Răspuns: Autorizarea exercitării profesiei de medic este reglementată la art. 384 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, calitatea de persoană fizică independentă în domeniul medical, dobândindu-se în baza certificatului de membru al Colegiului Medicilor din România și a înregistrării la administrația financiară în a cărei rază domiciliază medicul, potrivit art. 380 din aceeași lege.

Potrivit art.141 alin.(1) lit.a) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, sunt scutite de taxă pe valoarea adaugată, "spitalizarea, îngrijirile medicale și operațiunile strâns legate de acestea, desfășurate de unități autorizate pentru astfel de activități, indiferent de forma de organizare, precum: spitale, sanatorii, centre de sănătate rurale sau urbane, dispensare, cabinete și laboratoare medicale, centre de îngrijire medicală și de diagnostic, baze de tratament și recuperare, stații de salvare și alte unități autorizate să desfășoare astfel de activități".

Avand în vedere aceste prevederi legale, considerăm că, activitatea de cercetare medicală desfășurată în calitate de persoană fizică independentă, pe bază unor contracte/convenții civile, nu beneficiază de scutire de TVA, întrucât nu constituie activitate desfășurată de o unitate autorizată pentru activitățile menționate la art.141 lit.a) mai sus-menționat.

Întrucât în conformitate cu lit.c) a aceluiași alineat, sunt scutite de TVA "prestările de îngrijire și supraveghere efectuate de personal medical și paramedical, conform prevederilor legale aplicabile în materie", consideram că activitatea de cercetare medicală nu poate fi asimilată nici acestor prestări de servicii.

Pe de altă parte, potrivit prevederilor art.152 alin.(6) din Codul fiscal, "persoana impozabilă care aplică regimul special de scutire și a cărei cifră de afaceri, prevăzută la alin. (2), este mai mare sau egală cu plafonul de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art.153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depășirii plafonului. "

Avand în vedere prevederile legale mai sus-menționate, activitatea de cercetare medicală efectuată de o persoană fizică independentă, care desfășoară activitate pe bază de contracte/convenții civile, constituie operațiune taxabilă, în consecință, în situația atingerii plafonului de 35.000 euro a cifrei de afaceri, aceasta este obligată să se înregistreze în scopuri de TVA, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depășirii plafonului.