REFERAT DE APROBARE

 

 

Legislaţia în domeniul taxei pe valoarea adăugată aplicabilă de la data aderării introduce noi reguli de impozitare printre care şi regula impozitării mijloacelor noi de transport achiziţionate de către persoane neînregistrate ca plătitoare de TVA, în statul membru de destinaţie, respectiv statul membru de rezidenţă fiscală.

 

În conformitate cu prevederile art.1251, alin.3 din Codul Fiscal, mijloacele noi de transport sunt cele definite potrivit lit. a) şi care îndeplinesc condiţiile de la lit. b), respectiv:

a) mijloacele de transport reprezintă o navă care depăşeste 7,5 m lungime, o aeronavă a cărei greutate la decolare depăşeşte 1.550 kg sau un vehicul terestru cu motor a cărui capacitate depăşeste 48 cm3 sau a cărui putere depăşeşte 7,2 kW, destinate transportului de pasageri sau bunuri, cu excepţia:

1. navelor maritime folosite pentru navigaţie în apele internaţionale şi care transportă călători cu plata sau pentru desfaşurarea de activităţi comerciale, industriale sau de pescuit ori pentru operaţiuni de salvare sau asistenţă în larg ori pentru pescuitul de coastă; şi

2. aeronavelor folosite pe liniile aeriene care operează cu plată, în principal, pe rute internaţionale;

b) condiţiile care trebuie îndeplinite sunt:

1. în cazul unui vehicul terestru, acesta să nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat deplasări care depăşesc 6.000 km;

2. în cazul unei nave maritime, să nu fi fost livrată cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat deplasări a căror durată totală depăşeşte 100 de ore;

3. în cazul unei aeronave, să nu fi fost livrată cu mai mult de 3 luni de la data intrării în funcţiune sau să nu fi efectuat zboruri a căror durată totală depăşeşe 40 de ore

 

În baza Regulamentului CE nr. 1798/2003 privind cooperarea administrativă în domeniul TVA şi a Deciziei Comisiei Europene din 15.12.2004, informaţiile despre mijloacele noi de transport achiziţionate dintr-un stat membru de rezidenţi fiscali ai altui stat membru, fac obiectul unui schimb automat de informaţii. Pentru a putea participa la acest schimb de informaţii, ANAF trebuie să obţină de la persoanele fizice şi juridice care vând astfel de bunuri, acele date despre tranzacţiile efectuate care corespund cerinţelor minime de informare stabilite prin Decizia Comisiei Europene din 15.12.2004.

 

Astfel, prin acest proiect de ordin se propune implementarea unei „Declaraţii informative privind livrările intracomunitare de mijloace noi de transport” care să fie depusă trimestrial de către persoanele care realizează livrări intracomunitare scutite de mijloace noi de transport conform art.143 (2) din Codul Fiscal.

 

Din motivele prezentate, s-a întocmit proiectul de ordin alăturat, pe care vă propunem să îl semnaţi, dacă sunteţi de acord cu prevederile acestuia.

 

 

 

VICEPREŞEDINTE

BOGDAN IULIAN HUŢUCĂ

 

 

DIRECTOR

ALIN GHIURCĂ