Potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată este constituită pentru livrări de bunuri şi prestări de servicii, altele decāt cele prevăzute la lit. b) şi c) ale acestui articol, din tot ceea ce constituie contrapartidă obţinută sau care urmează a fi obţinută de furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ, inclusiv subvenţiile direct legate de preţul acestor operaţiuni.

La pct. 18 alin. (1) din norme se precizează că, potrivit art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subvenţiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Comunitar, legate direct de preţul bunurilor livrate şi/sau al serviciilor prestate, se includ īn baza de impozitare a taxei pe valoarea adăugată.

Se consideră că subvenţiile sunt legate direct de preţ, dacă sunt īndeplinite cumulativ două condiţii, respectiv, suma subvenţiei să depindă de volumul bunurilor livrate/serviciilor prestate şi să poată fi determinată īnainte de desfăşurarea activităţii. Īn conformitate cu prevederile art. 2 din Hotărārea Guvernului nr. 804/2008, nivelul redus al accizei se aplică pentru cantităţile de motorină ce se achiziţionează īn perioada august - decembrie 2008, īn cuantum unitar de 48 de litri/hectar, īn limita maximă a 288.000 mii litri de motorină. Potrivit art. 3 din actul normativ sus menţionat, diferenţa dintre acciza redusă şi cea standard, denumită īn continuare sprijin financiar, este de 193,654 euro/1.000 litri, respectiv de 0,65 lei/litru, şi se acordă beneficiarilor prevăzuţi la art. 4 pe baza adeverinţelor pentru motorină eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

 

Īn contextul celor menţionate, vă comunicăm tratamentul taxei pe valoarea adăugată aplicabil din punctul de vedere al producătorului agricol beneficiar al spijinului financiar (subvenţie), precum şi din punctul de vedere al furnizorului de motorină:

- Din punct de vedere al producărilor agricoli:

Īn ceea ce priveşte producătorii agricoli care deţin īn proprietate teren pe care īnfiinţează culturi agricole, pentru care primesc sprijinul financiar pentru motorina utilizată īn agricultură pentru efectuarea lucrărilor agricole mecanizate īn anul 2008, īn conformitate cu prevederile Hotărārii Guvernului nr. 804/2008, sprijin financiar care nu depinde de volumul serviciilor prestate de către producătorii agricoli beneficiari ai subvenţiilor, aşa cum se prevede la pct. 18 alin. (1) lit. a) din norme, nu vor include aceste subvenţii la calculul bazei de impozitare a taxei conform pct. 18 alin. (2) din norme, respectiv producătorii agricoli nu colectează taxa pe valoarea adăugată pentru suma primită ca şi subvenţie sub forma unor adeverinţe eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

- Īn ceea ce priveşte furnizorii de motorină:

Conform art. 137 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, baza de impozitare cuprinde impozitele şi taxele, dacă prin lege nu se prevede altfel, cu excepţia taxei pe valoarea adăugată, prin urmare inclusiv acciza, dacă aceasta se datorează.

La art. 10 alin. (1) din Hotărārea Guvernului nr. 804/2008 se stipulează că furnizorii livrează beneficiarilor sau prestatorilor de servicii īmputerniciţi, pe baza adeverinţelor eliberate de direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, cantităţile de motorină necesare, la preţul practicat, mai puţin diferenţa de acciză.

Din coroborarea prevederilor art. 3 şi 10 alin. (1) din Hotărārea Guvernului nr. 804/2008, reiese că furnizorul livrează motorina pentru producătorii agricoli mai sus menţionaţi, la un preţ care cuprinde acciza redusă cu 0,65 lei/litru faţă de acciza standard.

Prin urmare, preţul astfel calculat va constitui baza de impozitare pentru taxa pe valoarea adăugată, conform prevederilor art. 137 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal.