Potrivit art. 141 alin. (2) lit.f) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, de la data de 1 ianuarie 2007 este scutită de taxa pe valoare adaugată livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren.

Scutirea nu se aplică dacă livrarea este efectuată de o persoană impozabilă care şi-a exercitat ori ar fi avut dreptul să-şi exercite dreptul de deducere, total sau parţial, a taxei pentru achiziţia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil.

În sensul prezentului articol, se definesc următoarele :

  1. teren construibil reprezintă orice teren amenajat sau neamenajat pe care se pot executa construcţii, conform legislaţiei în vigoare ;
  2. construcţie înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ ;
  3. livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel mai târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării ;
  4. o construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării.

 

Conform art.141 alin. (3) din Codul fiscal, orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) în condiţiile stabilite la pct. 39 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile de la 1 ianuarie 2007.

Potrivit art. 160 alin. (1) şi alin. (2) lit.b) şi c) din Codul fiscal, pentru clădirile, părţile de clădiri şi terenurile de orice fel, pentru a căror livrare se aplică regimul de taxare, precum şi pentru lucrările de construcţii-montaj, furnizorii/prestatorii au obligaţia să aplice masurile de simplificare, cu condiţia obligatorie ca atât furnizorul/prestatorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal.

Aşa cum se prevede la pct. 82 alin. (2) din Normele metodologice menţionate, în înţelesul art. 160 din Codul fiscal, prin clădire se înţelege orice construcţie legată nemijlocit de sol, având una sau mai multe încăperi şi care serveşte la adăpostirea de oameni, de animale şi/sau de bunuri mobile corporale. La pct. 82 alin. (3) se prevede că lucrările de construcţii-montaj cuprind lucrările de construcţie, reparare, modernizare, transformare şi demolare legate de un bun imobil.

Potrivit art. 2 din OMFP nr.155/2007 privind aplicarea măsurilor de simplificare pentru lucrările de construcţii-montaj prevăzute la art.160 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, se aplică măsurile de simplificare prevăzute la art. 160 alin. (2) lit.c), pentru lucrările stipulate la secţiunea F „Constructii”, diviziunea 45 din anexa la Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 601/2002 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, cu respectarea condiţiilor impuse şi ţinându-se seama de excluderile prevăzute în cadrul grupelor şi claselor acestei diviziuni.

Conform art. 160 alin. (3) din Codul fiscal, pe facturile emise pentru livrările de bunuri prevăzute la alin. (2) al art. 160 furnizorii sunt obligaţi să înscrie menţiunea „taxare inversă”, fără să înscrie taxa aferentă. Pe facturile primite de la furnizori, beneficiarii vor înscrie taxa aferentă, pe care o evidenţiază atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă. Pentru operaţiunile supuse măsurilor de simplificare nu se face plata taxei între furnizor şi beneficiar.

Prin urmare, orice persoană va aplica scutirea de TVA prevăzută la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal pentru livrarea unei construcţii, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil, pentru care şi-a exercitat ori ar fi avut dreptul să-şi exercite dreptul de deducere total sau parţial a taxei pentru achiziţia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil.

Orice persoană impozabilă poate opta pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, dacă notifică organelor fiscale competente, aşa cum se prevede la pct. 39 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin HG 44/2004, cu modificările ulterioare aplicabile de la 1 ianuarie 2007.