INSTRUCŢIUNI

de completare a formularului 201"Declaraţie

privind veniturile din străinătate"

Cod 14.13.01.13/7

 

            Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice române cu domiciliul în România, care realizează venituri din străinătate ca urmare a desfăşurării unor activităţi în străinătate: profesii libere, activităţi comerciale,   drepturi de proprietate intelectuală, cedarea folosinţei bunurilor, dividende, dobânzi,  premii şi jocuri de noroc, câştiguri din transferul titlurilor de valoare, alte venituri din investitii, pensii, precum şi alte venituri aflate în străinătate. Contribuabilii depun câte o declaraţie pentru fiecare ţară - sursă a veniturilor şi pentru fiecare categorie de venit realizat.

Pentru veniturile din salarii plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România, declaraţia se depune numai de contribuabilii care, pentru acelaşi venit şi în decursul aceleaşi perioade impozabile, sunt supuşi impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, în vederea acordării de către organul fiscal a creditului fiscal extern.

Persoanele fizice care, în anul de raportare, au realizat câştiguri/pierderi din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare declară distinct câştigurile din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare deţinute mai mult de 365 de zile, precum şi câştigurile din transferul dreptului de proprietate asupra titlurilor de valoare deţinute mai puţin de 365 de zile, inclusiv.

Baza de calcul a impozitului pe venit datorat se determină dupa regulile proprii fiecărei categorii de venit, în funcţie de natura acestuia.

 

            Termen de depunere:

            - anual, la termenul prevazut de Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;

            - ori de câte ori contribuabilul constată erori în declaraţia depusă anterior, prin completarea unei declaraţii rectificative, situaţie în care se va înscrie "X" în căsuţa special prevăzută în formular în acest scop.

            Declaraţia se completează de către contribuabili sau de către reprezentanţii fiscali ai acestora, înscriind cu majuscule, citeţ şi corect, toate datele prevăzute de formular,  în două exemplare:

            - originalul se depune la organul fiscal în a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa unde îşi are domiciliul, potrivit legii sau adresa unde locuieşte efectiv, în cazul în care aceasta este diferită de domiciliu;

            - copia se păstrează de către contribuabil.

            Declaraţia se depune direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată.

            Declaraţia se pune gratuit la dispoziţia contribuabilului.

 

 

            I. Date de identificare ale contribuabilului

            Adresa - se  înscrie adresa domiciliului fiscal.

            Cod numeric personal - se înscrie codul numeric personal din cartea de identitate, respectiv din buletinul de identitate al fiecărui contribuabil.

 

II. Date privind activitatea desfaŞuratĂ

            1. Statul în care s-a realizat venitul - se completează cu denumirea ţării în care contribuabilul a realizat venitul declarat.

2. Natura veniturilor - se bifează căsuţa corespunzătoare categoriei de venit realizat.

            3, 4. Data începerii/încetării activităţii - se completează de către contribuabilii care îşi încep/încetează activitatea în cursul anului fiscal.

 

            III. Venit REALIZAT din strĂinĂtate

            1. Venit - se înscrie suma (în lei) reprezentând venitul realizat din activitatea desfăşurată în străinătate în anul fiscal de raportare.

            2. Pierdere fiscală - se înscrie suma (în lei) reprezentând pierderea fiscală realizată din activitatea desfăşurată în străinătate în anul fiscal de raportare.

           

            IV. Impozit plĂtit În strĂinĂtate

            Se completează de către contribuabilii care, pentru acelaşi venit şi în decursul aceleiaşi perioade impozabile, sunt supuşi impozitului pe venit atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate, în vederea calculării şi acordării creditului fiscal extern de către organul fiscal .

            Tabel: se înscriu datele referitoare la impozitul efectiv plătit în străinătate pentru venitul realizat în străinătate.

            col.1 Tip activitate - se înscrie denumirea corespunzătoare a activităţii generatoare de venit,  desfaşurată în străinătate.

            col.2  Document - se înscrie denumirea documentului care atestă plata impozitului în străinătate, precum şi seria şi numărul acestuia.  Documentul  se va anexa la declaraţie.

            col.5 Venit - se înscrie suma (în lei) reprezentând venitul realizat din activitatea desfăşurată în străinătate în anul fiscal de raportare, corespunzător impozitului plătit în străinătate.

            col.6 Impozit - se înscrie suma (în lei) reprezentând impozitul pe venit efectiv plătit în străinătate.

            Notă: Veniturile din străinătate realizate de persoanele fizice române cu domiciliul în România în anul fiscal de raportare, precum şi impozitul aferent plătit în străinătate, exprimate în unităţi monetare proprii fiecărui stat, se vor transforma în lei la cursul de schimb mediu anual comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.

            Veniturile din străinătate realizate şi impozitul aferent, exprimate în unităţi monetare proprii statului respectiv, dar care nu sunt cotate de Banca Naţională a României, se vor transforma în lei prin intermediul unei valute de circulaţie internaţională, cum ar fi: dolar USD sau euro, folosindu-se cursul de schimb mediu anual al acesteia, comunicat de Banca Naţională a României din anul de realizare a venitului respectiv.

 

            V. DATE DE IDENTIFICARE ALE REPREZENTANTULUI FISCAL

            Se completează numai în cazul în care obligaţiile de declarare a veniturilor se îndeplinesc de către reprezentantul fiscal desemnat de contribuabil.

            Adresa - se înscrie adresa domiciliului fiscal.

            Cod de identificare fiscală - se înscrie codul de identificare fiscală al reprezentantului fiscal.