1. Referitor la operaţiunea de retrocedare a imobilului
Conform art. 126 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare aplicabile la data deciziei din decembrie 2005 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care se dispune retrocedarea imobilului în cauză, în sfera de aplicarea a taxei pe valoarea adăugată se cuprind operaţiunile care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuate cu plată;
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor este considerat a fi în România;
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor este realizată de o persoană impozabilă, astfel cum este definită la art. 127 alin. (1);
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor să rezulte din una dintre activităţile economice prevăzute la art. 127 alin. (2).
Conform art. 128 alin. (1) din Codul fiscal, prin livrare de bunuri se înţelege orice transfer al dreptului de proprietate asupra bunurilor de la proprietar către o altă persoană, direct sau prin persoane care acţionează în numele acestuia.
Conform art. 128 alin. (3) din Codul fiscal, sunt considerate livrări de bunuri efectuate cu plată, în sensul alin. (1):
a) predarea efectivă a bunurilor către o altă persoană, în cadrul unui contract care prevede că plata se efectuează în rate sau orice alt tip de contract ce prevede că proprietatea este atribuită cel mai târziu în momentul plăţii ultimei scadenţe, cu excepţia contractelor de leasing;
b) transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, în urma executării silite;
c) trecerea în domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, în condiţiile prevăzute de legislaţia referitoare la proprietatea publică şi regimul juridic al acesteia, în schimbul unei despăgubiri;
d) transmiterea de bunuri efectuată pe baza unui contract de comision la cumpărare sau la vânzare, atunci când comisionarul acţionează în nume propriu, dar în contul comitentului;
e) bunurile constatate lipsă din gestiune, cu excepţia celor prevăzute la alin. (9) lit. a) şi c).
Prin retrocedare unui bun se realizeaza restituirea acelui bun persoanei de la care a fost luat, caz in care nu se efectueaza o livrare de bunuri in sensul art. 128 alin. (1) din Codul fiscal sau o operatiune asimilitata unei livrari de bunuri efectuate cu plata prevazute la art. 128 alin. (3) din Codul fiscal, nefiind mentionata aceasta operatiune.
Prin urmarea restituirea bunului imobil de catre societate, conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, nu se cuprinde in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata conform art. 126 alin. (1) coroborat cu art. 128 din Codul fiscal.
2. Referitor la despagubirea incasata de societate de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului
Incasarea despagubirii de catre societate, in situatia prezentata este operatiune „la intrare” care nu genereaza taxa pe valoarea adaugata colectata si nu constitue baza de impozitare, in sensul art. 137 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, pentru ca nu reprezinta contrapartida obtinuta pentru o livrare de bunuri cuprinsa in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata.