Potrivit art. 145 alin. 1 din Codul fiscal,  dreptul de deducere a taxei pe valoarea adugata ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.

            Asa cum este stipulat la art. 146 alin. (1) din Codul fiscal, pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei datorata sau achitata, aferentă bunurilor care i-au fost ori urmează să îi fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmează să îi fie prestate în beneficiul său, persoana impozabila trebuie să deţină o factură care să cuprindă informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5).

            Potrivit prevederilor art. 1471 alin. (2) din Codul fiscal, in situaţia în care nu sunt îndeplinite condiţiile şi formalităţile de exercitare a dreptului de deducere în perioada fiscală de declarare sau în cazul în care nu s-au primit documentele de justificare a taxei pe valoarea adaugata, prevăzute la art. 146, persoana impozabilă îşi poate exercita dreptul de deducere prin decontul perioadei fiscale în care sunt îndeplinite aceste condiţii şi formalităţi sau printr-un decont ulterior, dar nu pentru mai mult de 5 ani consecutivi, începând cu data de 1 ianuarie a anului care urmează celui în care a luat naştere dreptul de deducere.

            La alin. (3) al aceluiasi articol, se mentioneaza ca, prin norme, se vor preciza conditiile necesare aplicarii prevederilor alin. (2) pentru situatia in care dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata este exercitat dupa mai mult de trei ani consecutivi dupa anul in care acest drept ia nastere.

            Astfel, potrivit pct. 48 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, persoana impozabilă va solicita deducerea prin scrisoare recomandată, însoţită de facturi sau alte documente justificative ale dreptului de deducere, în original, la organele fiscale competente, care vor răspunde la cerere în termen de treizeci de zile lucrătoare de la data scrisorii recomandate. Persoana impozabilă îşi va exercita dreptul de deducere în decontul prevăzut la art. 156^2 din Codul fiscal, aferent perioadei fiscale în care respectiva persoană a primit autorizarea de deducere a taxei de la autoritatea fiscală competentă.

            In concluzie, avand in vedere prevederile legale mentionate mai sus, consideram ca, pentru a beneficia de dreptul de deducere a TVA aferenta facturilor emise in anul 2005, societatea va trebui sa solicite aprobare la organele fiscale competente, prin scrisoare recomandata, insotita de documentele justificative mentionate la pct. 48 din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal.