Conform art. 2 din OG 15/1999 privind infiintarea Academiei Romane de Aviatie, aprobata cu modificari prin Legea nr. 352/2003, desfasoara urmatoarele activitati:
- pregatirea de specialitate a personalului pentru prestarea activitatilor aeronautice civile, precum si pregatirea periodica, specializarea si perfectionarea profesionala a personalului aeronautic in functie, in conformitate cu cerintele specifice ale organizatiilor internationale ale aviatiei civile si ale Comunitatii Europene in domeniul aviatiei civile;
- alte operatiuni aeriene civile cu respectarea prevederilor legale specifice;
- activitati de cercetare stiintifica;
- prestari de servicii pentru necesitatile proprii sau pentru terti, pe baza de contract;
- editarea, traducere, multiplicare, tiparire si comercializare de reglementari tehnice, publicatii si lucrari proprii, specifice domeniului sau de activitate, pe baza de tarife stabilite in conditiile legii.
Conform art. 1 din ordonanta, scoala este institutie publica, iar conform art. 20, scoala nu face parte din sistemul national de invatamant si educatie si nu este supusa dispozitiilor legale in vigoare cu privire la acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor.
De asemenea, la art. 7 si 14, se stabileste ca prestatiile si serviciile specifice asigurate de catre scoala se fac pe baza de tarife aprobate de Ministerul Transporturilor la propunerea consiliului, iar cheltuielile pentru cursurile de pregatire periodica, de specializare sau de perfectionare profesionala se suporta de catre agentii aeronautici care au solicitat aceste cursuri sau de catre persoanele fizice, daca instruirea se face la cererea lor.
De la 1 ianuarie 2004 se aplica Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care la Titlul VI reglementeaza taxa pe valoarea adaugata.
Conform art. 127 alin. (4) din Codul fiscal, institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati.
Conform art. 127 alin. (5) si (6) din Codul fiscal (in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2006) institutiile publice sunt persoane impozabile pentru:
- activitatile desfasurate in calitate de autoritati publice, daca tratarea lor ca persoane neimpozabile ar produce distorsiuni concurentiale. Din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, distorsiuni de concurenta rezulta atunci cand aceeasi activitate este desfasurata de mai multi operatori economici, dintre care unii beneficiaza de un tratament fiscal preferential, astfel incat contravaloarea bunurilor livrate si/sau a serviciilor prestate de acestia nu este grevata de taxa pe valoarea adaugata, fata de ceilalti operatori economici care sunt obligati sa greveze contravaloarea livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii efectuate cu taxa pe valoarea adaugata;
- activitatile desfasurate in aceleasi conditii legale ca si cele aplicabile operatorilor economici, chiar daca sunt prestate in calitate de autoritate publica;
- activitatile urmatoare: telecomunicatii, furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura, transport de bunuri si de personae, servicii prestate de porturi si aeroporturi, livrarea de bunuri noi, produse pentru vanzare, activitatea targurilor si expozitiilor comerciale, depozitarea, activitatile organelor de publicitate comerciala, activitatile agentiilor de calatorie, activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare.
In situatia in care institutiile publice desfasoara activitati de natura celor prevazute la art. 127 alin. (5) si (6) din Codul fiscal, persoana impozabila poate fi considerata institutia publica in ansamblu sau, in functie de natura activitatii desfasurate, numai partea din structura organizatorica prin care sunt realizate acele activitati.
De la 1 ianuarie 2007, conform art. 127 alin. (4) din Codul fiscal, institutiile publice nu sunt persoane impozabile pentru activitatile care sunt desfasurate in calitate de autoritati publice, chiar daca pentru desfasurarea acestor activitati se percep cotizatii, onorarii, redevente, taxe sau alte plati, cu exceptia acelor activitati care ar produce distorsiuni concurentiale daca institutiile publice ar fi tratate ca persoane neimpozabile, precum si a celor prevazute la alin. (5) si (6).
