În conformitate cu prevederile art.128 alin.(1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată livrare de bunuri, transferul dreptului de a dispune de bunuri ca şi un proprietar. Potrivit art.134 din Codul fiscal, faptul generator reprezintă faptul prin care sunt realizate condiţiile legale pentru exigibilitatea taxei. Exigibilitatea taxei reprezintă data la care autoritatea fiscală devine îndreptăţită, în baza legii, să solicite plata de către persoanele obligate la plata taxei, chiar dacă plata acestei taxe poate fi amânată.

În baza art.1341 alin.(3) din Codul fiscal, pentru livrările de bunuri imobile, faptul generator intervine la data la care sunt îndeplinite formalităţile legale pentru transferul titlului de proprietate de la vânzător la cumpărător.

Având în vedere cele mai sus, operaţiunea prezentată reprezintă o livrare de bunuri pentru care faptul generator intervine la data transferului dreptului de a dispune de imobilul respectiv.

Factura se emite în conformitate cu prevederile art.155 alin.(1) din Codul fiscal, potrivit cărora: „persoana impozabilă care efectuează o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, alta decât o livrare/prestare fără drept de deducere a taxei, conform art. 141 alin. (1) şi (2), trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar, cel târziu până în cea de-a 15-a zi lucrătoare a lunii următoare celei în care ia naştere faptul generator al taxei, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă.”

Sumele încasate înainte de livrarea bunului reprezintă avansuri, potrivit art.1342 din Codul fiscal, şi se colectează taxă pe valoarea adăugată la data încasării avansului. Ulterior, se procedează la regularizarea facturilor emise pentru plăţi în avans, conform pct. 69 alin.(4) din normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal.