1. Referitor la produsele finite expediate in final in China:

Transportul produselor finite se efectueaza cu mijloace auto de catre diversi transportatori de la sediul societatatii ce prelucreaza bunurile pana la aeroportul din Budapesta, unde sunt predate Companiei DHL care le incarca in avioane si le transporta pe calea aerului in China.

Costurile de transport sunt suportate de catre cumparatorul din Italia, conditia de livrare de la societatea din Luxemburg (prin reprezentanta sa fiscala din Romania) catre cumparatorul din Italia este FCA free carrier named terminal, iar conditia de livrare de la cumparatorul din Italia catre clientul din China este DDU Siemens Factory.

Potrivit regulilor publicate de Camera Internationala de Comert de la Paris (International Chamber of Commerce - ICC) referitoare la interpretarea uniforma a obligatiilor vanzatorului si cumparatorului privind derularea contractului de vanzare internationala referitor la livrarea marfurilor, repartitia cheltuielilor, transferul riscurilor si formalitatile documentare privind trecerea marfurilor de la vanzator la cumparator, in cazul conditiei de livrare «FCA», marfa, dupa ce a fost vanduta este predata de exportator primului caraus, numit de cumparator, la locul convenit, transportul principal nu este platit de catre vanzator, care remite marfa unui transportator desemnat.

In categoria ˝D˝ din regulile amintite mai sus este prevazut ca vanzatorul suporta toate cheltuielile si riscurile pentru livrarea marfii la locul de destinatie convenit, iar conform conditiei de livrare DDU (Delivered Duty Unpaid - Livrat vama neplatita) vanzatorul nu plateste vama si celelalte taxe din tara cumparatorului.

Astfel, reiese ca intre compania din Luxemburg (prin reprezentantul sau fiscal din Romania) si cumparatorul din Italia are loc o relatie de transport al bunurilor din Romania in alt stat membru, asa cum reiese din prevederile conditiei de livrare «FCA» la care am facut referire mai sus.

In Romania are loc o livrare intracomunitara de bunuri in sensul art. 128 alin. (9) din Codul fiscal, realizata intre compania din Luxemburg (prin reprezentantul sau fiscal din Romania) si compania din Italia, care beneficiaza de scutirea de TVA prevazuta la art. 143 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, in conditiile in care reprezentantul fiscal amintit mai sus justifica scutirea respectiva cu documentele prevazute la art. 10 alin. (1) din Instructiuni, respectiv cu:

            a) factura care trebuie să conţină informaţiile prevăzute la art. 155 alin. (5) din Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, şi în care să fie menţionat codul de înregistrare în scopuri de TVA atribuit cumpărătorului în alt stat membru;

            b) documentul care atestă că bunurile au fost transportate din România în alt stat membru;

şi, după caz,

            c) orice alte documente, cum ar fi: contractul/comanda de vânzare/cumpărare, documentele de asigurare.

In Ungaria are loc un export ce este realizat de compania din Italia catre China, tinand cont de faptul ca declaratia vamala de export este intocmita de autoritatile vamale din Ungaria pe numele companiei din Italia.

 

                  2. Referitor la produsele finite expediate in final in Arabia Saudita:

Transportul bunurilor se efectueaza de la sediul societatii care prelucreaza bunurile pana la aeroportul din Timisoara, unde sunt incarcate in avioane si se expediaza la aeroportul din Muenchen (Germania). Din Muenchen, bunurile sunt transportate in alte aeronave care le transporta in Arabia Saudita.

Astfel, reiese ca regimul fiscal din punct de vedere al TVA pentru produsele finite expediate in final in Arabia Saudita este similar celui aplicabil produselor finite expediate in final in China, respectiv:

            In Romania are loc o livrare intracomunitara de bunuri intre compania Luxemburg (prin reprezentantul sau fiscal din Romania) si compania din Italia, tinand cont de faptul ca intre cele doua societati mentionate exista o relatie de transport al bunurilor din Romania in alt stat membru.

            In Germania are loc un export din punct de vedere al TVA ce este realizat de compania din Italia catre Arabia Saudita, tinand cont de faptul ca declaratia vamala de export este intocmita de autoritatile vamale din Germania pe numele companiei din Italia.