RASPUNS:

            Potrivit prevederilor art.77 alin. (2) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

            Conform dispozițiilor alin. (3) din legea menționată mai sus, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), pot opta pentru îndeplinirea uneia dintre următoarele obligații:

            a) să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap;

            b) să achiziționeze produse sau servicii de la unități protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condițiile prevăzute la lit. a).

            Potrivit prevederilor art. 43 din Hotărârea Guvernului nr. 268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în sensul art. 77 alin. (3) lit. b) din lege, achiziționarea produselor sau serviciilor de la unitățile protejate se realizează lunar în baza unui contract, însoțit de factură și de dovada plății.

            Totodată, precizăm că, referitor la art.77 alin. (3) lit. b) din legea mai sus menționată, contravaloarea produselor sau serviciilor achiziționate de la unități protejate autorizate, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat, reprezintă valoarea acestora fără TVA.