Anexa nr.1

 

CAP. III Dispoziţii speciale privind soluţionarea solicitărilor de rambursare

 

            A. Dispoziţii generale

 

            1.1 Pentru contribuabilii mari şi mijlocii rambursarea se acordă cu inspecţie fiscală ulterioară, cu excepţia cazurilor care prezintă risc fiscal mare, când rambursarea se acorda în urma inspecţiei fiscale anticipate.

            1.2 În categoria contribuabililor mari şi mijlocii se cuprind contribuabilii definiţi potrivit prevederilor legale în vigoare.

 

2. Primul decont cu sume negative cu opţiune de rambursare depus, după înregistrarea investiţiei potrivit legii, de către contribuabilii care realizează investiţii ce se încadrează în prevederile Legii nr. 332/2001 privind promovarea investiţiilor directe cu impact semnificativ în economie, cu modificările şi completările ulterioare, va fi supus inspecţiei fiscale, rambursarea fiind acordată cu control anticipat.

            Solicitările ulterioare depuse de această categorie de contribuabili pe durata derulării investiţiei vor fi soluţionate cu inspecţie fiscală ulterioară.

             Compartimentele cu atribuţii de inspecţie fiscala vor verifica, semestrial, la sediul contribuabilului, rambursările acordate.

 

            B. Fluxul de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare depuse de contribuabilii mari şi mijlocii

 

            1. Compartimentul de analiză de risc, denumit în continuare compartiment de specialitate, înregistrează deconturile într-o evidenţă, care se conduce informatizat, organizată potrivit anexei nr.3 la prezenta metodologie.

 

            2. După înregistrarea în evidenţă, deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sunt supuse analizei, în vederea soluţionării, în ordinea cronologică a înregistrării lor la organul fiscal.

 

            3.1. Deconturile se verifică din punct de vedere al corectitudinii completării urmărindu-se şi corelarea soldului sumei negative solicitate la rambursare cu suma înregistrată în evidenţele fiscale.

            3.2. Dacă se constată erori materiale, compartimentul de specialitate notifică contribuabilul pentru corectarea erorilor materiale şi aplică procedura specială în domeniu.

            3.3. Termenul legal de soluţionare a solicitării de rambursare se prelungeşte cu perioada de timp cuprinsă între data emiterii notificării şi data emiterii Deciziei de corectare a erorilor materiale potrivit art.681 alin.(2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscala, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

            4. Deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare se încadrează în categoria de risc fiscal mare, dacă este îndeplinită oricare dintre următoarele condiţii:

            a) contribuabilul respectiv are fapte înscrise în cazierul fiscal,

            b) deconturile depuse de contribuabili conţin neconcordanţe care nu pot fi îndreptate conform procedurii de corectare a erorilor materiale,

            c) pentru contribuabilul respectiv a fost deschisă procedura de insolvenţă,

            d) pentru contribuabilul respectiv, organele cu atribuţii de control din cadrul Ministerului Finanţelor Publice au transmis, în ultimii 3 ani, organelor de cercetare penală sesizări în legătură cu constatările efectuate cu ocazia inspecţiei fiscale, care cuprind fapte ce ar putea întruni elementele constitutive ale infracţiunii,

            e) pentru contribuabilul respectiv, au fost primite, din partea organelor de cercetare penală solicitări de efectuare a inspecţiei fiscale.

 

            5. În cazul contribuabililor mijlocii, deconturile cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare se încadrează în categoria de risc fiscal mare şi dacă persoana impozabilă:

            a) nu a depus, în ultimele 12 luni de la perioada (luna, an) pe care o refera decontul analizat, toate declaraţiile fiscale,

            b) nu a depus situaţiile financiare, cu termen de depunere în ultimele 12 luni,

            c) are ca obiect principal de activitate sau îşi desfăşoară efectiv activitatea în domeniile prevăzute la Cap.II Procedura de soluţionare a solicitărilor de rambursare, lit. B1. Stabilirea Standardului Individual Negativ (SIN), pct.6.1.

 

            6. Informaţiile prevăzute la pct.4 se transmit, lunar, de către:

- compartimentul cu atribuţii în domeniul gestionării cazierului fiscal pentru lit.a),

            - compartimentul cu atribuţii de colectare pentru lit.c),

            - compartimentele cu atribuţii de control ale Ministerului Finantelor Publice: inspecţie fiscală şi Garda financiară pentru lit.d) şi lit.e).

            Informaţiile se transmit compartimentului de specialitate, de îndată ce compartimentele responsabile le deţin.

 

            7. Informaţiile prevăzute la pct.5 lit. a) şi b) se transmit, lunar, de către compartimentul cu atribuţii în domeniul gestionării declaraţiilor fiscale.

            Informaţiile se transmit compartimentului de specialitate, de îndată ce compartimentul responsabil le deţine.

 

            8. Compartimentul de specialitate organizează evidenţa informaţiilor primite potrivit pct.6 şi pct.7, după caz.   

 

            9.1. Dacă decontul supus analizei se încadrează în una din situaţiile prevăzute la pct.4 şi după caz, la pct.5 se soluţionează cu inspecţie fiscală anticipată.

            9.2. Rambursarea cu inspecţie fiscală anticipată se soluţionează potrivit prevederilor CAP.II lit.C) Fluxul operaţiunilor în cazul deconturilor cu sume negative de taxă pe valoare adăugată cu opţiune de rambursare soluţionate cu inspecţie fiscală anticipată.

 

            10.1. Dacă decontul supus analizei nu se încadrează în condiţiile prevăzute la pct.4 şi după caz, la pct.5 se consideră cu risc fiscal mic, se soluţionează cu inspecţie fiscală ulterioară şi se emite Decizia de rambursare.

            10.2. Decizia de rambursare emisă pentru deconturile cu risc fiscal mic este decizie sub rezerva verificării ulterioare, potrivit art.88 din Ordonanţa Guvernului nr.92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare

 

            C. Termenul de efectuare a inspecţiei fiscale ulterioare

           

            1. În cazul contribuabililor mari şi mijlocii, inspecţia fiscală ulterioară a rambursărilor se efectuează în termen de maximum 2 ani de la aprobare.