Anexa nr. 4

 

 

Procedura de gestionare a declaraţiei recapitulative privind livrările/achiziţiile intracomunitare

 

 

            În vederea îndeplinirii cerinţelor Regulamentului C.E. nr.1798/2003, persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA, care realizează operaţiuni intracomunitare, au obligaţia să depună, trimestrial, Declaraţia recapitulativă privind livrările/achiziţiile intracomunitare (390 VIES), potrivit dispoziţiilor art. 1564 din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

 

 

            1. Depunerea declaraţiei recapitulative

 

            1.1. Declaraţia recapitulativă se depune trimestrial, până la data de 25, inclusiv, a lunii următoare încheierii trimestrului, la organul fiscal competent.

 

            1.2. Persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA depun declaraţia recapitulativă numai în trimestrul de raportare în care ia naştere exigibilitatea taxei pentru livrările/achiziţiile intracomunitare, precum şi pentru livrările şi achiziţiile în cadrul unei operaţiuni triunghiulare efectuate.

 

 

            2. Prelucrarea declaraţiei recapitulative

 

            2.1. Prelucrarea declaraţiilor recapitulative depuse de persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA se realizează de către organul fiscal competent, prin folosirea programului informatic de prelucrare pus la dispoziţie de Direcţia generală a tehnologiei informaţiei, până la data de 5 a lunii următoare termenului de depunere a declaraţiei.

 

            2.2. După prelucrare, declaraţia recapitulativă se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

 

           

3. Verificarea formală a declaraţiilor recapitulative

 

            3.1. Pentru fiecare declaraţie recapitulativă, organul fiscal competent verifică:

            a) corectitudinea codului de înregistrare în scopuri de TVA a persoanei impozabile care realizează operaţiuni intracomunitare, prin verificarea datelor de identificare din declaraţie cu cele existente în Registrul persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA;

            b) integralitatea codurilor de înregistrare în scopuri de TVA a operatorilor străini înscrişi în declaraţie: înscrierea corectă a codului de ţară, precum şi  a numărului de caractere al codului;

            c) corelarea totalului sumelor aferente livrărilor/achiziţiilor intracomunitare din declaraţia recapitulativă cu cele înscrise în rândurile corespunzătoare din Decontul de TVA sau Decontul special de TVA, după caz, astfel:

                        *livrări + livrări în cadrul unei operaţiuni triunghiulare din declaraţia recapitulativă = livrări intracomunitare din Decontul de TVA;

                        *achiziţii + achiziţii în cadrul unei operaţiuni triunghiulare din declaraţia recapitulativă = achiziţii intracomunitare din decont de TVA sau decont special de TVA, după caz;

            d) îndeplinirea obligaţiei de depunere a declaraţiei recapitulative, prin încrucişarea informaţiilor referitoare la persoanele impozabile care au declarat livrări/achiziţii în deconturile de TVA şi deconturile speciale de TVA depuse, cu informaţiile referitoare la persoanele impozabile care au depus declaraţii recapitulative. 

 

            3.2. În cazul persoanelor impozabile cu obligaţii declarative lunare, precum şi în cazul în care, în cadrul trimestrului de raportare au fost depuse mai multe deconturi speciale de TVA de către contribuabil, corelaţiile se verifică având în vedere totalul livrărilor, respectiv al achiziţiilor, înscrise în toate declaraţiile depuse în cadrul perioadei la care se referă declaraţia recapitulativă.

 

 

            4. Notificarea persoanelor impozabile

            4.1. După prelucrarea declaraţiilor recapitulative, se identifică:

            - persoanele impozabile care nu au depus declaraţia recapitulativă, deşi în Decontul de TVA sau Decontul special de TVA au declarat livrări/achiziţii intracomunitare, potrivit pct.3.1. lit.d); 

            - persoanele impozabile care au depus declaraţii recapitulative care prezintă erori, potrivit pct.3.1. lit.a)-c).

 

            4.2. Pentru persoanele impozabile prevăzute la pct.4.1. se emit:

            a) notificări pentru nedepunerea declaraţiei;

            b) notificări pentru corectarea declaraţiei.

 

            4.3. Notificările prevăzute la pct.4.2. se emit până, cel târziu, la data de 25 a lunii următoare termenului legal de depunere a declaraţiei recapitulative.

 

            4.4. Persoanele impozabile care depun cu întârziere declaraţia recapitulativă sunt sancţionate potrivit art.189 alin.(1) lit.h) din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu amendă de la 50 lei la 1.500 lei pentru persoanele fizice şi cu amendă de la 500 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice.

