La art. 133 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se stipuleaza ca, prin derogare de la prevederile alin. (1), īnchirierea [...] de mijloace de transport se consideră că are locul prestării īn Romānia, cānd aceste servicii sunt prestate de o persoană impozabilă, stabilită sau care are un sediu fix īn afara Comunităţii, de la care serviciile sunt prestate, dacă serviciile sunt efectiv utilizate īn Romānia de beneficiar.

Potrivit prevederilor art. 150 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei pe valoarea adaugata este persoana impozabilă acţionānd ca atare sau persoana juridică neimpozabilă, stabilită īn Romānia sau nestabilită īn Romānia, dar īnregistrată prin reprezentant fiscal, care este beneficiar al unor livrări de bunuri sau prestări de servicii care au loc īn Romānia, conform art. 132 sau 133, altele decāt cele prevăzute la lit. b) - e), dacă sunt realizate de o persoană impozabilă care nu este stabilită īn Romānia şi care nu este īnregistrată īn Romānia, conform art. 153.

Astfel, daca sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 150 alin. (1) lit. g) din Codul fiscal, mai sus mentionat, respectiv beneficiarul serviciilor este persoana impozabilă acţionānd ca atare sau persoana juridică neimpozabilă, stabilită īn Romānia sau nestabilită īn Romānia, dar īnregistrată prin reprezentant fiscal, persoana obligata la plata taxei este beneficiarul serviciilor de inchiriere autoturisme.

Avand in vedere cele mentionate reiese ca  prestatorul din afara Comunitatii nu are obligatia inregistrarii in scopuri de taxa pe valoarea adaugata in Romania conform art. 153 din Codul fiscal, persoana obligata la plata taxei fiind beneficiarul respectivelor servicii.

In ceea ce priveste modul de facturare al serviciilor de inchiriere autoturisme de agentia de turism catre clientii din Romania, prin aplicarea structurii de comisionar, precizam ca pentru serviciile de inchiriere de autoturisme, agentia de turism din Romania va emite o factura catre clientii sai cu cota standard de taxa pe valoarea adaugata de 19%,  prevazuta la art. 140 alin. (1) din Codul fiscal.