Avand in vedere ca nu este precizat de unde provin bunurile care sunt supuse lucrarilor de prelucrare mai sus mentionate, va facem cunoscut urmatoarele:

            1. Referitor la produsele finite care sunt transportate de catre client in tari din Comunitate, prestarile de servicii fiind facturate de societatea din Romania catre compania din Luxemburg, care furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata  emis de autoritatile fiscale din Luxemburg:

In acest caz, locul prestarii serviciilor de lucrari asupra bunurilor mobile corporale realizate de societatea din Romania este în statul membru care a atribuit codul de înregistrare în scopuri de TVA, respectiv in Luxemburg, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 prima liniuta din Codul fiscal.

Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, obligatiile firmei din Romania, care realizeaza prelucrarea, sunt urmatoarele:

·                    Înregistrarea bunurilor supuse prelucrarii în Registrul bunurilor primite, în conformitate cu prevederile  pct. 79 alin.(1) lit. g) din norme;

·                    Emiterea facturii pentru prestarea de servicii constând în lucrări asupra bunurilor mobile corporale, către beneficiarul prestărilor de servicii, respectiv compania din Luxemburg, pe care va inscrie mentiunea “neimpozabila in Romania”. Serviciile respective se înscriu la rd. 3 din decontul de taxă depus de societatea din Romania, prevăzut la art. 1562 din Codul fiscal.

            In situatia in care bunurile care sunt supuse prelucrarii provin din import, respectiv sunt transportate in Romania de pe teritoriul unor tari care nu apartin Uniunii Europene, bunurile trebuie puse în libera circulaţie în România, dacă produsele rezultate urmează a fi transportate în alt stat membru.

Potrivit prevederilor art. 1511 din Codul fiscal, plata taxei pe valoarea adăugată pentru importul de bunuri supus taxării, este obligaţia importatorului.

Aşa cum se precizează la pct. 59 din norme, importatorul în scopul taxei este cumpărătorul către care se expediază bunurile la data la care taxa devine exigibilă la import sau, în absenţa acestui cumpărător, proprietarul bunurilor la această dată.

Precizam ca in acest caz, prestatorul din România nu are obligaţia să declare livrarile produselor finite în declaraţia recapitulativă pentru livrări intracomunitare de bunuri, această obligaţie revenind proprietarului bunurilor,  respectiv Compania din Luxemburg.

 

            2. Referitor la produsele finite care sunt transportate de catre client in tari din afara Comunitatii, prestarile de servicii fiind facturate de societatea din Romania catre compania din Luxemburg, care furnizeaza un cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata  emis de autoritatile fiscale din Elvetia:

Lucrarile efectuate asupra subansamblelor pentru telefoane mobile care sunt transportate in tari din afara Uniunii Europene si facturate catre compania din Luxemburg, reprezinta servicii care au locul prestarii din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata in Romania, in conformitate cu prevederile art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal.

In acest context, precizam de asemenea ca indiferent de provenienta bunurilor supuse prelucrarii, poate fi aplicabila  scutirea de taxa pe valoarea adaugata prevazuta la art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, potrivit careia sunt scutite de taxa pe valoarea adaugata prestările de servicii efectuate în România asupra bunurilor mobile achiziţionate sau importate în vederea prelucrării în România şi care ulterior sunt transportate în afara Comunităţii de către prestatorul serviciilor sau de către client, dacă acesta nu este stabilit în România, ori de altă persoană în numele oricăruia dintre aceştia, in conditiile prevazute la art. 6 alin. (1) din Instructiuni.

Astfel, alin. (1) al art. 6 din Instructiuni stipuleaza ca scutirea de taxă pe valoarea adăugată prevăzută la art. 143 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, se aplică prestărilor de servicii de prelucrare şi în cazul în care prestatorul de servicii care efectuează aceste servicii în baza unui contract încheiat cu un client nestabilit în România achiziţionează sau importă bunuri în vederea încorporării în produsul prelucrat sau în vederea utilizării în legătură directă cu produsele prelucrate. Orice bun încorporat în produsul prelucrat, ambalajele sau alte bunuri utilizate în legătură directă cu produsul prelucrat reprezintă livrări accesorii serviciilor realizate şi nu vor fi tratate ca livrări de bunuri, ci ca fiind parte a serviciului prestat. Scutirea de taxă pe valoarea adăugată se justifică cu documentele prevăzute la alin. (2) sau alin. (5), functie de cine realizeaza exportul (clientul sau prestatorul).