Potrivit art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata acordarea si negocierea de credite, precum si administrarea creditelor de catre persoana care le acorda.

            Asa cum se prevede la alin. (1) al pct. 35 din norme,  in  sensul art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, pentru a se califica drept operatiuni scutite de taxa, serviciile externalizate trebuie sa fie servicii distincte care sa îndeplineasca caracteristicile specifice si esentiale ale serviciului principal scutit de taxa. Scutirile se aplica numai în functie de natura serviciilor, si nu de statutul persoanei care le presteaza sau careia îi sunt prestate. În acest sens au fost date si deciziile Curtii Europene de Justitie: C-2/95 SDC; C-235/00 CSC; C-169/04 Abbey National.

            Potrivit alin. (2) al pct. 35 din norme, este considerata negociere în operatiuni financiar-bancare asigurarea tuturor demersurilor necesare pentru ca cele doua parti direct implicate, respectiv clientul si prestatorul de servicii financiar-bancare, sa intre în relatie contractuala. Simpla culegere, prelucrare a datelor si furnizare a rezultatelor nu reprezinta negociere în operatiuni financiar-bancare, asa cum rezulta si din decizia Curtii Europene de Justitie în Cazul C-235/00 CSC.

            In acest sens, potrivit Deciziei in cazul Curtii Europene de Justitie C- 235/2000  (CSC) in ceea ce priveste negocierea in legatura cu instrumentele financiare trebuie avute in vedere urmatoarele aspecte:

          - scopul negocierii este de a face tot ceea ce este necesar pentru ca cele doua parti implicate sa incheie un contract, fara ca negociatorul sa aiba un interes personal in termenii contractuali;

      - simpla culegere, prelucrare a datelor si furnizare a rezultatului, nu reprezinta negociere.

            Avand in vedere cadrul legal mai sus mentionat, si sub rezerva faptului ca nu a fost analizat contractul in baza caruia se deruleaza operatiunile respective, consideram ca in vederea stabilirii regimului aplicabil din punct de vedere al  TVA pentru operatiunile derulate de societate,  acestea trebuie analizate dupa caz, in functie de prevederile contractuale, astfel:

- In situatia in care potrivit prevederilor contractuale societatea este remunerata indiferent de rezultatul activitatii, respectiv daca urmare serviciilor prestate se aproba sau nu dosarul de creditare, serviciile realizate nu reprezinta servicii de negociere de credite scutite de taxa in sensul art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, fiind taxabile din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata.

- In cazul in care potrivit prevederilor contractuale societatea este remunerata numai daca rezultatul activitatii se concretizeaza prin aprobarea unui dosar de credit, serviciile prestate reprezinta negociere de credite potrivit alin. (2) al pct. 35 din norme si prin urmare, le sunt aplicabile prevederile art. 141 alin. (2) lit. a) pct. 1 din Codul fiscal, referitoare la scutirea de taxa pe valoarea adaugata fara drept de deducere.