AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ

 

 

 

O R D I N   NR. …….

 

pentru modificarea Ordinului preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.101/2008 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă

 

 

în temeiul prevederilor art.12 alin.(3) din Hotărârea Guvernului nr.495/2007 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cu modificările şi completările ulterioare,

PROIECTavând în vedere prevederile art.81 şi ale art.228 alin.(2) din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevederile referitoare la obligaţiile declarative prevăzute de Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi prevederile legislaţiei specifice privind contribuţiile sociale,

 

 

preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală emite următorul

 

 

O  R  D  I  N

 

 

            Art.I Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr.101/2008 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor şi contribuţiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau reţinere la sursă, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.70 din 30 ianuarie 2008, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează, după cum urmează:

 

 

1.      Anexa nr.2 „Declaraţie privind impozitul pe profit” se înlocuieşte cu Anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

2.      Anexa nr.6 „Decont privind accizele” se modifică după cum urmează:

-  La Secţiunea B „Date privind accizele” se elimină din denumirea produsului accizabil prevăzut la pct.II 3 sintagma „inclusiv amestecuri cu cafea solubilă”.

3.      Anexa nr. 8 „Instrucţiuni de completare a formularului 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat", cod 14.13.01.99/bs”, se modifică după cum urmează:

a)  Textul prevăzut la Pct.I "Depunerea declaraţiei”, subpct 1.1. lit.g) se înlocuieşte cu următorul text: “Impozit pe veniturile din activităţi agricole”.

b)  Textul prevăzut la Pct.I "Depunerea declaraţiei”, subpct 1.2. lit.g) se modifică şi va avea următorul cuprins:

PROIECT "g) impozitul pe veniturile din salarii, precum şi impozitul reţinut la sursă potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul contribuabililor persoane juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor, potrivit Titlului IV din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, asocierilor fără personalitate juridică constituite între persoane fizice şi persoanelor fizice care au calitatea de angajator;".

 c)  La Secţiunea B  “Date privind creanţa fiscală”, la punctul 3.1, dupa alineatul 2, se introduce un nou alineat care va avea urmatorul cuprins:

 ”(3) În cazul în care, autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private au optat pentru achiziţionarea de produse sau servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap angajate în unităţile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, formularul se completează după cum urmează:

- în situaţia în care, valoarea achiziţiilor este în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la art.78 lit.a) din Legea nr.448/2006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în luna de raportare nu exista obligaţia declarării poz.25 “Vărsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate” ;

- în situaţia în care, valoarea achiziţiilor  este mai mică decât  echivalentul sumei datorate la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la art.78 lit.a) din Legea nr.448/2006, în luna de raportare,  la poziţia 25 “Vărsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate” se declară diferenţa între echivalentul  sumei datorate bugetului de stat şi valoarea produselor şi serviciilor achizitionate;

PROIECT- în situaţiia în care, valoarea achiziţiilor este mai mare decât echivalentul sumei datorate la bugetul de stat în condiţiile prevăzute la art.78 lit.a) din Legea nr.448/2006, poziţia 25 “Vărsaminte de la persoanele juridice pentru persoanele cu handicap neîncadrate” nu se declară în luna de raportare, iar diferenţa de sume se reportează în lunile următoare prin diminuarea obligaţiei de plată.”

4.                Anexa nr. 9 „Instrucţiuni de completare a formularului 101 "Declaraţie privind impozitul pe profit", cod 14.13.01.04”, se modifică după cum urmează:

a) La sectiunea B „Date privind impozitul pe profit”, de la Cap. II „Completarea declaratiei”, textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 17 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

“Rândul 17 – se înscriu din punct de vedere fiscal provizioanele constituite potrivit art.22 din Titlul II din  Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, altele decat cele care sunt inregistrate pe cheltuieli de exploatare la randul 2 din formular.

b) La sectiunea B „Date privind impozitul pe profit”, de la Cap. II „Completarea declaratiei”, din textul prevazut la instructiunile de completare de la randul 38 din formular se elimina sintagma „Valorile se inregistreaza cu semnul „-“ (minus)”;

5.  Anexa nr. 10 „Instrucţiuni de completare a formularului 102 " Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetele asigurărilor sociale şi fondurilor speciale", cod 14.13.01.40 ”, se modifică după cum urmează:

a)  Textul prevăzut la Pct.I "Depunerea declaraţiei”, subpct 1.2. se modifică şi va avea următorul cuprins:

“1.2. Trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului, de către contribuabilii persoane juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit Titlului IV din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, asocierile fără personalitate juridică constituite

între persoane fizice, precum şi de către persoanele fizice care au calitatea de angajator.”

6. Anexa nr.12 „Instrucţiuni de completare a formularului 104 „Declaraţie privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor”, cod 14.13.01.01/dv”, se modifică după cum urmează:

- la Secţiunea B „Date privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor", instrucţiunile prevăzute pentru coloana 7 se modifică si vor avea următorul cuprins:

„Coloana 7 Profit impozabil/Pierdere fiscală - se înscrie suma reprezentând profitul impozabil (pierderea fiscală).”

7. Poziţia 35 din Anexa nr.15 "Nomenclatorul obligaţiilor de plată la bugetul de stat”, se modifică şi va avea următorul conţinut:

 

Nr.

crt.

Denumire creanţă fiscală

Temei legal

35

Impozitul pe veniturile din activităţi agricole

art. 74 alin.(4) şi 93 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare

 

Art.II. (1) Prezentul ordin se aplică pentru declararea impozitelor şi taxelor datorate începând cu 1 ianuarie 2009, cu termen de declarare 25 februarie 2009, cu excepţia prevederilor art.I pct.1 şi 2 din prezentul ordin.

PROIECT(2) Prevederile art.I pct.1 şi 2 din prezentul ordin se aplică începând cu declararea obligaţiilor anuale aferente anului fiscal 2008.

 

            Art.III - Direcţia generală proceduri pentru administrarea veniturilor, Direcţia generală de reglementare a colectării creanţelor bugetare, Direcţia generală de tehnologia informaţiei, Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi, după caz, direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

 

            Art.IV - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

 

                                    Emis la Bucureşti, la ........................

 

 

PREŞEDINTELE AGENŢIEI NAŢIONALE DE ADMINISTRARE FISCALĂ,

 

DANIEL CHIŢOIU