În sensul art. 127 alin.(1) şi (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, aplicabile de la data aderării, este considerată persoană impozabilă orice persoană care desfăşoară, de o manieră independentă şi indiferent de loc, activităţi economice care cuprind activităţile producătorilor comercianţilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activităţile extractive, agricole şi activităţile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obţinerii de venituri cu caracter de continuitate.

Potrivit art.156 alin.(1) din Codul fiscal, persoanele impozabile stabilite în România trebuie să ţină evidenţe corecte şi complete ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii lor economice. Conform art.156 alin.(4) din Codul fiscal, coroborat cu pct.79 alin.(1) din Hotărârea Guvernului nr.44/2004 pentru aprobarea normelor de aplicare a Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, fiecare persoană impozabilă va ţine evidenţe contabile ale activităţii sale economice.

În sensul pct. 79 alin.(2) din norme, registrele, evidenţele şi alte documente similare ale activităţii economice a fiecărei persoane impozabile se vor întocmi astfel încât să permită stabilirea valorii totale, fără taxă, a tuturor livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii precum şi valoarea totală, fără taxă, a tuturor achiziţiilor efectuate de această persoană în fiecare perioadă fiscală.

Faţă de prevederile legislative prezentate mai sus, precizăm că din punct de vedere al TVA, toate persoanele fizice autorizate sunt obligate să ţină evidenţe simple cu ajutorul jurnalelor de vânzări şi cumpărări ale tuturor operaţiunilor efectuate în desfăşurarea activităţii economice, astfel încât să poată determina valoarea totală, fără taxă, a tuturor livrărilor de bunuri şi/sau prestărilor de servicii efectuate într-o perioadă fiscală şi astfel să poată stabili momentul depăşirii plafonului de scutire prevăzut la art.152.

Persoana fizică autorizată, în calitate de persoană impozabilă care aplică regimul special de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal, şi care realizează venituri superioare plafonului de scutire în decursul unui an calendaristic, trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform art.153 din Codul fiscal.

Menţionăm, în subsidiar, că în cazul unei persoane fizice autorizate impuse pe baza normelor de venit, după data înregistrării ca plătitor de TVA, deşi va depune decont de TVA, persoana fizică autorizată respectivă nu este obligată să organizeze şi să conducă evidenţe contabile, în conformitate cu prevederile art.49 alin.(8) din Codul fiscal. Este totuşi obligată conform pct.79 alin.(2) din normele de aplicare a Titlului VI al Codului fiscal să ţină jurnale pentru vânzări şi pentru cumpărări.

Stabilirea cu exactitate a momentului depăşirii plafonului de scutire în sensul pct. 61 alin.(4) din norme, este necesară şi pentru ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor aflate în stoc şi serviciilor neutilizate în momentul trecerii la regimul normal de taxare, precum şi a bunurilor de capital aflate încă în folosinţă, în scopul desfăşurării activităţii economice, în momentul trecerii la regimul normal de taxă, cu condiţia ca perioada de ajustare a deducerii să nu fi expirat.