Conform art. 137 alin. (1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, si pct. 18 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile ulterioare, baza de impozitare a taxei pe valoarea adaugata pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii este constituita din tot ceea ce constituie contrapartida obtinuta sau care urmeaza a fi obtinuta din partea cumparatorului, beneficiarului sau a unui tert, inclusiv subventiile direct legate de pretul acestor operatiuni.

Se includ in baza de impozitare, potrivit prevederilor art. 137 lin. (1) lit. a) din Codul fiscal, subventiile primite de la bugetul de stat, bugetele locale sau bugetul Comunitar, legate direct de pretul bunurilor livrate si/sau al serviciilor prestate. Se considera ca subventiile sunt legate direct de pret daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

a) suma subventiei sa depinda de volumul bunurilor livrate/serviciilor prestate;

b) suma subventiei sa poata fi determinata inainte de desfasurarea activitatii.

Conform pct. 1 din anexa nr. 1 a Hotararii Guvernului nr.  277/2008, au fost subventionate de la bugetul de stat cheltuielile cu motorina pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole din anul 2008. Cuantumul subventiei a fost stabilit la suma de 1 leu/litru.

Mentionam ca sunt posibile doua solutii, respectiv o solutie din punctul de vedere al producatorului agricol beneficiar al subventiei precum si o solutie din punctul de vedere al furnizorului de motorina.

               1. In ceea ce priveste producatorii agricoli care detin in proprietate teren pe care infiinteaza culturi agricole pentru care primesc subventia pentru motorina utilizata pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole in anul 2008 in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 277/2008, intrucat aceste subventii prevazute in anexa nr. 1 la Hotararea Guvernului nr. 277/2008 nu depind de volumul serviciilor prestate de catre producatorii agricoli beneficiari ai subventiilor asa cum se prevede la pct. 18 alin. (1) lit. a) din norme, aceste subventii nu se includ la calculul bazei de impozitare a taxei conform pct. 18 alin. (2) din norme, respectiv producatorii agricoli nu colecteaza TVA pentru suma primita ca si subventie sub forma bonurilor valorice, dar sunt obligati sa achite cu aceste bonuri valorice motorina livrata de catre furnizori, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.

               2. In ceea ce priveste furnizorii de motorina care primesc bonuri valorice spre decontare, acestia, pe facturile emise, vor face mentiunea “cu plata pe baza de bonuri valorice pentru producatorii agricoli”, incluzand si taxa pe valoarea adaugata, si le vor completa cu datele de identificare a bonului, respectiv seria si numarul bonului, asa cum se prevede la art. 10 din anexa F a Ordinului Ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 850/2006.

Pentru furnizorii de motorina subventionarea motorinei utilizate pentru lucrarile mecanice de infiintare a culturilor agricole reprezinta o subventie care depinde de volumul bunurilor livrate, cuantumul acesteia fiind determinat inainte de desfasurarea activitatii, respectiv este de 1 leu/litru conform pct. 1 din anexa nr. 1 a Hotararii Guvernului nr. 277/2008.

Conform art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, baza de impunere nu cuprinde rabaturile, remizele, risturnele, sconturile si alte reduceri de pret, acordate de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei.

                 Achizitionarea motorinei de catre producatorii agricoli de la furnizori la un pret subventionat de la bugetul de stat pe baza de bonuri valorice nu este o reducere de pret care sa se incadreze in prevederile art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. Conditia prevazuta la aceasta litera pentru ca reducerea de pret sa fie exclusa din baza de impozitare a TVA este ca aceasta sa fie acordata de furnizori direct clientilor la data exigibilitatii taxei. Este evident, indiferent ce denumire poarta aceste sume suportate de la bugetul de stat, ca furnizorii de motorina nu acorda clientilor reduceri de pret pentru motorina achizitionata, ci incaseaza contravaloarea bunurilor livrate, doar ca nu in totalitate de la clienti. Reducerea de pret prevazuta la art. 137 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal se aplica doar in situatia in care furnizorii ar fi dorit, din diverse considerente, sa acorde reduceri de pret direct clientilor, neincasand diferenta de la bugetul de stat sau din alte surse.