Anexa nr. 5

 

 

PROCEDURA

de stabilire a impozitului pe veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit

 

         

          1.Impozitul pe venitul net din activităţi agricole se stabileşte de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului net, determinat pe bază de norme de venit.

            2.Normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale şi se aprobă de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Economiei si Finanţelor , pe unitate de suprafaţă, īn funcţie de tipul de activitate şi perioada lucrată, impozitul fiind final.

            3.Contribuabilii care realizează venituri din activităţi agricole impuse pe bază de normă de venit, datorează plăţi anticipate către bugetul de stat pentru impozitul aferent acestui venit, īn două rate egale, astfel: 50% din impozit, pānă la data de 1 septembrie inclusiv, şi 50% din impozit, pānă la data de 15 noiembrie inclusiv.

            Plăţile anticipate se stabilesc pe baza datelor īnscrise īn Declaraţia privind veniturile din activităţi agricole - impunere pe norme de venit, cod 14.13.01.13/9, depusă de contribuabil. Īn maxim 5 zile de la primirea declaraţiei, organul fiscal competent stabileşte plăţile anticipate şi emite Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlu de impozit, cod 14.13.02.13/3a. Decizia se emite īn două exemplare, din care:

            a)  un exemplar se comunică contribuabilului;

            b)  un exemplar se păstrează la dosarul contribuabilului.

            4.Pānă la data de 31 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului, organul fiscal competent efectuează regularizarea plăţilor anticipate şi emite Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din Romania de persoanele fizice, cod 14.13.02.13/a. Decizia se emite īn două exemplare, din care:

            a) un exemplar se comunică contribuabilului;

            b) un exemplar se păstrează la dosarul contribuabilului.

            5.Prin organ fiscal competent, se īnţelege:

            a) organul fiscal īn a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde īsi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieste efectiv, īn cazul īn care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal īn Romānia;

            b) organul fiscal īn a carui raza teritoriala se realizeaza, īn īntregime sau cu preponderenta, cifra de afaceri, pentru persoanele fizice nerezidente care desafasoara activitati pe teritoriul Romāniei printr-un sediu permanent;                

            c) organul fiscal īn a carui raza teritoriala se afla sursa de venit, pentru ceilalti contribuabili persoane fizice;