Raspuns :

Conform prevederilor art.127 alin.(2) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, activitățile economice cuprind activitățile producătorilor, comercianților sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitățile extractive, agricole și activitățile profesiilor libere sau asimilate acestora. De asemenea, constituie activitate economică exploatarea bunurilor corporale sau necorporale în scopul obținerii de venituri cu caracter de continuitate.

Potrivit prevederilor pct.3 alin.(1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr.44/2004, astfel cum a fost modificată prin Hotărârea Guvernului nr.1861/2006, în sensul art.127 alin.(2) din  Codul fiscal, obținerea de venituri de către persoanele fizice din vânzarea locuințelor proprietate personală sau a altor bunuri care sunt folosite de catre acestea pentru scopuri personale, nu va fi considerată activitate economică, cu excepția situațiilor în care se constată că activitatea respectivă este desfășurată în scopul obținerii de venituri de venituri cu caracter de continuitate.

Vânzarea apartamentelor proprietate personală constituie activitate economică în sensul art. 127 alin.(2) din Codul fiscal, întrucât nu au fost folosite în scop personal.

În conformitate cu prevederile art.141 alin.(2) lit.f) din Codul fiscal, nu este scutită de taxă pe valoarea adăugată fără drept de deducere livrarea unei construcții noi, a unei părți a acesteia, dacă este efectuată de o persoană impozabilă care și-a exercitat achiziția, transformarea sau construirea unui astfel de imobil.

În sensul acestui articol, livrarea unei construcții noi sau a unei părți din aceasta înseamnă livrarea efectuată cel târziu până la data de 31 decembrie a anului următor anului primei ocupări ori utilizări a construcției sau a unei părți a acesteia, după caz, în urma transformării.

Prin urmare apartamentele proprietate personală nefinisate în interior sunt părți ale unei construcții noi în sensul art.141 alin.(2) lit.f) din Codul fiscal, pentru care nu se aplică scutirea de taxă pe valoarea adăugată fără drept de deducere prevăzută la acest articol.

Conform prevederilor art.153 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal, persoana impozabilă care este stabilită în România, conform art.1251 alin.(2) lit.b), și realizează sau intenționează să realizeze o activitate economică ce implică operațiuni taxabile și/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de TVA la organul fiscal competent dacă în cursul unui an calendaristic atinge sau depășește plafonul de scutire prevăzut la art.152 alin.(1), în termen de 10 zile de la sfârșitul lunii în care a atins sau depășit acest plafon.

Conform art.153 alin.(1) lit.b) din Codul fiscal, persoana impozabilă care realizează activități economice ce implică operațiuni taxabile trebuie să solicite înregistrarea în scopuri de taxă pe valoarea adăugată dacă din vânzarea primului apartament a atins sau depășit plafonul de scutire sau va atinge sau depăși plafonul de scutire după vânzarea celui de al-II-lea apartament.