Nu. Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 752/2006 prevede ca  certificatul de atestare fiscala […] cuprinde creantele fiscale exigibile, existente în sold în ultima zi a lunii anterioare depunerii cererii […] si neachitate pâna la data eliberarii certificatului de atestare fiscala”.

De asemenea, conform art. 112 din Codul de procedura fiscala, prin compensare se sting creantele administrate de Ministerul Finantelor Publice cu creantele debitorului reprezentand sume de rambursat sau de restituit de la buget, pâna la concurenta celei mai mici sume, când ambele parti dobândesc reciproc atât calitatea de creditor, cât si pe cea de debitor, daca legea nu prevede altfel”.

Având în vedere prevederile legale de mai sus, consideram ca mentiunea cerere de compensare în cusde solutionare pentru suma de...” nu poate primi interpretarea ca agentul economic nu înregistreaza, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, obligatii fiscale neachitate. Aceasta, deoarece contribuabilul nu dobândeste calitatea de creditor decât la momentul în care, prin emiterea deciziei de rambursare, organul fiscal competent stabileste dreptul de rambursare si cuantumul sumei de restituit.