 

            4.5. Declaraţiile recapitulative depuse sau corectate urmare notificărilor transmise, se prelucrează în momentul primirii lor de la persoanele impozabile. 

 

            4.6. Declaraţiile recapitulative care prezintă erori, potrivit pct.3.1 lit. a)-c), pentru care organul fiscal competent a transmis notificarea prevăzută la pct.4.2.b) se corectează prin depunerea unei noi declaraţii corect completate, până cel târziu la data de 25 a lunii următoare termenului legal de depunere a declaraţiei recapitulative pe care o corectează, fără a se bifa căsuţa de rectificare.

 

            4.7 Declaraţia recapitulativă prevăzută la pct.4.6. înlocuieşte declaraţia recapitulativă depusă iniţial şi, după prelucrare, se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

            5. Prelucrarea declaraţiilor recapitulative rectificative

           

            5.1. Declaraţiile recapitulative se rectifică, din oficiu, de către persoana impozabilă, prin depunerea unei declaraţii recapitulative rectificative.

 

            5.2. În declaraţia recapitulativă rectificativă se corectează informaţiile eronate declarate în perioade de raportare anterioare, precum şi informaţii din declaraţia recapitulativă aferentă ultimei perioade de raportare, care nu au fost corectate până la data de 25 a lunii următoare datei de raportare, în urma notificărilor transmise potrivit pct.4.

 

5.3. Declaraţiile recapitulative rectificative se prelucrează în momentul primirii lor de la persoanele impozabile.

 

            5.4. Se verifică existenţa bifei în căsuţa prevăzută de formular, în vederea marcării corespunzătoare în sistemul informatic.

 

            5.5. După prelucrare, declaraţiile rectificative se arhivează la dosarul fiscal al persoanei impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

           

 

            6. Organizarea bazei centrale de date "Declaraţii recapitulative"

 

            6.1. Informaţiile din declaraţiile recapitulative depuse la termenele legale de depunere, precum şi cele depuse urmare notificărilor transmise de organele fiscale competente se introduc într-o bază de date denumită "Declaraţii recapitulative".

 

            6.2. Baza de date "Declaraţii recapitulative" cuprinde două secţiuni:

            - livrări - în care se înscriu toate livrările intracomunitare de bunuri (cod L) şi toate livrările ulterioare de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare (cod T);

            - achiziţii - în care se înscriu achiziţiile intracomunitare de bunuri şi achiziţiile de bunuri efectuate în cadrul unei operaţiuni triunghiulare (cod A)

 

            6.3. Informaţiile din declaraţiile recapitulative rectificative depuse de persoanele impozabile se introduc în aceeaşi bază centrală de date, însă se marchează corespunzător.

 

 

            7. Centralizarea informaţiilor din declaraţiile recapitulative

 

            7.1.Până la sfârşitul lunii următoare termenului legal de depunere a declaraţiei recapitulative, organul fiscal competent transmite direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a mun. Bucureşti, baza de date cuprinzând declaraţiile recapitulative depuse şi anume :

            - declaraţiile recapitulative corecte,

            - declaraţiile recapitulative corectate, urmare notificărilor transmise persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA şi

            - declaraţii recapitulative cu erori, pentru care nu a fost efectuată corecţia urmare notificărilor transmise persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

            Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea şi corectitudinea informaţiilor transmise.

 

            7.2. În termen de maxim 5 zile, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a mun. Bucureşti, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili transmit informaţiile din declaraţiile recapitulative Direcţiei generale a tehnologiei informaţiei şi sunt responsabile pentru completitudinea informaţiilor transmise.

 

            7.3. În termen de 5 zile, Serviciul Central de Legături verifică dacă informaţiile din declaraţiile recapitulative au fost transmise de către toate direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene  şi a mun. Bucureşti, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili.

 

           

            8. Centralizarea datelor din declaraţiile recapitulative rectificative

 

            8.1. La sfârşitul fiecărei luni, organul fiscal competent transmite direcţiei generale a finanţelor publice judeţene sau a mun. Bucureşti, baza de date cuprinzând declaraţiile recapitulative rectificative depuse în luna respectivă.

            Organul fiscal competent este responsabil pentru completitudinea şi corectitudinea informaţiilor transmise.

 

            8.2  În termen de maxim 5 zile, direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a mun. Bucureşti, precum şi Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili transmit informaţiile din declaraţiile recapitulative rectificative Direcţiei generale a tehnologiei informaţiei şi sunt responsabile pentru completitudinea informaţiilor transmise.

 

            8.3. La solicitările punctuale formulate de statele membre, Serviciul Central de Legături verifică existenţa unor eventuale declaraţii recapitulative rectificative.