Potrivit prevederilor art. 141 alin. (2) lit. f) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările ulterioare, este scutită de taxă pe valoarea adăugată livrarea de către orice persoană a unei construcţii, a unei părţi a acesteia şi a terenului pe care este construită, precum şi a oricărui alt teren.

            La pct. 37 alin. (1) din normele metodologice se stabileşte că în sensul art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, terenul pe care este construit un bun imobil, inclusiv terenul aferent unui bun imobil, urmează regimul bunului imobil dacă sunt proprietăţi indivizibile.

            Scutirea de taxă prevăzută la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, nu se aplică pentru livrarea unei construcţii noi, a unei părţi a acesteia sau a unui teren construibil. În sensul acestui articol, construcţia înseamnă orice structură fixată în sau pe pământ; livrarea unei construcţii noi sau a unei părţi din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcţiei sau a unei părţi a acesteia, după caz, în urma transformării. O construcţie nouă cuprinde şi orice construcţie transformată astfel încât structura, natura ori destinaţia sa au fost modificate sau, în absenţa acestor modificări, dacă costul transformărilor, exclusiv taxa, se ridică la minimum 50% din valoarea de piaţă a construcţiei, exclusiv valoarea terenului, ulterior transformării.

            Potrivit prevederilor pct. 37 alin. (2) şi (3) din normele metodologice,  se consideră a fi data primei ocupări, în cazul unei construcţii care nu a suferit transformări de natura celor menţionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a acesteia. În cazul unei construcţii realizate în regie proprie, data primei ocupări este data documentului pe baza căruia bunul este înregistrat în evidenţele contabile drept activ corporal fix.

            Data primei utilizări a unei construcţii se referă la construcţii care au suferit transformări de natura celor menţionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Prin data primei utilizări se înţelege data semnării de către beneficiar a procesului-verbal de recepţie definitivă a lucrărilor de transformare a construcţiei în cauză. În cazul lucrărilor de transformare în regie proprie a unei construcţii, data primei utilizări a bunului după transformare este data documentului pe baza căruia cu valoarea transformării respective este majorată valoarea activului corporal fix.

            Având în vedere prevederile legale mai sus menţionate, scutirea de taxă prevăzută la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, se aplică în cazul vânzării în anul 2008 a imobilului construit în anul 1920, dacă nu a suferit transformări de natura celor menţionate la pct. 4 al art. 141 alin. (2) lit. f). 

            Conform prevederilor pct. 39 alin. (8) din normele metodologice, pentru operaţiunile prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal cu bunuri imobile achiziţionate înainte de data aderării, se aplică prevederile tranzitorii de la art. 161 din Codul fiscal referitoare la ajustarea dreptului de deducere a taxei pe valoarea adăugată.

            Potrivit prevederilor art. 161 alin. (8) din Codul fiscal şi pct. 83 alin. (5) din normele metodologice, persoana impozabilă care a avut dreptul la deducerea integrală sau parţială a taxei aferente unei construcţii achiziţionate înainte de data aderării, şi care, la sau după data aderării, nu optează pentru taxarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. f), va ajusta taxa deductibilă aferentă, în condiţiile prevăzute la art. 149, dar perioada de ajustare este limitată la 5 ani.

            Conform dispoziţiilor tranzitorii prevăzute la art. 161 din Codul fiscal, în cazul prezentat în care societatea efectuează în anul 2008 vânzarea imobilului achiziţionat în anul 2005 în condiţiile aplicării măsurilor de simplificare prevăzute la 1601 din Codul fiscal, aplicând pentru vânzarea imobilului regimul de scutire de taxă prevăzut la art. 141 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal, taxa dedusă iniţial se ajustează potrivit exemplului prezentat la pct. 83 alin. (5) din norme.

            În subsidiar arătăm că prevederile art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, menţionate în adresă se referă la bunuri de capital obţinute după data aderării care îşi încetează existenţa de exemplu prin demolare, în cazul unei clădiri sau prin casarea unui mijloc fix, şi nu la bunuri de capital care se livrează cum este cazul prezentat în adresă, şi prin urmare, aceste prevederi nu sunt aplicabile acestui caz.

            Totuşi precizăm că şi art. 149 alin. (4) lit. d) presupune ajustarea taxei deduse.