De la 1 ianuarie 2007, conform art. 127 alin. (5) si (6) din Codul fiscal, institutiile publice sunt persoane impozabile pentru:
- activitatile desfasurate in calitate de autoritati publice, dar care sunt scutite de taxa, conform art. 141;
- activitatile urmatoare: telecomunicatii, furnizarea de apa, gaze, energie electrica, energie termica, agent frigorific si altele de aceeasi natura, transport de bunuri si de personae, servicii prestate in porturi si aeroporturi, livrarea de bunuri noi, produse pentru vanzare, activitatea targurilor si expozitiilor comerciale, depozitarea, activitatile organismelor de publicitate comerciala, activitatile agentiilor de calatorie, activitatile magazinelor pentru personal, cantine, restaurante si alte localuri asemanatoare, operatiunile posturilor publice de radio si televiziune.
Conform art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, in perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2006, au fost scutite de taxa fara drept de deducere activitatea de invatamant prevazuta de Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, desfasurata de unitatile autorizate, inclusiv activitatea caminelor si a cantinelor organizate pe langa aceste unitati, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de acestea, efectuate de catre institutiile publice sau de catre alte entitati recunoscute, care au aceste obiective.
De la 1 ianuarie 2007 conform art. 141 lin. (1) lit. f) din Codul fiscal, este scutita de taxa fara drept de deducere activitatea de invatamant prevazuta in Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate.
De asemenea in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2006, conform art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, au fost scutite de taxa fara drept de deducere activitatile de cercetare-dezvoltare si inovare pentru realizarea programelor, subprogramelor si proiectelor, precum si a actiunilor cuprinse in Planul national de cercetare-dezvoltare si inovare, in programele-nucleu si in planurile sectoriale, prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 324/2003, cu modificarile ulterioare, precum si activitatile de cercetare-dezvoltare si inovare finantate in parteneriat international, regional si bilateral.
Conform art. 147 alin. (1) din Codul fiscal (in perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2006), orice persoana impozabila, inregistrata ca platitor de taxa pe valoarea adaugata, care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere, era denumita platitor de taxa pe valoarea adaugata cu regim mixt.
Conform art. 147 alin. (2) din Codul fiscal (in perioada 1 ianuarie 2006 – 31 decembrie 2006), dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente bunurilor si serviciilor achizitionate de orice platitor de taxa pe valoarea adaugata cu regim mixt se determina conform acestui articol, astfel:
- achizitiile de bunuri si servicii destinate exclusiv realizarii de operatiuni care dau drept de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriau intr-un jurnal pentru cumparari, care se intocmea separat pentru aceste operatiuni, si taxa pe valoarea adaugata aferenta acestora se deducea integral;
- achizitiile de bunuri si servicii destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriau in jurnalul pentru cumparari, care se intocmea separat pentru aceste operatiuni, iar taxa pe valoarea adaugata aferenta acestora nu se deducea;
- bunurile si serviciile pentru care nu se cunoastea destinatia in momentul achizitiei, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau operatiuni care nu dau drept de deducere ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere, se evidentiau intr-un jurnal pentru cumparari intocmit separat. Taxa pe valoarea adaugata aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata. Prin exceptie, in cazul achizitiilor destinate realizarii de investitii, care se prevedeau ca vor fi utilizate atat pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere, cat si pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, era permisa deducerea integrala a taxei pe valoarea adaugata pe parcursul procesului investitional, urmand ca taxa dedusa sa fie ajustata in conformitate cu urmatoarea procedura stabilita la pct. 50 alin. (7) din normele de aplicare a Titlului VI din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004:
a) daca bunul obtinut prin investitie era utilizat exclusiv pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, taxa pe valoarea adaugata dedusa initial se anula integral;
b) daca bunul obtinut prin investitie era utilizat atat pentru operatiuni care dau drept de deducere, cat si pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, taxa pe valoarea adaugata dedusa initial se recalcula pe baza de pro-rata definitiva determinata la sfarsitul anului calendaristic urmator celui de punere in functiune a investitiei.
In cursul unui an fiscal era permisa rectificarea taxei deduse aferente achizitiilor de bunuri/servicii care se constata ca ulterior au fost utilizate pentru alta destinatie decat cea prevazuta la data achizitiei. Rectificarile se evidentiau pe randurile de regularizare din decontul de taxa pe valoarea adaugata.
In perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2006, conform art. 147 alin. (7) din Codul fiscal, pro-rata se determina ca raport intre: veniturile obtinute din operatiuni care dau drept de deducere, inclusiv subventiile legate direct de pretul acestora, la numarator, iar la numitor veniturile de la numarator plus veniturile obtinute din operatiuni care nu dau drept de deducere. In calculul pro-rata, la numitor se adaugau alocatiile, subventiile sau alte sume primite de la bugetul de stat sau bugetele locale, in scopul finantarii de activitati scutite fara drept de deducere sau care nu intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata. Erau excluse din calculul pro-rata veniturile financiare, daca acestea sunt accesorii activitatii principale. Nu se includeau in calculul pro-rata serviciile efectuate de prestatori stabiliti in strainatate, astfel cum erau definiti la art. 151 alin. (2), pentru care beneficiarii aveau obligatia platii taxei pe valoarea adaugata.
La pct. 521 din normele metodologice, in sensul alin. (7) al art. 147 din Codul fiscal, prin venituri financiare nu se intelegeau veniturile financiare din punct de vedere contabil, ci veniturile din operatiunile financiare si bancare prevazute la art. 141 alin. (2) lit. c) din Codul fiscal.
De la 1 ianuarie 2007, conform art. 147 din Codul fiscal, persoana impozabila care realizeaza sau urmeaza sa realizeze atat operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere este denumita persoana impozabila cu regim mixt, iar persoana care realizeaza atat operatiuni pentru care nu are calitatea de persoana impozabila, in conformitate cu prevederile art. 127, cat si operatiuni pentru care are calitatea de persoana impozabila este denumita persoana partial impozabila.
Dreptul de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor efectuate de catre o persoana impozabila cu regim mixt se determina conform acestui articol. Persoana partial impozabila nu are drept de deducere pentru achizitiile destinate activitatii pentru care nu are calitatea de persoana impozabila. Daca persoana partial impozabila desfasoara activitati in calitate de persoana impozabila, din care rezulta atat operatiuni cu drept de deducere, cat si operatiuni fara drept de deducere, este considerata persoana impozabila mixta pentru respectivele activitati si aplica prevederile acestui articol.
Conform art. 147 din Codul fiscal, dreptul de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor se determina astfel:
- achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, inclusiv de investitii destinate realizarii de astfel de operatiuni, se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestora se deduce integral;
- achizitiile destinate exclusiv realizarii de operatiuni care nu dau drept de deducere, precum si de investitii care sunt destinate realizarii de astfel de operatiuni se inscriu intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari pentru aceste operatiuni, iar taxa deductibila aferenta acestora nu se deduce;
- achizitiile pentru care nu se cunoaste destinatia, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori pentru care nu se poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere se evidentiaza intr-o coloana distincta din jurnalul pentru cumparari, iar taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata.
Pro-rata se determina conform art. 147 alin. (6) si (7) din Codul fiscal ca raport intre:
a) suma totala, fara taxa, dar cuprinzand subventiile legate direct de pret, a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care permit exercitarea dreptului de deducere, la numarator; si
b) suma totala, fara taxa, a operatiunilor prevazute la lit. a) si a operatiunilor constand in livrari de bunuri si prestari de servicii care nu permit exercitarea dreptului de deducere, la numitor. Se includ sumele primite de la bugetul statului sau bugetele locale, acordate in scopul finantarii operatiunilor scutite fara drept de deducere sau operatiunilor care nu se afla in sfera de aplicare a taxei.
Se exclud din calculul pro-rata urmatoarele:
a) valoarea oricarei livrari de bunuri de capital care au fost utilizate de persoana impozabila in activitatea sa economica;
b) valoarea oricaror livrari de bunuri sau prestari de servicii catre sine efectuate de persoana impozabila si prevazute la art. 128 alin. (4) si la art. 129 alin. (4), precum si a transferului prevazut la art. 128 alin. (10);
c) valoarea operatiunilor prevazute la art. 141 alin. (2) lit. a) si b), precum si a operatiunilor imobiliare, altele decat cele prevazute la lit. a), in masura in care acestea sunt accesorii activitatii principale.
