conditiilor de la pct.1 venitul estimat din activitati independente pe baza Declaratiei privind veniturile estimate din activitati independente, cod 14.13.01.13/4p;

b) sa declare venitul realizat potrivit regulilor aplicabile veniturilor din activitati independente. 

 

4. Pe baza declaratiei privind veniturile estimate/realizate, organul fiscal competent stabileste plăţile anticipate cu titlu de impozit/impozitul pe venitul net anual impozabil datorat din activităţi independente.

 

5.Prin organ fiscal competent, se intelege:

-          organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde isi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu - pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

-          organul fiscal in a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice. In cazul in care persoana fizica realizeaza venituri din cedarea folosintei unor bunuri imobile aflate in raza teritoriala a mai multor organe fiscale, aceasta are obligatia sa isi desemneze o sursa principala de venit la care va indeplini obligatiile fiscale.