În condiţiile în care persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit nu sunt obligate să ţină evidenţe contabile şi nici să depună declaraţii ale cifrei de afaceri, acestea totuşi trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice.

Conform pct. 62 al.(1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit sunt obligate să ţină evidenţe simple cu ajutorul jurnalelor de vânări şi cumpărări ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii economice, astfel încât să poată determina valoarea totală, fără taxă, a tuturor livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii efectuate într-o perioadă fiscală şi astfel să poată stabili momentul depăşirii plafonului de scutire prevăzut la art. 152.

Stabilirea cu exactitate a momentului depăşirii plafonului de scutire, în sensul pct. 61 al. (4) din Norme, este necesară şi în vederea ajustării taxei deductibile aferente bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate în momentul trecerii la regimul normal de taxare, precum şi a bunurilor de capital aflate încă în folosinţă, în scopul desfăşurării activităţii economice, în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiţia ca perioada de ajustare a deducerii să nu fi expirat.

Art. 155 al. (1) din Codul fiscal exclude de la obligaţia emiterii facturii numai persoanele scutite conform art. 141 al. (1) şi (2) din Codul Fiscal. Aşadar, persoanele fizice autorizate impuse pe bază de norme de venit ar trebui să emită facturi chiar şi fără TVA, a căror evidenţă simplă să fie ţinută cu ajutorul jurnalelor de vânzări şi cumpărări.

Persoana fizică autorizată, în calitate de persoană impozabilă care aplică regimul special de scutire şi care realizează venituri superioare plafonului de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153, în termen de 10 zile de la data atingerii sau depăşirii plafonului, considerată a fi prima zi a lunii calendaristice următoare celei în care plafonul a fost atins sau depăşit.