Deoarece in adresa ati prezentat o singura activitate desfasurata cea de transport aerian, pentru care ati considerat ca se colecteaza taxa pe valoarea adaugata, fara sa va referiti si la celelate activitati desfasurate si la considerentele pentru care nu ati colectat taxa pe valoarea adaugata pentru celelalte activitati, avand in vedere prevederile art. 127 din Codul fiscal mai sus prezentate, nu avem posibilitatea sa apreciem daca insitutia (scoala) a colectat taxa pe valoarea adaugata pentru operatiunile taxabile efectuate in perioada mentionata in adresa.
Conform art. 20 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1999, scoala nu face parte din sistemul national de invatamant si educatie si nu este supusa dispozitiilor legale in vigoare cu privire la acreditarea institutiilor de invatamant superior si recunoasterea diplomelor. Datorita acestui fapt pentru activitatea prevazuta la art. 2 din ordonanta, de pregatire de specialitate a personalului pentru prestarea activitatilor aeronautice civile, precum si pregatirea periodica, specializarea si perfectionarea profesionala a personalului aeronautic in functie, in conformitate cu cerintele specifice ale organizatiilor internationale ale aviatiei civile si ale Comunitatii Europene in domeniul aviatiei civile, nu este aplicabila scutirea de taxa prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, pentru activitatea de invatamant prevazuta de Legea invatamantului nr. 84/1995, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca potrivit legii activitatea prevazuta la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1999, de pregatire de specialitate a personalului pentru prestarea activitatilor aeronautice civile, precum si pregatirea periodica, specializarea si perfectionarea profesionala a personalului aeronautic in functie, in conformitate cu cerintele specifice ale organizatiilor internationale ale aviatiei civile si ale Comunitatii Europene in domeniul aviatiei civile, nu este activitate de formare profesionala a adultilor, de asemenea nu este aplicabila scutirea de taxa prevazuta la art. 141 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal, pentru formarea profesionala a adultilor.
Din activitatile prevazute la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1999 numai pentru pregatirea de specialitate a personalului pentru prestarea activitatilor aeronautice civile, precum si pregatirea periodica, specializarea si perfectionarea profesionala a personalului aeronautic in functie, in conformitate cu cerintele specifice ale organizatiilor internationale ale aviatiei civile si ale Comunitatii Europene in domeniul aviatiei civile, scoala nu se considera persoana impozabila potrivit art. 127 alin. (4) din Codul fiscal, iar pentru celelalte activitati scoala se considera persoana impozabila.
Conform art. 141 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2006, activitatea de cercetare stiintifica a fost scutita de taxa pe valoarea adaugata numai daca aceasta activitate era pentru realizarea programelor, subprogramelor si proiectelor, precum si a actiunilor cuprinse in Planul national de cercetare - dezvoltare si inovare in programele nucleu si in planurile sectoriale, prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea stiintifica si dezvoltarea tehnologica, si/sau era activitate de cercetare - dezvoltare si inovare finantata in parteneriat international, regional si bilateral.
Prin urmare pe baza informatiilor prezentate in adresa nu se poate constata ca institutia avea obligatia sa colecteze taxa pe valoarea adaugata numai pentru activitatea de transport aerian.
Scoala fiind infiintata pentru desfasurarea activitatilor prevazute la art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1999, se poate considera ca in perioada 2004 - 2008 a desfasurat activitatea de pregatire de specialitate a personalului pentru prestarea activitatilor aeronautice civile, precum si pregatirea periodica, specializarea si perfectionarea profesionala a personalului aeronautic in functie, in conformitate cu cerintele specifice ale organizatiilor internationale ale aviatiei civile si ale Comunitatii Europene in domeniul aviatiei civile, pentru care, conform art. 127 alin. (4) din Codul fiscal, nu este persoana impozabila. Prin urmare in aceasta perioada scoala a fost, in perioada 1 ianuarie 2004 - 31 decembrie 2006, persoana impozabila cu regim mixt, si de la 1 ianuarie 2007 este persoana partial impozabila, situatie in care pentru determinarea dreptului de deducere a taxei deductibile aferente achizitiilor efectuate trebuia sa aplice prevederile art. 147 din Codul fiscal.
Daca se aplicau corect prevederile art. 147 din Codul fiscal, in perioada 2004-2007 se putea inregistra TVA de recuperat la finele anului, numai daca in cursul anului curent se efectuau achizitii destinate utilizarii in folosul realizarii operatiunilor cu drept de deducere ce urmau sa fie efectuate in anul urmator.