Pentru perioada la care faceţi referire (2005-2006), în conformitate cu prevederile art.152 alin.(3) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele impozabile, care depăşesc în cursul unui an fiscal plafonul de scutire, sunt obligate să solicite înregistrarea ca plătitor de taxa pe valoarea adăugată în regim normal, în termen de 10 zile de la data constatării depăşirii.

            Data depăşirii plafonului este considerată sfârşitul lunii calendaristice în care a avut loc depăşirea de plafon.

            Conform dispoziţiilor art.69 din OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, data înregistrării ca plătitor de TVA, în situaţia depăşirii plafonului  de scutire, este data de întâi a lunii următoare celei în care persoana impozabilă solicită luarea în evidenţă ca plătitor de TVA.

            Potrivit prevederilor normelor metodologice de aplicare ale articolului menţionat, pentru înregistrarea menţiunilor privind luarea în/scoaterea din evidenţă ca plătitor de TVA, comercianţii vor completa şi vor depune cererea de preschimbare a certificatului de înregistrare, potrivit dispoziţiilor legale privind înregistrarea comercianţilor, însoţită de avizul organelor fiscale competente.

            Până la data înregistrării ca plătitor de TVA în regim normal se va aplica regimul de scutire de TVA.

            În situaţia în care se constată că persoană în cauză a solicitat cu întârziere atribuirea calităţii de plătitor de TVA în regim normal, autoritatea fiscală este îndreptăţită să solicite plata TVA pe perioada scursă între data la care persoana în cauză avea obligaţia să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA în regim normal şi data de la care înregistrarea a devenit efectivă.

            În conformitate cu prevederile pct.56 alin(4) din normele de aplicare ale art.152 din Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004,  în cazul persoanelor impozabile care au depăşit plafonul de scutire, dar nu au solicitat înregistrarea ca plătitori de TVA în regim normal, conform prevederilor art. 152 alin. (3) din Codul fiscal, organele fiscale vor proceda astfel:

            a) în situaţia în care abaterea de la prevederile legale se constată înainte de înregistrarea persoanelor impozabile ca plătitori de TVA, organul fiscal va solicita plata TVA pe care persoana impozabilă ar fi trebuit să o colecteze pe perioada scursă între data la care avea obligaţia să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA în regim normal şi data constatrii abaterii. Pe perioada cuprinsă  între data constatării de către organele fiscale a nerespectării obligaţiei de a solicita înregistrarea ca plătitor de TVA şi data înregistrării efective, persoana impozabilă aplică regimul special de scutire prevăzut de art. 152 din Codul fiscal, însă are obligaţia de a plăti la buget taxa pe care ar fi trebuit să o colecteze pentru livrările de bunuri şi prestările de servicii efectuate în această perioadă;

            b) în situaţia în care abaterea de la prevederile legale se constată ulterior înregistrării ca plătitor de TVA a persoanei impozabile, organele fiscale vor solicita plata la buget a TVA pe care persoana impozabilă ar fi avut obligaţia să o colecteze pe perioada scursă între data la care avea obligaţia să solicite înregistrarea ca plătitor de TVA în regim normal şi data la care înregistrarea a devenit efectivă.

            În ambele situaţii, la data înregistrării ca plătitor de TVA, persoana impozabilă beneficiază de dreptul de deducere aferent bunurilor achiziţionate, conform art. 145 alin. (11) şi (12) din Codul fiscal.

            Taxa pe valoarea adaugată dedusă se înscrie în primul decont de TVA depus la organul fiscal.