Condiţia obligatorie pentru aplicarea măsurilor de simplificare, conform prevederilor art.160. alin.(1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul, să fie înregistraţi în scopuri de TVA.

Conform art.2 şi art.3 din OMFP 155/2007 privind aplicarea măsurilor de simplificare pentru lucrările de construcţii-montaj prevăzute la art.160 din legea menţionată, se aplică măsurile prevăzute la art.160 alin.(2) li.c) din legea menţionată pentru lucrările stipulate la Secţiunea F construcţii, diviziunea 45 din anexa la Ordinul institutului Naţional de Statistică nr.601/2002 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, cu respectarea condiţiilor impuse şi ţinând seama de excluderile prevăzute în cadrul grupelor şi claselor acestei diviziuni.

            De asemenea, lucrările de infrastructură, rezistenţă, arhitectură, instalaţii, cu predare la cheie, a unui imobil, vor fi supuse măsurilor de simplificare în măsura în care acestea sunt cuprinse în prevederile de la alineatul de mai sus.

            Totodată, conform prevederilor pct.13 alin. (4) lit.a) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI privind Codul fiscal, aprobate prin HG  44/2004, modificate şi completate prin HG 1861/2006, sunt considerate servicii din punct de vedere al TVA orice operaţiune care se efectuează în legătură cu livrarea de bunuri mobile şi încorporarea acestora într-un bun imobil, astfel încât bunurile mobile devin imobile prin natura lor.

            Ca urmare, facturarea lucrărilor de construcţii-montaj se face în baza devizului de lucrări, care cuprinde contravaloarea întregii lucrări de construcţii-montaj (materiale, manoperă, energie etc.), cu respectarea prevederilor OMFP 155/2007 de încadrare în activităţile de construcţii-montaj.