Anexa nr.2

 

 

INSTRUCŢIUNI

de completare a formularului 208 ”Declaraţie informativă privind

impozitul pe veniturile din transferul proprietăţilor

 imobiliare din patrimoniul personal”

Cod 14.13.01.13/10i

 

 

            Declaraţia se completează şi se depune de către notarii publici care au obligaţia calculării, încasării şi virării impozitului pe veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal.

            Declaraţia se depune, după cum urmează:

            - până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului în care a avut loc autentificarea actelor privind transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal;

            - ori de câte ori notarul public constată erori în declaraţia depusă anterior (prin completarea unei declaraţii rectificative), situaţie în care se va înscrie “X” în căsuţa prevăzută în acest scop.

            Declaraţia se completează în două exemplare:

- originalul se depune semestrial la organul fiscal în a cărui rază teritorială se află sediul activităţii sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală a notarului public.

- copia se păstrează de către notarul public.

Declaraţia va cuprinde tranzacţiile prin care s-au efectuat transferuri ale dreptului de proprietate imobiliară supuse impozitării potrivit legii.

Notarii publici au obligaţia depunerii declaraţiei în format electronic, pe suport magnetic sau optic, prin folosirea programului de asistenţă elaborat de Ministerul Economiei şi Finanţelor.

            Suportul magnetic sau optic va fi însoţit de exemplarul listat pe hârtie al declaraţiei pentru unitatea fiscală, semnat şi ştampilat, potrivit legii.

            A. DATE DE IDENTIFICARE ALE NOTARULUI PUBLIC

Adresa - se înscrie adresa sediului activităţii sau locului unde se desfăşoară efectiv activitatea principală a notarului public.

            Cod de identificare fiscală - se înscrie codul de identificare fiscală al notarului public. În cazul în care, notarul public are calitatea de persoană impozabilă înregistrată în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, codul de identificare fiscală va fi precedat de prefixul “RO”.

         B.DATE INFORMATIVE PRIVIND IMPOZITUL PE VENITURILE DIN  TRANSFERUL

             PROPRIETĂŢILOR IMOBILIARE DIN PATRIMONIUL PERSONAL

            Col.1 "Nume, Prenume" - se completează pentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizice.

            Col.2 "CNP/NIF" - se completează pentru fiecare beneficiar de venit, înscriindu-se codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv buletinul de identitate al fiecărui beneficiar de venit sau numărul de identificare fiscală atribuit de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.

            Col.3 "Nume, prenume/Denumire" - se completează pentru fiecare persoană contractantă căreia i se transferă dreptul de proprietate, înscriindu-se numele şi prenumele persoanelor fizice sau denumirea persoanelor juridice (sau a altor entităţi), după caz.        

Col.4 "Cod de identificare fiscală" - se completează pentru fiecare persoană fizică sau juridică (sau altă entitate) contractantă, după caz, căreia i se transferă dreptul de proprietate, înscriind-se codul de identificare fiscală.

            Col.5 "Valoarea înscrisă în documentul de transfer"- se înscrie suma reprezentând valoarea înscrisa in documentul de transfer(actul notarial), pentru fiecare tranzacţie, pe fiecare beneficiar de venit.

            Col.6 "Impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal " - se înscrie suma reprezentând impozitul pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal calculat şi încasat de notarul public, potrivit legii, pentru fiecare tranzacţie, pe  fiecare beneficiar de venit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

INSTRUCŢIUNI

de completare a formularului 209 "Declaraţie privind veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal"

Cod 14.13.01.13/10

 

Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează venituri din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal prin altă procedură decât cea notarială sau judecătorească, supuse impozitului pe venit, conform legii.

            Persoanele fizice care realizează venituri din transferul mai multor proprietăţi imobiliare din patrimoniul personal depun câte o declaraţie pentru fiecare transfer.

            Declaraţia se depune la organul fiscal compentent, la termenul prevazut de lege.

            Ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia depusă anterior, acesta completează şi depune o declaraţie rectificativă, situaţie în care se va înscrie "X" în casuţa prevăzută în acest scop.

            Declaraţia se completează de către contribuabili sau de către reprezentanţii fiscali ai acestora, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute de formular,  în două exemplare:

            - originalul se depune  la organul fiscal în a cărui rază teritorială contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul in care aceasta este diferită de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal în România;

            - organul fiscal în a cărui rază teritorială este situat imobilul înstrăinat, pentru persoanele fizice care nu au domiciliul fiscal în România.

            - copia se păstrează de către contribuabil.

            Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

            Declaraţia se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului.

A. DATE DE IDENTIFICARE ALE CONTRIBUABILULUI 

            Adresa - se înscrie adresa domiciliului fiscal.      

            Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală - se înscrie codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv din buletinul de identitate al fiecărui contribuabil sau numărul de identificare fiscală, atribuit de către Ministerul Economiei si Finanţelor, cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.

B. DATE PRIVIND TRANZACŢIA IMOBILIARĂ

1. Numele şi prenumele /denumirea persoanelor fizice sau juridice cărora li se transferă dreptul de  proprietate - se completează numele şi prenumele persoanelor fizice sau denumirea persoanelor juridice (sau altor entităţi), după caz, cărora li s-a transferat proprietatea imobiliară, conform documentului de transfer.

            2. Document de transfer a dreptului de proprietate- se înscrie numărul, data şi emitentul documentului de transfer al dreptului de proprietate.

            3. Adresa bunului înstrăinat - se înscrie adresa completă a bunului înstrăinat.

            4. Perioada deţineriii - se bifează căsuţa corespunzătoare perioadei de detinere a bunului înstrăinat.

            C. DATE PRIVIND VENITUL REALIZAT

rd.1 -Venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal - se înscrie suma reprezentând venitul realizat din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, prevăzută în documentul de transfer al dreptului de proprietate.

            D. DATE DE IDENTIFICARE ALE REPREZENTANTULUI FISCAL

            Se completează numai în cazul în care obligaţiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către reprezentantul fiscal desemnat de contribuabil.

            Adresa - se înscrie adresa domiciliului fiscal.

            Cod de identificare fiscală - se înscrie codul de identificare fiscală al reprezentantului fiscal.