In principiu, suntem de acord cu opinia Serviciului solutionare contestatii din cadrul Directiei generale a finatelor publice, in sensul ca in lipsa unei notificari depuse de societate privind optiunea acesteia de a aplica regimul normal de taxare in cazul inchirierii spatiilor din imobilul respectiv, investitiile efectuate nu pot fi considerate a fi destinate utilizarii in cadrul activitatii sale taxabile. Activitatea de inchiriere de bunuri imobile este prin efectul legii o operatiune scutita de TVA fara drept de deducere, in lipsa unei notificari privind optiunea de aplicare a regimului normal de taxare. Prin urmare, nu se poate considera indeplinita conditia prevazuta la art. 145 alin. (2) lit. a) pentru acordarea dreptului de deducere a taxei aferente achizitiilor.

            Cu toate acestea, dorim sa atragem atentia organelor fiscale si serviciilor de solutionare contestatii asupra Cazului Curtii Europene de Justitie C-268/83 (ROMPELMAN), in care la paragraful 21 se stipuleaza ca in cazul in care persoana impozabila isi exercita optiunea prevazuta la art. 13 lit. C din Directiva a VI-a [in prezent art. 137 alin. (1) lit. d) din Directiva 112/2006/CE de a taxa inchirierea bunului imobil, inchirierea acestuia va fi considerata operatiune taxabila.

            In cazul mentionat s-a acordat drept de deducere a taxei aferente achizitiei unui drept viitor asupra transferului de proprietate asupra unui spatiu intr-o cladire in constructie, spatiu ce urma sa fie inchiriat dupa transferul dreptului de proprietate. Persoana care a achizitionat dreptul viitor de proprietate asupra spatiului (cu TVA) a anuntat organele fiscale olandeze ca intentioneaza sa aplice operatiunii de inchiriere regimul normal de taxare. Inspectorii fiscali au respins cererea de rambursare a societatii pe motiv ca exploatarea spatiului pentru achizitia caruia se solicita rambursarea TVA (de fapt pentru achizitionarea dreptului viitor asupra transferului de proprietate) nu incepuse la momentul solicitarii rambursarii taxei.

            Curtea Europeana de Justitie a decis in favoarea societatii, sustinand ca activitatile economice prevazute la art. 4(1) din Directiva a VI-a pot consta in cateva tranzactii consecutive si aceste activitati preparatorii, cum ar fi achizitia de bunuri, de proprietati imobiliare, care trebuie tratate ca reprezentand activitate economica.

            La paragraful 24 din Cazul ROMPELMAN Curtea a statuat ca este obligatia persoanei care solicita deducerea taxei pe valoarea adaugata sa demonstreze ca sunt indeplinite toate conditiile legale pentru acordarea deducerii si art. 4 din Directiva a VI-a (in prezent art. 9 din Directiva 112/2006/CE privind sistemul comun al TVA) nu impiedica autoritatile fiscale sa solicite dovezi obiective care sa sustina intentia declarata de a desfasura activitate economica dand nastere la activitati  taxabile.

            Prin urmare, in situatia in care societatea ar depune notificarea privind optiunea de taxare a activitatii ulterioare de inchiriere a imobilului in speta, consideram ca aceasta ar beneficia de drept de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente investitiilor efectuate, bineinteles in masura in care detine si toate documentele necesare pentru acordarea dreptului de deducere.

   In lipsa notificarii privind intentia de taxare a operatiunilor de inchiriere, subscriem opiniei Serviciului solutionare contestatii din cadrul Directiei generale a finatelor publice, conform careia societatea nu poate beneficia de drept de deducere a taxei aferente investitiilor realizate in imobilul respectiv. Ulterior, asa cum a precizat si petenta, societatea poate ajusta taxa in favoarea sa daca va utiliza imobilul pentru activitatea sa taxabila.