INSTRUCŢIUNI

de completare a formularului 204 "Declaraţie anuală de venit pentru asocierile fără personalitate juridică "

  Cod 14.13.01.13/2i

 

 

            Declaraţia se completează şi se depune pentru asocierile fără personalitate juridică, constituite intre persoane fizice sau intre persoane fizice si persoane juridice romane cu statut de microintreprindere potrivit titlului IV din Legea nr.571/2003 privind codul fiscal, in cadrul careia se realizeaza venituri din activităţi independente  inclusiv din activităţi adiacente sau din activităţi agricole Declaratia nu se depune pentru asocierile fara personalitate juridica, constituite intre persoane fizice si persoane juridice platitoare de impozit pe profit, caz in care se aplica reglementarile fiscale prevazute la Titlul II din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.

            Pentru asocierile care realizează mai multe categorii de venit, se depune câte o declaraţie pentru fiecare categorie de venit în parte.

            Declaraţia se depune de către asociatul desemnat prin contract, să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice, la termenul prevazut de Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

            Ori de câte ori se constată erori în declaraţia depusă anterior, se completează şi se depune o declaraţie rectificativă, situaţie în care se va înscrie "X" în casuţa prevăzută în acest scop.

            Declaraţia se completează în două exemplare:

-originalul se depune la organul fiscal la care asocierea este înregistrată în evidenţa fiscală;

-copia se păstrează la domiciliul fiscal al asociaţiei, împreună cu celelalte documente privind activitatea acesteia.

            O copie a declaraţiei se va transmite de către asociatul desemnat fiecărui asociat.

Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

            Declaraţia se pune gratuit la dispoziţia asocierii.

 

            I. Date de identificare ale asocierii fĂră personalitate juridicĂ

            Se completează denumirea asocierii şi adresa domiciliului fiscal a asocierii.

            Cod de  identificare fiscală - se înscrie codul de identificare fiscală atribuit asocierii fără personalitate juridică. În cazul în care asocierea fără personalitate juridică este plătitoare de  taxă pe valoarea adaugată, codul de  identificare fiscală va fi precedat de prefixul "RO".

 

II. Date privind activitatea desfĂŞuratĂ    

            1.Natura veniturilor - se bifează căsuţa corespunzatoare categoriei de venit care s-a realizat în anul fiscal de raportare.

            2.Tipul asocierii fără personalitate juridică - se bifează căsuţa corespunzătoare tipului asocierii.

            3.Sediul - se completează adresa sediului asocierii sau locul unde se desfăşoară efectiv activitatea principală, după caz. În cazul în care activitatea se desfăşoară prin mai multe puncte de lucru, se completează adresa sediului sau locului principal de desfăşurare a activităţii, după caz.

4.Obiectul principal de activitate - se înscrie obiectul principal de activitate prevăzut în autorizaţie sau în contractul de asociere, precum şi codul CAEN al activităţii desfăşurate.

            5. Documentul de autorizare - Se înscriu numărul şi data eliberării documentului de autorizare care atestă dreptul asocierii de a desfăşura activităţi economice pe teritoriul României, precum şi organul emitent.

            6.Contractul de asociere - se înscrie numărul sub care contractul de asociere a fost înregistrat la organul fiscal, precum şi data înregistrării acestuia.

            7.Număr asociaţi - se înscrie numărul de persoane fizice care fac parte din asociere.

            8,9.Numele şi prenumele/ denumirea  responsabilului  asocierii,  desemnat prin contract  - se înscrie numele şi prenumele responsabilului desemnat prin contract să răspundă pentru îndeplinirea obligaţiilor asocierii, precum şi numărul de telefon/fax, e-mail ale acestuia.

            10.Perioada de funcţionare - se înscrie data începerii şi încetării activităţii, conform contractului de asociere. Rubricile se completeaza numai atunci când aceste situaţii se produc în cursul anului fiscal de raportare.

 

            III. Venit net

            Se completează pe baza datelor din evidenţa contabilă condusa pentru asocierea fără personalitate juridică. În cazul în care activitatea se desfăşoară prin mai multe puncte de lucru, veniturile si cheltuielile se cumuleaza.

            1. Venit brut - se  înscrie suma reprezentând veniturile în bani şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură încasate în anul de raportare din activităţile desfăşurate de asociere atât din activitatea de bază, cât şi din cele adiacente acesteia.

            2. Cheltuieli deductibile - se înscrie suma reprezentând cheltuielile efectuate în vederea realizării venitului, cu condiţia să fie efectuate în interesul direct al activităţii, să corespundă unor cheltuieli efective, să fie justificate cu documente şi să fie cuprinse în cheltuielile exerciţiului financiar al anului în cursul căruia au fost plătite.

            3. Venit net - se înscrie diferenţa dintre venitul brut şi cheltuielile aferente deductibile, dacă venitul brut este mai mare decât cheltuielile deductibile fiscale, respectiv diferenţa dintre suma înscrisă la rd.1 şi suma înscrisă la rd.2.

            4. Pierdere fiscală - se înscrie diferenţa dintre cheltuielile aferente deductibile şi venitul brut, dacă venitul brut este mai mic decât cheltuielile deductibile fiscale, respectiv diferenţa dintre suma înscrisă la rd.2 şi suma înscrisă la rd.1.

 

Persoanele fizice care obţin profituri dintr-o activitate desfăşurată în asociere cu o persoană juridică română - microîntreprindere, care nu dă naştere unei persoane juridice, au obligaţia să asimileze acest venit distribuit din asociere venitului brut din activităţi independente. Venitul net se determină prin deducerea din venitul brut a contribuţiilor obligatorii prevăzute de lege, datorate de persoanele fizice.

 

 

            IV. Venit scutit la plata impozitului pe venit       

            Se completează în cazul asocierilor care desfăşoară în anul de raportare activităţi scutite la plata impozitului pe venit, potrivit legislaţiei specifice.

            1. Venit net - se înscrie suma reprezentând venitul net realizat de asocierilor din activităţile scutite la plata impozitului pe venit.

            2. Pierdere fiscală - se înscrie suma reprezentând pierderea fiscală realizată de asociere din activităţile scutite la plata impozitului pe venit.

 

            V. DistribuŢia venitului net/pierderii realizat(e) pe asociaŢi  - tabel:

            col.1 Nume şi prenume asociat - se completează cu numele şi prenumele fiecărui asociat.

            col.2 Cod numeric personal/Număr de identificare fiscală - se înscrie codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv buletinul de identitate al fiecărui asociat sau numărul de identificare fiscală, atribuit de către Ministerul Economiei si Finanţelor , cu ocazia înregistrării fiscale, după caz.

            col.3 Domiciliul  fiscal - se înscrie adresa domiciliului fiscal.    

            col.4 Cota de distribuire a venitului net/pierderii realizat(e) la nivelul asocierii- se înscrie cota procentuală de participare, corespunzătoare fiecărui asociat, la veniturile şi pierderile asocierii, conform contractului de asociere.

            col.5 Venit net distribuit, supus impozitului pe venit - se înscrie venitul net distribuit fiecărui asociat, conform contractului de asociere. Persoanele fizice care obţin profituri dintr-o activitate desfăşurată în asociere cu o persoană juridică română - microîntreprindere, care nu dă naştere unei persoane juridice, au obligaţia să asimileze acest venit distribuit din asociere venitului brut din activităţi independente.

            col.6 Venit net distribuit, scutit la plata impozitului pe venit - se înscrie venitul net scutit la plata impozitului pe venit conform legii, distribuit fiecărui asociat conform contractului de asociere.

            col.7 Pierdere fiscală distribuită, aferentă perioadei impozabile -  se înscrie pierderea fiscală distribuită asociatului, distribuit fiecărui asociat, conform contractului de asociere

            col.8 Pierdere fiscală distribuită, aferentă perioadei de scutire - se înscrie pierderea fiscală distribuită asociatului, aferentă perioadei de scutire prevăzută de lege, conform contractului de asociere.

 

Profitul/venitul cuvenit unei persoane fizice, dintr-o asociere cu o persoană juridică română, microîntreprindere care nu generează o persoană juridică, determinat cu respectarea regulilor stabilite în titlul IV, este asimilat, în vederea impunerii la nivelul persoanei fizice, venitului din activităţi independente, din care se deduc contribuţiile obligatorii în vederea obţinerii venitului net.